[B4 1,9TDI] Problem z akumulatorem
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
goldi j51 pisze:Oczywiście trzeba zacząć od sprawdzenia ładowania alternatora powinień dawać ponad
14 V jeżeli alternator ładuje dobrze to pobiera ci coś prąd sprawdz najpierw te ładowanie i napisz co i jak
Z doświadczenia elektroników rozmowach z doświadczonymi ludzmi bo też miałem słabą wiedzę.
Optymalne ładowanie jest w zakresie 13,85v-14,5v oczywiście 13,85 nie może spaść niżej nawet podczas obciążenia.
Czyli za mało samochód mi ładuje?
Tylko dla mnie jest to dziwne że kupiłem nowy akumulator, podłączyłem go. Potem podjechałem do pracy gdzie pracowałem 4 godziny, odpaliłem samochód przejechałem z 10km, zaparkowałem samochód przychodzę po 4 godzinach i już nawet kontrolki nie zapaliły mi się podczas przekręcenia kluczyka (pracuje 1/2 etatu w 2 firmach).
Tylko dla mnie jest to dziwne że kupiłem nowy akumulator, podłączyłem go. Potem podjechałem do pracy gdzie pracowałem 4 godziny, odpaliłem samochód przejechałem z 10km, zaparkowałem samochód przychodzę po 4 godzinach i już nawet kontrolki nie zapaliły mi się podczas przekręcenia kluczyka (pracuje 1/2 etatu w 2 firmach).
- percevalle
- Audi 80 Klub
dzisiaj zauważyłem ze spad kabel od świec. Chciałem go podłączyć a z kabla posypały się iskry. Wiec rozłączyłem akumulator, i podłączyłem kable od świecy, potem próbówka sprawdziłem czy płynie prąd z tego kabla od świecy. I się okazało że świece ciągle samochód grzeje nawet jak mam wyłączone zapłon. Czy jest jakiś sterownik od grzana świec ? Czy przez niego może mi rozładować akumulator jeżeli ciągle świece się grzeją? Ile taki sterownik może kosztować?
Pamiętam że raz mi migały świece żarowe. Po przejechaniu 5 km, zgasiłem samochód zapaliłem jeszcze raz i już więcej nie widziałem żeby migała mi kontrolka od świec żarowych. Był o to jakoś na początku Maja jak kupiłem samochód po kilku dniach raz mi tylko tak zrobiło.
//edycja[~16:50 godzina]
odłączyłem wszystkie świece i mniej się iskrzy jak podłączam klemy do akumulatora. Uważam że znaleziony jest problem. Tylko go się jeszcze pozbyć (przez ten czas spaliłem 2 świece żarowe )
Pamiętam że raz mi migały świece żarowe. Po przejechaniu 5 km, zgasiłem samochód zapaliłem jeszcze raz i już więcej nie widziałem żeby migała mi kontrolka od świec żarowych. Był o to jakoś na początku Maja jak kupiłem samochód po kilku dniach raz mi tylko tak zrobiło.
//edycja[~16:50 godzina]
odłączyłem wszystkie świece i mniej się iskrzy jak podłączam klemy do akumulatora. Uważam że znaleziony jest problem. Tylko go się jeszcze pozbyć (przez ten czas spaliłem 2 świece żarowe )