[All B3] Wielkość felg
[All B3] Wielkość felg
Witam!
Niedawno stałem się posiadaczem 1989r Audi Coupe Quattro. Auto to ma mi służyć do tzw. "niedzielnych przejażdżek" ponieważ do użytku codziennego mam inne auto.
No więc wracając do mojego pytania, nie znalazłem w szukajce odpowiedzi na swoje pytanie. Pytanie skierowałbym do użytkowników którzy mieli już przejścia z różnego rodzaju felgami, różnych wielkości w B3. Oryginalne felgi z B3 to bodajże 15". Skoro auto ma mi służyć do niedzielnych przejażdżek to nie oczekuję od niego mega komfortowej jazdy, a skłaniam się raczej ku bardziej sportowej jeździe. Myślałem nad felgami 17" lecz chodzą mi też po głowie felgi 18" i nie wiem czy to już nie byłoby przegięcie z wielkością felg do B3.
Podpowiedzcie jaki rozmiar felg się zakłada maxymalnie do B3.
Niedawno stałem się posiadaczem 1989r Audi Coupe Quattro. Auto to ma mi służyć do tzw. "niedzielnych przejażdżek" ponieważ do użytku codziennego mam inne auto.
No więc wracając do mojego pytania, nie znalazłem w szukajce odpowiedzi na swoje pytanie. Pytanie skierowałbym do użytkowników którzy mieli już przejścia z różnego rodzaju felgami, różnych wielkości w B3. Oryginalne felgi z B3 to bodajże 15". Skoro auto ma mi służyć do niedzielnych przejażdżek to nie oczekuję od niego mega komfortowej jazdy, a skłaniam się raczej ku bardziej sportowej jeździe. Myślałem nad felgami 17" lecz chodzą mi też po głowie felgi 18" i nie wiem czy to już nie byłoby przegięcie z wielkością felg do B3.
Podpowiedzcie jaki rozmiar felg się zakłada maxymalnie do B3.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2010, 18:56 przez gregory, łącznie zmieniany 1 raz.
- percevalle
- Audi 80 Klub
patrze wszyscy znawcy się odzywają. To i ja się odezwę. :mrgreen:
tutaj masz jakie opony są oryginalne, a jakie pasujące.
http://www.samochody.mojeauto.pl/audi/o ... di_80.html
Również możesz sprawdzić jakie inne pasują ;
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zam ... eField.y=7
natomiast tutaj masz opisane jakie są oryginalne:
http://www.centrum.audi80.pl/content/view/153/2/
percevalle, ja nie wiesz to nie pisz bo kliknij na 1 link i tam zobacz oryginalne opony i się dowiesz czy 16 pasują czy nie...
tutaj masz jakie opony są oryginalne, a jakie pasujące.
http://www.samochody.mojeauto.pl/audi/o ... di_80.html
Również możesz sprawdzić jakie inne pasują ;
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zam ... eField.y=7
natomiast tutaj masz opisane jakie są oryginalne:
http://www.centrum.audi80.pl/content/view/153/2/
percevalle, ja nie wiesz to nie pisz bo kliknij na 1 link i tam zobacz oryginalne opony i się dowiesz czy 16 pasują czy nie...
- grzechas_audi
- Forum Audi 80
mogą ocierać ale chyba przy glebie -100 :mrgreen: natomiast możesz wsadzić nawet 19' na forum są auta z takimi felgami, ja proponuje jakieś fajne 17 bo jeżeli nie zależy Ci na komforcie to dużą felgę zakłądaj żeby auto też jakoś wyglądało, natomiast obowiązkowo wtedy gleba :mrgreen:percevalle pisze:16tki już mogą ocierać o nadkola. Wg mnie 15tki są ok na jakiejś ładnej feli.
percevalle pisze:16tki już mogą ocierać o nadkola. Wg mnie 15tki są ok na jakiejś ładnej feli.
A skąd takie informacje ? :shock:
W B3 Coupe ziomek turla 16' 9J i jest ok.
17tka bez problemu.. na odpowiedniej oponie.
Do quattro to nie tak chop siup :mrgreen:grzechas_audi pisze:natomiast obowiązkowo wtedy gleba :mrgreen:
chcesz jakąś szeroką felgę wrzucać?chcesz na niej opony naciągać?chcesz żeby Ci ładnie wystawała?czy idziesz w wysokość felgi i żeby szerokość była orginalna,w coupe może już coś po kombinować z felgą,ale mówisz że chcesz felgi do jazdy sportowej 17"?to raczej tylko na tor bo na codzień nie nadają się do jazdy szaleńczej,je się turla,czym większa felga tym mniejszy profil opony,żeby to miało ręce i nogi i w ten sposób 19" upychasz
Tak miodu tylko tam są pojemniejsze nadkola. Moje 16" trą przy pełnym aucie. Tyle że nie ma co generalizować bo rozmiar koła to nie jedyny parametr który wpływa na to czy trze czy nie. Jest też ET, szerokość koła, profil opony więc to indywidualna sprawa czy będzie tarło.MIODEK pisze:B3 Coupe ziomek
Dobre,hehegrzechas_audi pisze:mogą ocierać ale chyba przy glebie -100percevalle pisze:16tki już mogą ocierać o nadkola. Wg mnie 15tki są ok na jakiejś ładnej feli.
