[All] Ciekawostka - Swap na 2.5tdi z A6 C4
[All] Ciekawostka - Swap na 2.5tdi z A6 C4
Witam, zastanawiam się jak wyglądałaby sprawa wstawienia silnika 2.5 TDi najlepiej w wersji 140 KM do naszych poczciwych 80tek Na miejsce pod maską raczej nie będzie można narzekać, jednak zastanawiam się jak z przeniesieniem napędu, jaka skrzynia i czy w ogóle będzie to jakoś wykonalne Czy ktoś już coś takiego widział, dowiadywał się bo sam o czymś takim myślał ? Jeżeli powieliłem temat, przepraszam, ale naprawdę nic takiego znaleźć nie mogłem. Haker ze mnie żaden
Ostatnio zmieniony 07 cze 2011, 13:07 przez funnyboy88, łącznie zmieniany 1 raz.
O mocowanie się nie boję, wszystko można zawsze dorobić, chodzi o to, czy skrzynia nie będzie jakoś specjalnie cofnięta i czy podejdzie ta ori od tego 2.5 TDi z A6, 6stopniowa bez żadnego ale Nie chcę bawić się za bardzo w zmiany mechaniczne by podkręcać swojego zetorka, myślę właśnie nad swapem na coś oszczędnego, mocnego i trwałego Wybór padł na 2,5 TDi 5 cyltrepek pisze:Do łap powinien silnik pasować. Skrzynia 6 biegowa plus półośki, komp z elekryką i jedziesz :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
Kolego powiem Ci że wolał bym za tą kasę to wsadzisz w tego całego swapa zrobić jakieś porządne mody i objedziesz trzy razy takie 2.5 Jak się postarasz możesz wyciągnąć ze 160km z tego silnika i to dalej będzie chodzić jak trzeba.1.9 to naprawdę trwała i oszczędna jednostka Nie jestem miłośnikiem wsadzania innych motorów, jak dla mnie robi się trochę ulep. A kosztów nigdy nie odzyskasz
budy z 2.3 pod maską nie trzeba szukać bo jest taka sama czy to dla R4, R5 czy V6, moim zdaniem aplikacja R5 TDI jest sensowna gdyż zawsze można coś więcej dorzucić do tych 140KM i wtedy R4 wysiądzie, sam myślałem nad czymś takim i blokuje mnie jedyne brak $$ i czasu
osobiście chodzi mi po głowie silnik 2.5TDI R5 (AEL 140KM) i buda z B4 2.8qattro, ze skrzynią od benzyny byłby problem bo TDI nie kręci się tak wysoko jak benzyna ale to tylko Vmax by ucierpiało, a żeby było i odejście i ładne Vmax to przydała by się skrzynia np z A4 quattro AFN
pomysł jest tylko ciekawią mnie opinie i jak by wyszło z realizacją
osobiście chodzi mi po głowie silnik 2.5TDI R5 (AEL 140KM) i buda z B4 2.8qattro, ze skrzynią od benzyny byłby problem bo TDI nie kręci się tak wysoko jak benzyna ale to tylko Vmax by ucierpiało, a żeby było i odejście i ładne Vmax to przydała by się skrzynia np z A4 quattro AFN
pomysł jest tylko ciekawią mnie opinie i jak by wyszło z realizacją
Myślałem nad wzmocnieniem i modami, ale do tego przydałby się remoncik, by taka jednostka trochę posłużyła.. A wtedy koszta się wyrównują..Lukasz1988 pisze:Kolego powiem Ci że wolał bym za tą kasę to wsadzisz w tego całego swapa zrobić jakieś porządne mody i objedziesz trzy razy takie 2.5
Kolega ma rację, 2,5 TDi 140 KM ma w standardzie i nadal jest oszczędne i trwałe, w razie gdy zaczyna nam brakować mocy, drążymy temacik i robi się spokojnie tyle mocy co z niedającego już więcej rady 1.9, a myślę że z 2.5 TDi osiągnąć 200 KM to nie jest zbyt wielki problem...UKI_XX pisze:moim zdaniem aplikacja R5 TDI jest sensowna gdyż zawsze można coś więcej dorzucić do tych 140KM i wtedy R4 wysiądzie
Tutaj niestety muszę ograniczyć się do swojej budy, bez Quattro... tak daleko nie mam co brnąć bo zwyczajnie lepiej wyszłoby kupić A6 C4 w wersji S-line z 2,5 TDi i Quattro na pokładzie a te na razie są jeszcze dość w cenie...UKI_XX pisze:osobiście chodzi mi po głowie silnik 2.5TDI R5 (AEL 140KM) i buda z B4 2.8qattro,
Wracając do tematu, buda od poczciwego zetorka, do tego 2,5 TDi i wychodzi na to że skrzynia od A4.. Choć nie ukrywam że wolałbym skrzynie 6-o biegową.. ekonomia obudzi się w trasach...
wtryski 0,210 i pompę 11mm po sofcie 180kM uzyskują , sam miałem takie plany , tylko $$$ blokowały jak szukałem , w tym roku można było A6 2.5TDI po dzwonku kupić za za 3000 jak dla mnie to było już za późno , bo zagościł 1Zfunnyboy88 pisze:2,5 TDi 140 KM ma w standardzie
R5 to bardzo udane i wdzięczne jednostki a dźwięk jest zniewalający , kolega trochim ma b4 R5 Q mTDI link do jego galerii http://picasaweb.google.com/ukf4ever/CoupeQuattro# foty są stare i nieaktualne