Audio w b4 - troche definicji
Audio w b4 - troche definicji
Witam mam do was małe pytanie .. otóż chcę sobie sprawić do mojej audioli Skrzynię basową lecz nie wiem czy to dobry pomysł, gdyż bagażnik jest oddzielony od reszty auta i nie wiem czy dźwięk będzie dobry i wyrazisty. Może macie na to jakieś pomysły gdize można taką skrzynię w sedanie zamontować? Myslałem też nad samą membraną którą zamocowałbym do tylniej pólki wtedy bagażnik robiłby jako skrzynia, tak jak teraz robie za takie "pudło akustyczne" moim 2 jajkom z tyłu.. Co Myślicie na ten temat ? może jakieś inne rozwiązanie ?., Dodam że z przodu mam ori głośniki za to z tyłu blaupunkt_gtx_693_mk_2. oczywiście do tego kupię wzmaka ale właśnie nie wiem co zrobić z tą feralną skrzynią. Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 17:23 przez goci, łącznie zmieniany 3 razy.
To chyba standard :mrgreen: chyba, że masz jakieś oddzieleniegdyż bagażnik jest oddzielony od reszty auta
Dźwięk będzie ok skrzynia o ile mi wiadomo zawsze jest w bagażniku bo nigdzie więcej jej nie wciśniesz no chyba, że nie masz dziewczyny i obok na siedzeniu pasażera będziesz trzymał swoją skrzynie :mrgreen:
A tak całkiem na serio to tylko w bagażniku.
Skrzynie mają określona pojemność litrową do poszczególnych średnic głośników!Myslałem też nad samą membraną którą zamocowałbym do tylniej półki wtedy bagażnik robiłby jako skrzynia
To Tobie nie robi za "pudło akustyczne" tylko za pustkę w którą bez sensu gra bass. Choć czuje, że z tych jajek i tak bassu nie matak jak teraz robie za takie "pudło akustyczne" moim 2 jojkom z tyłu
Najlepiej nie kombinuj powiedz jaki masz budżet coś z innymi kolegami z forum pomyślimy . Zdecyduj się też czy chcesz napewno mieć skrzynie w bagażniku czy może chcesz nieco lżejszy ale równie piękny bass wychodzący nie z bagażnika a z przednich drzwi :mrgreen:
Pozdrawiam
no właśnie jest nawet fajny z tym że to nie jest to czego ja oczekujexX80Xx pisze:Choć czuje, że z tych jajek i tak bassu nie ma
No więc budżet to około 500-600 zł z tym że jeszcze nie wiem czy za same głośniki czy łącznie ze wzmakiem, bo jeżeli za tą cenę da się coś konkretnie grającego zakupić a do tego jeszcze wzmaka i mieszcząc się w cenie to raczej wiadomo co wybiorę. Jeżeli jednak będzie trzeba to wzmak osobno dokupie i wtedy do 600 zł będzie na samą skrzynię bądz głośniki w drzwiach
Powiem tak wiem jak grają skrzynki basowe a ja właśnie lubię mocny czysty bass taki jak skrzynki z siebie wydają ;D o drzwiach nie myślałem szczerze powiedziawszy ale jeżeli efekt będzie dobry to czemu nie mam nadzieję że mi coś koledzy doradzicie bo ja na tym słabo się znam.
Co do budżetu jeszcze raz zaznaczę 600zł około jeżeli się da to w tej cenie i skrzynia lub głośniki w drzwi i wzmak jeżeli nie to dorzuce jakies 250zł na wzmaka tak więc czekam na jakieś konkretne propozycje od razu prosiłbym o jakieś linki do poszczególnych rzeczy
No jak uważasz ale 55W sinusoidalnie max 220W pod radiem 4x45W powiedzmy o ile takie masz rzeczywiste 4x15W wątpie, żeby zagrały z ładnym basem tym bardziej w bagażnik :mrgreen:no właśnie jest nawet fajny z tym że to nie jest to czego ja oczekuje
A więc masz 600zł to nie jest dużo nie jest mało dla mnie czysty bass to raczej bass z drzwi choć to moje odczucie bo wiem, że zaraz dostane w głowe od innych... jezeli mialbys wydać 500-600zł na skrzynie to bierz skrzynie i sie nie zastanawiaj!! Zabawa z drzwiami to nieco wiekszy wydatek a żeby otrzymać ładny czysty basik z odpowiednim kickiem jest z tym troche zabawy (wiem bo właśnie sam przez to przechodze ) Wygłuszenie, panel własnej roboty etc. no i przedewszystkim większy budżet. Ja osobiście głośniki na przód kupiłem DLS R6A za 500zł na alledrogo ponoć stoją ~~700zł ZA SAME głośniki do tego wzmak mam zamiar kupić do 600zł no i panele robiłem ze znajomym + wygłuszenie wyjdzie wszystko coś ok. 1200zł.
Ale wracając do Twojego dylematu.... bierz skrzynie! słyszalem ze Hertza są dobre np ten http://www.allegro.pl/item1077174455_he ... oclaw.html ale to niech już inni się wypowiedzą też... do tego jakiś monoblock i jedziesz przednie stockowe głośniki można zawsze wymienić przecież
Równie dobrze możesz poczytać dyskusje na temat skrzyni a głośnikami w drzwiach w moim temacie (też miałem niezła rozkmine :mrgreen: )
ja znalazłem coś takiego jbl_cs1214_cc_blaupunkt_ema260 i trochę powiem to przykuło moją uwagę.
Co o tym zestawie powiecie ?
opłaca się za tą cenę ?
Czy na pewno skrzynia w bagażniku nie pozbawi mnie dobrego dźwięku w środku auta
Co o tym zestawie powiecie ?
opłaca się za tą cenę ?
Czy na pewno skrzynia w bagażniku nie pozbawi mnie dobrego dźwięku w środku auta
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 17:00 przez goci, łącznie zmieniany 1 raz.
- BeeAndHunny
- Forum Audi 80
Kolega dobrze prawi...mezik0 pisze:...nie patrz na jakieś gó**no z allegro pod siedzenie bo to kicz zasada jest prosta scena przód scena tył i bagażnik a bagażnik to skrzynia
Nie napisałeś czego oczekujesz od suba, jakiej muzyki słuchasz, czy zależy ci na Db, czy tez chciałbyś inwestować coś, co ewentualnie uzupełni ci przodek w przyszłości...
Dobrze byłoby zacząć od przodka, bo zawsze tam najwięcej się dzieje przecież a później dobierać suba, ale jeżeli chciałbyś coś co dobrze zagra na początek i nie będzie miało problemu z "przebiciem" sie z bagaja do kabiny to szukałbym czegoś w granicach 500-600Rms, oczywiscie tutaj juz role zależy odgrywac budżet i podejście...
Na Essie aktualnie maja świetną propozycję - PowerBass ES-10DS-2v.2 za 399 zeta z ekspozycji sklepowej, moim zdaniem cieżko znaleźć coś lepszego w tej kasie, zostałoby sklepać skrzynkę, lub zlecić komuś a i tak zostanie trochę hajsu, który mógłbyś odłożyć na piec...
Jeżeli szukałbyś do tego napędu to głośniczek polubiłby się z US Ampsem XT 1400.4, w mostku na suba masz do dyspozycji 450 RMS i zostaje ci przyszłościowo 2 kanały po 100 Rms bodajże na nawet wymagajacy przód, chociaż to zależy iloma Rms'ami chciałbys go dokarmiać o ile zdecydowałbys sie na tego suba i wogóle jaką drogą chciałbyś podażać...Wisi teraz na allegro bodajże 2 takie piece nawet w dobrych cenach wiec myslę że warto wnikać...
czyli jednym słowem nie warto inwestować w tą skrzynke
hertz_es250_monumentalnybass_mdf_25cm lub w tą jbl_cs1214_cc_blaupunkt_ema260
ogólnie od skrzynki oczekuję czystego dosyć mocnego basu
hertz_es250_monumentalnybass_mdf_25cm lub w tą jbl_cs1214_cc_blaupunkt_ema260
ogólnie od skrzynki oczekuję czystego dosyć mocnego basu
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 17:02 przez goci, łącznie zmieniany 1 raz.
- BeeAndHunny
- Forum Audi 80
Ilu użytkowników, tyle zdań...Userzy Hertza bedą polecać, JBL też bedzie świetny ale zapewne dla tych, którzy nie słyszeli niczego innego...Najlepiej jak poparłbyś swój wybór jakimiś odsłuchami...
Z tych 2 linków to zdecydowanie Hertz, nie zwracaj uwagi no to że do JBL'a jest wzmak w pakiecie bo cena sama mówi za siebie, ile wydasz na sprzet, na tyle ci zagra i jeżeli chciałbyś coś konkretnego to nie pchaj się w coś, co zapewne na długo nie zagosci ci w gablocie, oczywiście nie mówię tu o wydawaniu wielkiej gotówki odrazu bo nie o to chodzi i każdy kupuje to na co go stać, ale budżet masz nie najmniejszy i mógłbyś zakupić jakiegos bardziej jakosciowego suba a ewentualnie do wzmzka dozbierać troche kaski jeszcze i poczekać...
Z tych 2 linków to zdecydowanie Hertz, nie zwracaj uwagi no to że do JBL'a jest wzmak w pakiecie bo cena sama mówi za siebie, ile wydasz na sprzet, na tyle ci zagra i jeżeli chciałbyś coś konkretnego to nie pchaj się w coś, co zapewne na długo nie zagosci ci w gablocie, oczywiście nie mówię tu o wydawaniu wielkiej gotówki odrazu bo nie o to chodzi i każdy kupuje to na co go stać, ale budżet masz nie najmniejszy i mógłbyś zakupić jakiegos bardziej jakosciowego suba a ewentualnie do wzmzka dozbierać troche kaski jeszcze i poczekać...
- BeeAndHunny
- Forum Audi 80
Nie wiem czy gotowa recepta to dobry pomysł bo możesz sie rozczarowac ale jasne mozna cos pownikać...
Napisz czy sprzęt musi byc nowy, interesuje cie już sub w skrzyni, bo wg mnie łatwiej byłoby cos dobrac w samym głosniku i ewentualnie do niego sklepać skrzynke...
Jeszcze ostateczny budżet na suba...
Nie napisałes czego słuchasz, ale wnioskuje że chciałbyś coś uniwersalnego i jak sam napisałeś dosyć mocnego basu więc proponowałbym dość mocnego suba jeżeli miałby być w closecie...
Napisz czy sprzęt musi byc nowy, interesuje cie już sub w skrzyni, bo wg mnie łatwiej byłoby cos dobrac w samym głosniku i ewentualnie do niego sklepać skrzynke...
Jeszcze ostateczny budżet na suba...
Nie napisałes czego słuchasz, ale wnioskuje że chciałbyś coś uniwersalnego i jak sam napisałeś dosyć mocnego basu więc proponowałbym dość mocnego suba jeżeli miałby być w closecie...
- BeeAndHunny
- Forum Audi 80
Hmm do rapu bassreflex wskazany, napewno zejscie kosztem szybkosci łatwiej "przebiłoby" dzwięk do wnetrza, ale skoro dochodzi klubowa i wszystko co w ucho wpada to closet bedzie moim zdaniem najbardziej uniwersalny...
Co do budzetu to z nowych klocków moim zdaniem kilka sensownych subów:
carpower_predator_10
powerbass_s_10
skrzynia_mdf_rainbow_hammer_10_sklep_w_wa.html
re_audio_rex_8_d4
U mnie 2 sztuki siedziały i naprawde pod HH spisywały sie świetnie, głosniczki jak na moc i rozmier maja poteżne brzmienie, jednak 1 może niestety nie dawac rady skoro zależy ci na dobrym uderzeniu...
Rockford
Też bardzo przyjemny subik...odsłuchiwałem u znajomego ale wiekszego brata w A3
Co do budzetu to z nowych klocków moim zdaniem kilka sensownych subów:
carpower_predator_10
powerbass_s_10
skrzynia_mdf_rainbow_hammer_10_sklep_w_wa.html
re_audio_rex_8_d4
U mnie 2 sztuki siedziały i naprawde pod HH spisywały sie świetnie, głosniczki jak na moc i rozmier maja poteżne brzmienie, jednak 1 może niestety nie dawac rady skoro zależy ci na dobrym uderzeniu...
Rockford
Też bardzo przyjemny subik...odsłuchiwałem u znajomego ale wiekszego brata w A3
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 17:04 przez BeeAndHunny, łącznie zmieniany 1 raz.
- BeeAndHunny
- Forum Audi 80
Heh, zapewne nie, a jeżeli nawet by się udało to na waka będziesz miał cabrio...goci pisze:te pierwsze trzy suby są bardzo ciekawe, bardzo podoba mi się ten 1 tylko nie wiem czy 400RMS nie rozsadzi mi samochodu haha
Co do subów to sporo wiekszy wybór jest jeżeli chodzi o same głośniki, ale trzeba budę do nich sobie mącić wiec mysle że te z gotowców warte uwagi...Z tych ostatnich Rockford'y są bardzo ciekawe i nie potrzebowałyby tak wymagajacego pieca co Carpower, ale w sedanie mogłoby czegos brakować, nie wiem czy linki do nich wchodzą poprawnie...
Stwierdziłeś że chciałbyś mocno, a to właściwie każdy interpretuje inaczej, w zależności czy ocekuje się napier...w gablocie czy kulturalne uzupełnienie przodka,dlatego ciężko jest coś dobierać i nie poprzec tego odsłuchami.
Możesz pójść zawsze w coś bardziej subtelnego, dorzucic piecyk i w zależności jak podchodzisz do tego co napisałes o mocnym basie, też klimat sie poprawi w samochodzie, lub wogóle zając sie przodem na poczatek...Pojawiłaby sie jakas scena, która miałaby moim zdaniem sporo do "powiedzenia" w doborze suba...