Panowie pomocy,
Juz kilka miesięcy temu kupiłem audi 80 B4 Avant 95r. Kupiłem je z działającą klimatyzacją lecz nie działały szyby elektryczne. Poszperałem na tym forum i znalazłem że przyczyną jest sterownik szyb elektrycznych 363 znajdujący się pod kierownicą:) wyjąłem stary włożyłem identyczny działający i szyby ruszyły, lecz po jakimś czasie zauważyłem ze nie działa klimatyzacja, sprężarka się nie załącza. Odstawiałem auto do elektryka i ten po szukaniu przez 3 dni przyczyny stwierdził ze sprężarka nie chodzi bo ten przekaźnik od szyb 363 jest zły. On twierdzi ze to nie jest sterownik szyb tylko klimatyzacji, i wyjął ten sterownik i o dziwo szyby chodzą! Panowie co jest grane?
[ Dodano: 2010-06-14, 15:56 ]
Gdy wsadzi się na miejsce ten sterownik 363 to tak jakby brakowało jednego pinu w tym sterowniku, bo gdy się poda prąd do tego wolnego miejsca gdzie powinien wchodzic ten niby jeszcze jeden pin to słychac tykanie koło sprężarki jak się załącza
[B4] Klimatyzacja a szyby elektryczne
[B4] Klimatyzacja a szyby elektryczne
Ostatnio zmieniony 14 cze 2010, 17:28 przez Lukeon, łącznie zmieniany 1 raz.
Przepraszam za opóźnienie, ale dopiero dziś miałem możliwość ściągnięcia półki pod kierownicą. Widzę że elektryk zamienił miejscami sterowniki, ten 287 znajdował się nieco wyżej, a 363 był zaraz nad tym srebrno-zielonym bezpiecznikiem bimetalowym. Sory za jakość zdjęć ale robione telefonem.
[ Dodano: 2010-06-19, 16:44 ]
ps teraz sterownik 363 mam całkowicie wyciągniety
[ Dodano: 2010-06-19, 18:48 ]
Oto wyjęty sterownik szyb. Elektryk powiedział że jak włożę taki tylko żeby miał jeszcze jeden bolec, pin, to klimatyzacja będzie chodzic:) to ja sie pytam jakim cudem chodziła wcześniej ???
[ Dodano: 2010-06-19, 16:44 ]
ps teraz sterownik 363 mam całkowicie wyciągniety
[ Dodano: 2010-06-19, 18:48 ]
Oto wyjęty sterownik szyb. Elektryk powiedział że jak włożę taki tylko żeby miał jeszcze jeden bolec, pin, to klimatyzacja będzie chodzic:) to ja sie pytam jakim cudem chodziła wcześniej ???
hmmm
oryginalnie 363 powinien być tam nad bezpiecznikiem (tam gdzie u Ciebie jest założony 287).
no ale skoro twierdzisz że jest tam jakiś pin odpowiadający za spręzarkę to przychodzi mi do głowy że kiedyś miałeś jakies remonty w niuni i zamieniono Ci podstawiki pod przekaźniki miejscami. Masz przecież jakieś wolne miejsce na prawo od 287. Wyczaj jakie to kabel idą z tamtąd i jakie z tego 287??
oryginalnie 363 powinien być tam nad bezpiecznikiem (tam gdzie u Ciebie jest założony 287).
no ale skoro twierdzisz że jest tam jakiś pin odpowiadający za spręzarkę to przychodzi mi do głowy że kiedyś miałeś jakies remonty w niuni i zamieniono Ci podstawiki pod przekaźniki miejscami. Masz przecież jakieś wolne miejsce na prawo od 287. Wyczaj jakie to kabel idą z tamtąd i jakie z tego 287??
Normalnie zamiast tego 287 miałem zapięty 363, a ten 287 był wpięty obok, elektryk powiedział że niepotrzebnie. Może ktoś powie jakie sterowniki były tam w oryginale??? Bo ja już zgłupiałem, gdy 363 był nad zielono-srebrnym bezpiecznikiem a ten 287 już sam nie wiem gdzie to klimatyzacja chodziła lecz nie chodziły szyby, gdy włożyłem nowy 363 szyby ruszyły jakimś cudem ale klimatyzacja nie działa. Panowe poratujcie
[ Dodano: 2010-06-21, 13:43 ]
Znajdzie się ktoś kto doradzi??? Może ktoś miał podobny problem? Jest pod kierownicą wogole jakis sterownik klimatyzacji?
[ Dodano: 2010-06-21, 13:43 ]
Znajdzie się ktoś kto doradzi??? Może ktoś miał podobny problem? Jest pod kierownicą wogole jakis sterownik klimatyzacji?
IC69 dzięki wielkie. Tam pod kierownicą widać ze jest wolne miejsce to może akurat brakuje tych dwóch sterowników. Tylko tyle że klimatyzacją działała wcześniej:|
[ Dodano: 2010-07-05, 14:34 ]
Nikt nic nie doradzi:(??? Nie macie żadnego pomysłu ?
[ Dodano: 2010-07-17, 00:25 ]
PANOWIE!!!! No co jest??? Przecież masa osób ma b4 z klimą i jest tu na pewno wiele osób które znają się na elektronice. Nikomu się nie chce pomóc?
[ Dodano: 2010-07-05, 14:34 ]
Nikt nic nie doradzi:(??? Nie macie żadnego pomysłu ?
[ Dodano: 2010-07-17, 00:25 ]
PANOWIE!!!! No co jest??? Przecież masa osób ma b4 z klimą i jest tu na pewno wiele osób które znają się na elektronice. Nikomu się nie chce pomóc?