17"to będzie minimum, bo tak jak pisałem już auto ma mi służyć do zabawy. Chodziło mi panowie raczej o to jak będzie się zawieszenie zachowywać i o stuki zawieszenia przy większych felgach. Po waszych wypowiedziach wiem już, że na nawet 19" wchodzą Bo są tacy co jeżdżą na 19 :mrgreen: . Tak więc będę oscylował 17-18" . Rzeczą jasną jest, że im większa felga tym mniejszy profil opony, a wielkość koła pozostaje mniej więcej podobna. Szerokość to będę raczej zakładał 205.....215, a już max 225, bo przy quattro to nie gubi się aż tak trakcji nawet na mokrym. Nie chodzi mi też o to żeby koła wystawały, nie taki styl planuję. Chcę raczej iść w to, żeby auto na zakrętach się dobrze trzymało, dlatego mniejszy profil opony chcę. Teraz mam oryginalne 15" -tki w Coupe i powiem szczerze, że koparka mi opadła jak na łuku przy napędzie na 4 koła na lekko mokrej nawierzchni przy 80km/h auto uciekło lekko bokiem. Zapewne guma na oponie się ugięła, bo profil 65 to nadaje się jedynie do komfortowego turlania się.percevalle pisze: natomiast możesz wsadzić nawet 19' na forum są auta z takimi felgami, ja proponuje jakieś fajne 17 bo jeżeli nie zależy Ci na komforcie to dużą felgę zakłądaj żeby auto też jakoś wyglądało, natomiast obowiązkowo wtedy gleba :mrgreen:
Co do zawiasu to już jakiś niższy chyba siedzi, bo auto siedzi nisko dosyć, ale nie sprawdzałem(jak się chce mieć dwa auta to trza na nie pracować :mrgreen: ). Wiem bo ukradkiem widziałem że chyba siedzą tam jakieś ori sprężynki bo miały kod kropkowy, ale nie miałem czasu przyjrzeć się dokładniej. Jak czas pozwoli to będę patrzył.
A ja patrzę na liczbę twoich postów i w szoku też jestem :shock: to jakiś wyścig czy za wszelką cenę chcesz ich mieć najwięcej. Inni tyle postów mają po roku a nawet po dwuch latach a Ty to zrobiłeś w kilka tygodni :!: :?: <ok>pawelja89 pisze:patrze wszyscy znawcy się odzywają. To i ja się odezwę. :mrgreen:
- loco_grchw
- Forum Audi 80
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Oryginalne wB3 to 14 a Już przy 16 i profilu 205/55 będzie ci ocierał tył jak autko się rozbuja na drodze a jak piszesz żę od 17 zaczynasz to każda nawet drobna dziurkę będziesz odczuwał o jakimś tam komforcie możesz zapomnieć i zawieszenie też dostanie po dupie jedyny plus tego wszystkiego to atrakcyjny wygląd autka i tyle
- loco_grchw
- Forum Audi 80
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
ja odczuwam lepszy komfort na 10J takze pozdrawiam wszystkich ktorzy doradzili Ci brak komfortu, ale skonczcie w koncu o komforcie bo jest to rzecz wzgledna, tym bardziej ze koledze na nim nie zalezy bo ma auto na niedzielne wypady...
tak wiec wracajac do tematu, pamietaj ze znalesc ladne 18" na 4x108 graniczy z cudem, natomiast 17" w naszym rozmiarze to inna bajka... jezeli nie zalezy Ci na wystajacej feldze, to radzilbym pytac jakie ET w coupe b3 jest maksymalne tak aby felga nie wystawala, oczywiscie ET idzie w patrze z szerokoscia felgi... no i do 17" tak jak pisze sopel85, najlepsze rozmiary opon to
tak wiec wracajac do tematu, pamietaj ze znalesc ladne 18" na 4x108 graniczy z cudem, natomiast 17" w naszym rozmiarze to inna bajka... jezeli nie zalezy Ci na wystajacej feldze, to radzilbym pytac jakie ET w coupe b3 jest maksymalne tak aby felga nie wystawala, oczywiscie ET idzie w patrze z szerokoscia felgi... no i do 17" tak jak pisze sopel85, najlepsze rozmiary opon to
sopel85 pisze:205-215/40/17