CB Radio Uniden 520 XL i deklaracja zgodności
Witam
Chciałem zapytać czy radio takie jak w temacie jest dopuszczone na polski rynek i czy wystarczy posiadać tylko deklarację zgodności, żeby nie mieć żadnych problemów ze stróżami prawa? Pytam dlatego, że dzisiaj w jednym sklepie powiedzieli mi, że radio zostało wycofane, a dlaczego to nie wiadomo, a w drugim że nie posiada homologacji i, że podczas kontroli mogą się do tego doczepić. Przymierzam się do tego radia i na allegro sprzedają je z gwarancją i z deklaracją zgodności, ale czy to wystarczy?
Chciałem zapytać czy radio takie jak w temacie jest dopuszczone na polski rynek i czy wystarczy posiadać tylko deklarację zgodności, żeby nie mieć żadnych problemów ze stróżami prawa? Pytam dlatego, że dzisiaj w jednym sklepie powiedzieli mi, że radio zostało wycofane, a dlaczego to nie wiadomo, a w drugim że nie posiada homologacji i, że podczas kontroli mogą się do tego doczepić. Przymierzam się do tego radia i na allegro sprzedają je z gwarancją i z deklaracją zgodności, ale czy to wystarczy?
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
moim zdaniem nie, jeśli chcesz wszystko mieć tak jak trzeba z legalnością to nie kupuj unidena, poczytaj sobie >>ten<< dział forum o CB tam masz listy z ministerstwa itp rzeczy, dyskusja się tam toczy to sobie prześledź
uniden to skąd inąd dobre radio i na pewno każdy ci je bedzie polecał, jednak z tą legalnością jest tak jak jest,
ja osobiście mam TTI880 tam wszystkie papierki są co trzeba i nie wisi na żadnej takiej liście niezgodności
uniden to skąd inąd dobre radio i na pewno każdy ci je bedzie polecał, jednak z tą legalnością jest tak jak jest,
ja osobiście mam TTI880 tam wszystkie papierki są co trzeba i nie wisi na żadnej takiej liście niezgodności
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Kontakt:
mnie sie zdaje że zakazane nie spełniają norm emisji mocy czy cóś, nie miałem kontroli CB, wogóle nie miałem kontroli odkąd mam CB ale woże ze sobą te papierki co mi do radia dali, lepiej mieć niż nie mieć a nóż jakiś służbista sie nie bedzie miał do czego przyczepić to może do CB... a tak to sie mu pokaże papier i może ci naskakać, akurat cb sie kupuje po to żeby w końcu mieć z nimi spokój a nie żeby sie mieli znów do czego przyczepić mnie sie zdaje że prawo wstecz nie działa więc jeśli kupiłeś jak było legalne to masz legalne, teraz sprzedaż unidena jest nielegalna i powinien odpowiadać za to sprzedawca ale wiadomo jak w tym poj***** kraju jest, ścigają oczywiście niewinnego czyli kupującego, a nie wiem czy też nie zakazali wszystkich unidenów wstecz... poczytajcie sobie to forum tam co zapodałem, może się wam coś wyjaśni mnie się już drążyć nie chciało, po prostu kupiłem co innego
Skuciok, a ja Ci sie sprawuje Twoje radyjko? Sa szumy? Miłeś może okazję używać unidena?
[ Dodano: 2007-06-27, 11:50 ]
Dzisiaj dorobiłem się unidena pro 520 XL i antenki sirio ML 145. Wieczorem zabiorę się za montaż tylko zastanawiam się gdzie. Polećcie jakieś dobre miejsce na radyjko. Aha i gdzie najlepiej podłączyć zasilanie? Są w aucie gdzie łatwo dostępne przewody, czy będę musiał rozbierać połowe tapicerki ???
[ Dodano: 2007-06-27, 11:50 ]
Dzisiaj dorobiłem się unidena pro 520 XL i antenki sirio ML 145. Wieczorem zabiorę się za montaż tylko zastanawiam się gdzie. Polećcie jakieś dobre miejsce na radyjko. Aha i gdzie najlepiej podłączyć zasilanie? Są w aucie gdzie łatwo dostępne przewody, czy będę musiał rozbierać połowe tapicerki ???
- M@rcus
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jeśli chodzi o Unidena 520 to jest zakazane nie z powodu że nie spełnia wymogów, czy emisji, poprostu w środku ma flaki Presidenta poza napisem niczym się nie różni, dlatego jest zakaz handlu tym radiem. Porównując radio Uniden za 290zł a presidenta za 520zł cena sama trafia do Ciebie. Ja mam 520, deklaracje z wpisanymi numerami seryjnymi też mam, kontroli nie miałem co prawda, radio mogłem kupić zanim owy zakaz wprowadzono. Pozatym jakoś nie specjalnie się przejmuje, napewno pomogło mi w wielu sytuacjach i ocaliło od mandatu, a jakoś odbioruu jest b.dobra. Pozdrawiam
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Kontakt:
mój zestaw TTI 880 + Wilson Little Will (1m magnesówka) na tylnej klapie sprawuje się wyśmienicie, między górkami zasięgi rzędu 6 km -8 km w otwartej trasie 10+ dogadać się idzie bardzo dobrze, radio ma dużo funkcji których i tak nie używam bo włączona jest 19
antenka jest fajna bo na tylnej klapie nie rzuca się tak w oczy, wygląda podobnie do fabrycznej od radia w niektórych audi, wygląda to >>tak<<
ja podpiąłem się pod zapalniczkę, radio umieściłem w półce pod kierownicą z lewej strony tak żeby było pod ręką, z rozbierania przy montażu to była tylko ta półeczka, gruszkę mam pociągniętą na środkową konsolę zdjęcia walnę wieczorem jak to wygląda
wadą radia w sumie są wymiary, jest ono dość duże ale się zmieściło
za zestaw dałem w sumie 419 zł z przesyłką, CB na pewno warto kupić, a jakiej firmy to już indywidualna decyzja
antenka jest fajna bo na tylnej klapie nie rzuca się tak w oczy, wygląda podobnie do fabrycznej od radia w niektórych audi, wygląda to >>tak<<
ja podpiąłem się pod zapalniczkę, radio umieściłem w półce pod kierownicą z lewej strony tak żeby było pod ręką, z rozbierania przy montażu to była tylko ta półeczka, gruszkę mam pociągniętą na środkową konsolę zdjęcia walnę wieczorem jak to wygląda
wadą radia w sumie są wymiary, jest ono dość duże ale się zmieściło
za zestaw dałem w sumie 419 zł z przesyłką, CB na pewno warto kupić, a jakiej firmy to już indywidualna decyzja
Przecież żadne papiery przy kontroli policyjnej nie sa potrzebne do cb radia. Jeżeli radio ma 4W to nie jest nic potrzebne. ja mam Midland 100 Plus i miałem ta deklaracje ale gdzieś nie wywaliłem Przy kontroli jeżeli sie uprze na cb to niech sobie je sprawdzi wchodząc na inne fale czy wyłapuje te prawdziwe 4 W-we nie wejdzie i chyba wszystko jasne Jeżeli coś źle napisałem to mnie poprawcie :roll:
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Kontakt:
a co, należy sie mu dobre wyczyszczenieMAKLER pisze:Skuciok, powiedz tylko czym Ty szorujesz te autko, bo świeci się jak psu jajca
wosk... ale to na chwilkę jest takie piękne, jak tylko poleje to od razu zacieki, a na czarnym gnoju od razu też kurz widać
jedno co mogę poradzić to kup sobie radyjko z RfGainem żeby miało, i w sumie może być proste poza tym bo i tak siedzi się non stop na 19, wiem że jest jeszcze TTi770 ono jest mniejsze i prostsze ma funkcje, jest tańsze a pewnie tak samo dobre.... aha jeszcze jedna jest wada TTi, mają niebieskie podświetlenie, chyba to zrezam zaniedługo i wstawię czerwone bo mnie wnerwia