[All] Prędkość maksymalna
Ja z ojcem naszą 80 B4 z silniczkiem 2.0 ( 90 KM) na LPG i automatyczną skrzynką na Szkoplandzkiej autostradzie wyrobiliśmy 213-215 km/h...oczywiście po przełączeniu z LPG na benzynę i włączeniu "magicznego" przycisku sport Trochę trwało zanim się rozbujał no i wycie silnika było okropne, ale mina Niemca w Porsche Boxerze bezcenna jak mu stare Audi zamrygało światełkami, żeby zjechał na prawy pas:D
- karolas123
- Forum Audi 80
- karolas123
- Forum Audi 80
Przycisk sport w naszych ABT'owskich automatach wydłuża zmianę biegów, przez co silnik wkręca się na większe obroty...karolas123 pisze:Co to przycisk sport w ABT?
No ktoś kiedyś już zaczynał chyba ten temat tu na forum, i powiedział, ze 4 biegi w automacie liczą się jak 5/6 w manualu A poza tym jak autko zadbane, nie zajeżdżone to czemu ma nie pociągnąć te 215 km/h, ale to mówię, wycie silnika nie do zniesienia :mrgreen:karolas123 pisze:To chyba jakies mega długie sa te automatyczne skrzynie, bo mało które ABK tyle pojedzie a co dopiero ABT
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Max speed a rpm
Witam. Mam B4 2.0 115 KM i chciałem się zapytać jak się mają obroty do prędkości w tych silnikach. Bo to że liczniki kłamią to wiadomo. A ze swoim miałem problem (standard, po prostu się zacinał na szpilce). Jakoś go przywróciłem do życia. A sprawdzałem go na zabudowanym terenie i jak jechałem na IV biegu 1800 RPM to suszarki nie reagowały a prędkość była według wskazania prędkościomierza 50-55 km/h.
I ostatnio rozhulałem swoją B4 do 4400-4600 RPM. Licznik pokazał około 180-185 km/h.
Mam mu wierzyć czy nie?
I ostatnio rozhulałem swoją B4 do 4400-4600 RPM. Licznik pokazał około 180-185 km/h.
Mam mu wierzyć czy nie?
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
A czemu niby nie? po pierwsze suszarki w mieście nie złapią Cie nawet jak będziesz leciał ponad 60, bo są tak ustawione, a obroty przy danej prędkości zależą w dużej mierze od skrzyni biegów, a jest ich parę, więc nie ma powodów do obaw, ja np. mam tak krótka skrzynie że jadąc 132km/h mam 4 tyś. rpm .Mam mu wierzyć czy nie?
- Hołowczyc20
- Audi 80 Klub
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Jeśli chcesz wiedzieć dokładnie o ile oszukuje to porównaj prędkość z pokazywaną na nawigacji GPS. Liczniki zwykle do prędkości 100km/h zawyżają o 5-10km/h później potrafią już więcej.Francis1982 pisze:Mam mu wierzyć czy nie?
Prędkość w zależności od obrotów możesz wyliczyć: https://audi80.pl/all-porownanie-pre ... t40680.htm
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Dzięki chłopaki. Przynajmniej mam potwierdzenie, że moja niunia coś potrafi. Przybyło mi nieco powodów do dumy :mrgreen: Jak uszczelnię głowicę do porządku i zrobię zbieżność to na A4 spróbuję zrobić 2 złote. Wezmę jeszcze GPS w razie czego.
PS. Wcześniej widziałem posty gdzie ludzie niby nieodpowiedzialnie kręcili swoje niunie przy pełnym załadowaniu, że niby z ludźmi bądź bagażem. Według mnie to bezpieczniejsze bo porywy wiatru przy tych prędkościach potrafią nieźle zakołysać autem. A autostrady zwykle są odsłonięte. A jak ma się średnio około 100 kucyków to swoje zrobi z ludźmi lub bez. Takie moje zdanie o mocy około 110 i wzwyż. A sedany lub kombi nie lubią bocznego wiatru. No chyba, że jakiś przedni spojler do docisku :evil:
PS. Wcześniej widziałem posty gdzie ludzie niby nieodpowiedzialnie kręcili swoje niunie przy pełnym załadowaniu, że niby z ludźmi bądź bagażem. Według mnie to bezpieczniejsze bo porywy wiatru przy tych prędkościach potrafią nieźle zakołysać autem. A autostrady zwykle są odsłonięte. A jak ma się średnio około 100 kucyków to swoje zrobi z ludźmi lub bez. Takie moje zdanie o mocy około 110 i wzwyż. A sedany lub kombi nie lubią bocznego wiatru. No chyba, że jakiś przedni spojler do docisku :evil:
Moja poszła 170 według licznika i poszła by więcej ale drogi mało, a z tyłu kulają się tylko bębenki do tego troszkę pogoda nie bardzo. Muszę się na niemieckie autostrady wybrać Nie wiem skąd to się bierze ale ABT wydają się najbardziej zaskakiwać jeżeli chodzi o v-max realne a te książkowe. Moja bez większych oporów doszła do v-max katalogowego. Co prawda silnik w dobrym stanie ale mimo wszystko jak na tylko 90 kucyków zaskakuje.