Wzmacniacz - podlaczenie + inne
Proszę bardzo tyle znalazłem informacji na temat mojej tuby
Proszę bardzo
Subwoofer BLAUPUNKT GTt 1200 Mk II
DANE TECHNICZNE:
Moc znamionowa [W]: 200
Skuteczność [dB/W/m]: 91
System: Pasywny
Impedancja [ohm]: 4
Minimalna częstotliwość [Hz]: 35
Maksymalna częstotliwość [Hz]: 500
Zastosowane technologie:
Inne: Moc szczytowa 650 W
A wzmak kupiłem używany dam zdjęcie
Proszę bardzo
Subwoofer BLAUPUNKT GTt 1200 Mk II
DANE TECHNICZNE:
Moc znamionowa [W]: 200
Skuteczność [dB/W/m]: 91
System: Pasywny
Impedancja [ohm]: 4
Minimalna częstotliwość [Hz]: 35
Maksymalna częstotliwość [Hz]: 500
Zastosowane technologie:
Inne: Moc szczytowa 650 W
A wzmak kupiłem używany dam zdjęcie
- BeeAndHunny
- Forum Audi 80
Sugeruj sie znamionową, czyli RMS...tuba ma 200 w rms'ie, co do wzmaka to wogóle chyba nie ma sensu się sugerowac tym co ma napisane na radiatorze, skoro producent pisze że ma 2x100 i 1x100 na mostku(bridged) gdzie dobry piec powinien przynajmniej podwajać moc w mostku...dobrze bedzie jak wogóle 2x50 RMS ten piec bedzie miał wiec albo masz bardzo słaby piec albo źle dopasowałeś napiecie liniowe radioodtwarzacza do wzmaka...Wrzuc jakies foty ustawień na wzmaku, filtrów o ile masz tam jakieś i gain'a, to może się cos wyjaśni.
- BeeAndHunny
- Forum Audi 80
Kolego na poprzedniej focie zauważyłem że korzystasz ze wzmaka w trybie zmostkowanym, wiec w ustawieniach pasowałoby na mono ustawić...poza tym kiepska jakosć tych fot, w FILTER CONTROL ustaw sobie na poczatek zakres na jakieś 60-70 Hz i zajmij się ustawieniem gain'u (INPUT LEVEL u Ciebie), bo to on jest najważniejszy aby poprawnie dopasować sygnał, bassboost zostaw na koniec...proponowałbym odłączyc przednie głośniki, chociaż nie musisz, skrecić gain do wartości min(tu sprawdź w którą stronę dokładnie wzrasta i maleje wartość sygnału, czyli najprosciej "ścisz" tubę gainem, bo w niektórych wzmakach odczytuje sie to odwrotnie), ustaw sobie głośność w jednostce na jakieś 80-90%, przejdź do wzmaka i "rozkręcaj" gain do chwili, kiedy pojawią się zniekształcenia (o ile się pojawią), jeżeli je usłyszysz możesz nieco delikatnie cofnąć sie gainem, tak aby je wyeliminować i powinno byc ok.
- BeeAndHunny
- Forum Audi 80
Bawiłes sie tymi ustawieniami, INPUT LEVEL szczególnie, bo wydaje mi sie, że na zdj. miałeś go bardzo skręconego i filtrem odpowiednią wartość Hz ustawić, ewentualnie podbić to BassBoost'em...jeżeli nie pomaga to słaby wzmak jednak lub popełniasz błąd przy ustawieniach...
Poza tym nie spodziewaj się z tej tuby jakiegoś mega trzęsienia samochodem bo to raczej do "buczenia" jest wynalazek, jeżeli lubisz sporo decybeli i "słyszeć" cos wiecej niż stukanie z bagaznika to zainwestuj w jakiegos fajnego nie koniecznie drogiego suba i sklep skrzynkę sobie do niego + wzmak...
Poza tym nie spodziewaj się z tej tuby jakiegoś mega trzęsienia samochodem bo to raczej do "buczenia" jest wynalazek, jeżeli lubisz sporo decybeli i "słyszeć" cos wiecej niż stukanie z bagaznika to zainwestuj w jakiegos fajnego nie koniecznie drogiego suba i sklep skrzynkę sobie do niego + wzmak...
Ja po tym co napisałeś już bym się poddał ale niech Ci pomagają i uświadamiają tylko ,że muzyka jest dla Ciebie w środku auta a nie żebyś zmuszał przechodniów do słuchania tego na co ty masz ochotę, może kiedyś to zrozumieszRoyalpl pisze:no już lepiej gra sub tyle że muszę i tak do 98 pod głosić bo nie ma masażu w plecy i mało mnie słychać i tak jak szyby mam pozamykane to mnie nie słychać może zainwestuję w wzmaka do 350zł to w tedy sub zacznie porządnie walić
Witam podepne sie pod temat mam taki problem chciałem podlaczyc wzmacniacz u siebie w aucie. - przy wzmacniaczy do gnd i do sruby w bagazniku, + do 12V i do akumulatora nastepnie ten cienki kabelek do remute i do niebieskiego przewodu przy radiu i w momenicie gdy zalozylem kleme plusowa na aku spalilo mi bezpiecznik przy kablu plusowym o co chodzi? gdzie szukac przyczyny? dodam ze tuby nie podlaczylem pod wzmacniacz chcialem sam wzmacniacz narazie uruchomic. Prosze o pomoc. wzmacniacz to magnat gladiator clasic 360
problem rozwiazany zrobilem tak ja radzil shaggy06 . mam jeszcze pytanie posiadam wzmacniacz 4 kanałowy i podlaczona pod niego tylko tube a chcialbym jeszcze podlaczyc pod niego głosniki dokladnie jajka ktore mam na polce jak to zrobic? jak sie wpiac czy trzeba cos mostkowac? z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam