[all] Prośba o opinie dotyczące ogumienia w mojej 80-tce
[all] Prośba o opinie dotyczące ogumienia w mojej 80-tce
Witam!
Jako, że młody ze mnie kierowca, a w rodzinie nigdy nie było samochodu tak więc w wielu sprawach związanych z eksploatacją auto jestem do tyłu. W związku z tym chciałem się Was, koledzy, poradzić w sprawie dotyczącej ogumienia w mojej 80-tce.
Na tylnej osi mam opony, które były założone już jak kupowałem samochód. Ja w ciągu dwóch lat przejechałem na nich ok 14 tysięcy km, ale ile na nich przejechał poprzedni właściciel to już nie wiem. Niby głębokość bieżnika w nich jest w miarę bo wynosi 3mm, ale patrząc na nie, to wydaje mi się że już najwyższy czas na na ich wymianę.
Na przedniej osi mam opony, które kupiłem używane rok temu. Przejechałem na nich ok 4,5 tysiąca km i też ich stan wizualny mi się nie podoba chociaż głębokość bieżnika wynosi ponad 4mm, ok 4,5mm. Jak je kupowałem to wyglądały dużo lepiej, dystans jaki na nich pokonałem nie powinien chyba pozostawić na nich aż takiego śladu.
Dodam jeszcze, że preferuję spokojną jazdę, zresztą mój silnik nie pozwala mi na inną.
Linki do zdjęć z wyżej opisanym ogumieniem.
Tył – prawa strona
PT1
PT2
PT3
PT4
Tył – lewa strona
LT1
LT2
LT3
Przód – prawa strona
PP1
PP2
PP3
Przód – lew strona
LP1
LP2
LP3
Moja pytania do Was dotyczące opisanej sprawy:
1) O tylne opony chyba nie mam co się pytać ich wymiana jest raczej obowiązkowa, prawda?
2) Czy przednie opony kwalifikują się już do wymiany? Jeśli tak to prawdziwym będzie stwierdzenie, że sprzedawca tych opon wcisnął mi bubel!
3) Czy opłaca się w ogóle kupować używane ogumienie?
Jeśli na pierwsze pytanie odpowiedź brzmi „TAK” to na to pytanie sam sobie już odpowiem.
Za używane przednie opony zapłaciłem 170zł i przejechałem na nich nieco ponad 4tyś km. Nowe ogumienie kosztowałoby mnie o ok 120zł więcej, ale pokonałbym nim kilkakrotnie dłuższy dystans.
4) Ile kilometrów pokonują Wasze opony od dnia zakupu do ich zużycia?
Jako, że młody ze mnie kierowca, a w rodzinie nigdy nie było samochodu tak więc w wielu sprawach związanych z eksploatacją auto jestem do tyłu. W związku z tym chciałem się Was, koledzy, poradzić w sprawie dotyczącej ogumienia w mojej 80-tce.
Na tylnej osi mam opony, które były założone już jak kupowałem samochód. Ja w ciągu dwóch lat przejechałem na nich ok 14 tysięcy km, ale ile na nich przejechał poprzedni właściciel to już nie wiem. Niby głębokość bieżnika w nich jest w miarę bo wynosi 3mm, ale patrząc na nie, to wydaje mi się że już najwyższy czas na na ich wymianę.
Na przedniej osi mam opony, które kupiłem używane rok temu. Przejechałem na nich ok 4,5 tysiąca km i też ich stan wizualny mi się nie podoba chociaż głębokość bieżnika wynosi ponad 4mm, ok 4,5mm. Jak je kupowałem to wyglądały dużo lepiej, dystans jaki na nich pokonałem nie powinien chyba pozostawić na nich aż takiego śladu.
Dodam jeszcze, że preferuję spokojną jazdę, zresztą mój silnik nie pozwala mi na inną.
Linki do zdjęć z wyżej opisanym ogumieniem.
Tył – prawa strona
PT1
PT2
PT3
PT4
Tył – lewa strona
LT1
LT2
LT3
Przód – prawa strona
PP1
PP2
PP3
Przód – lew strona
LP1
LP2
LP3
Moja pytania do Was dotyczące opisanej sprawy:
1) O tylne opony chyba nie mam co się pytać ich wymiana jest raczej obowiązkowa, prawda?
2) Czy przednie opony kwalifikują się już do wymiany? Jeśli tak to prawdziwym będzie stwierdzenie, że sprzedawca tych opon wcisnął mi bubel!
3) Czy opłaca się w ogóle kupować używane ogumienie?
Jeśli na pierwsze pytanie odpowiedź brzmi „TAK” to na to pytanie sam sobie już odpowiem.
Za używane przednie opony zapłaciłem 170zł i przejechałem na nich nieco ponad 4tyś km. Nowe ogumienie kosztowałoby mnie o ok 120zł więcej, ale pokonałbym nim kilkakrotnie dłuższy dystans.
4) Ile kilometrów pokonują Wasze opony od dnia zakupu do ich zużycia?
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Opony ewidentnie do wymiany. Bez obrazy ale ja lepsze ściągam i wyrzucam.
Czy sprzedawca wcisnął bubel trudno powiedzieć. Nigdy nie kupowałem opon używanych tylko zawsze nowe.
Ja na oponach robię średnio ok 60tys km ale nie dłużej niż 5lat później bez względu na ich wygląd je zmmieniam. Wiem czym może sie skończyć wystrzał opony.
Oczywiście mówię tu tylko na podstawie swoich doświadczeń i przekonań i nie jest to żadna wyrocznia.
Czy sprzedawca wcisnął bubel trudno powiedzieć. Nigdy nie kupowałem opon używanych tylko zawsze nowe.
Ja na oponach robię średnio ok 60tys km ale nie dłużej niż 5lat później bez względu na ich wygląd je zmmieniam. Wiem czym może sie skończyć wystrzał opony.
Oczywiście mówię tu tylko na podstawie swoich doświadczeń i przekonań i nie jest to żadna wyrocznia.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Uuuu. Oponki nieźle zmurszałe Wymieniałbym je bo nigdy nie wiadomo kiedy mogą strzelić ze starości.
Co do kupna nowych/używanych to temat długi jest jak rzeka. Moje zdanie jest takie: jeśli kupować nowe opony to tylko dobrej firmy - takie niestety sporo kosztują. Jeśli miałbym kupować jakieś nówki słabej firmy to wolałbym zainwestować w używane, ale solidnej firmy. Jeśli ma się dobre dojście to czasem za rozsądne pieniądze można kupić "świeże" używane opony dobrej firmy. Odradzam kupno używanych opon u wulkanizatorów. Bynajmniej u mnie krzyczą sobie za nie jak za zborze a zazwyczaj opony są nic nie warte.
Co do kupna nowych/używanych to temat długi jest jak rzeka. Moje zdanie jest takie: jeśli kupować nowe opony to tylko dobrej firmy - takie niestety sporo kosztują. Jeśli miałbym kupować jakieś nówki słabej firmy to wolałbym zainwestować w używane, ale solidnej firmy. Jeśli ma się dobre dojście to czasem za rozsądne pieniądze można kupić "świeże" używane opony dobrej firmy. Odradzam kupno używanych opon u wulkanizatorów. Bynajmniej u mnie krzyczą sobie za nie jak za zborze a zazwyczaj opony są nic nie warte.
Dokładnie... uzywane oponki które co z tego ze maja sporo bieznika ale maja juz po 3-5 lat cenia sobie bardzo drogo...lepiej dolozyc i kupic sobie nowe.. ja mam zimowki bieznikowane i spokojnie 7mm maja bieznika.. i co z tego jak opona jest tak spekana jakby miala z 7 lat.. (z takimi juz kupiłem) a jak kupowalem na lato 17 calowe to uzywki cenili tyle ze dolozylem i kupilem sobie nówki sztuki i najwazniejsze ze sa z tego roku.. tak ze ja bym radzil kupic albo nówki sztuki albo poszukac dobrych uzywek a bieżnikowane odradzam... wiadomo ze tu kasa wchodzi w gre.. ale lepiej troszkę dołożyć i kupić nowe i masz spokój na lata.. myślę że warto..
ale to tylko moje skromne zdanie
ale to tylko moje skromne zdanie
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Dlatego przed zakupem należałoby poczytać opinie na różnych forach, za ok 100zł ciężko kupić nową w miarę dobrą oponę np 15x195x65.Ja kupiłem letnie opony Nexen N2000 15x195x65 155zł za szt. i naprawdę dają radę na suchej jak i na mokrej nawierzchni, po przejechaniu 17.000 jak na razie nie widać większych śladów nadmiernego ścierania czy pękania gumy.
http://moto.allegro.pl/item1093433426_n ... sylka.html
http://moto.allegro.pl/item1093433426_n ... sylka.html
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Hmy... Kumpel kupił zimówki Dębicy, co prawda używane ale po jednym sezonie. Bieżnika było w nich jak w nówkach. Po jednym sezonie zimowym ubyło połowę bieżnika - dla porównania ja miałem 4 używane opony michelina, z czego dwie jeszcze z włoskami (czyli lewie co jeżdżone) i po dwóch sezonach wyglądały prawie tak jak przy zakupie. Letnie opony Dębicy u kumpla też za długo nie wytrzymały.jaco124 pisze:dobra Dębica nie jest zła
zgodze się że Dębica się szybciej ściera... ale dla kogoś kto nie szaleje i za duzo km nie bije w roku to te oponki jeśli chodzi o właściwości jezdne są w miare ok i w przystępnej cenie.. nie porównujmy Dębicy do Michelina bo michałki są znane z tego ze są bardzo twarde i bardzo wolno się ścierają..Goodyear'y są podobne.. przykładowo ja miałem F1 bodajże z 2003 roku i jakby nie fakt ze były wyząbkowane to bieżnik był bardzo ładny na nich.. Albo ktos ma kase i kupuje dobre opony..m.in Michelin, Goodyear czy jeszcze jakieś inne z wyższej półki.. albo ktoś nie ma kasy i kupuję albo używki albo jakieś nowe oponki..Dębica nie ma takich złych opinii jesli by poczytac na necie..
Dębice podałem przykładowo... to tylko moja sugestia.. jest wiele innych opon z niższej półki ale też w przystepnej cenie.. nie wymieniam ich bo nie miałem z nimi do czynienia..
Mogę polecić jeszcze Fuldę bo na nich jezdziłem ale cenono nie są najtańsze...
Dębice podałem przykładowo... to tylko moja sugestia.. jest wiele innych opon z niższej półki ale też w przystepnej cenie.. nie wymieniam ich bo nie miałem z nimi do czynienia..
Mogę polecić jeszcze Fuldę bo na nich jezdziłem ale cenono nie są najtańsze...
witam tak jak piszą koledzy debica zużywa sie dość szybko jeździłem na nich jeden sezon i do wymiany,
przetestowałem też fulde ecocontrol nie wielka różnica w cenie ale dużo lepiej trzyma i sie tak szybko nie zużywa , teraz jeżdże na uniroyal rainexpert musze przyznać , że jeszcze nie miałem opony która by tak świetnie trzymała tylko jeszcze nie wiem jak bedzie ze zużyciem no i jest troszkę głośniejsza od fuldy , a nowe oponki można kupić w dobrej cenie tutaj: http://www.interopony.pl/
przetestowałem też fulde ecocontrol nie wielka różnica w cenie ale dużo lepiej trzyma i sie tak szybko nie zużywa , teraz jeżdże na uniroyal rainexpert musze przyznać , że jeszcze nie miałem opony która by tak świetnie trzymała tylko jeszcze nie wiem jak bedzie ze zużyciem no i jest troszkę głośniejsza od fuldy , a nowe oponki można kupić w dobrej cenie tutaj: http://www.interopony.pl/
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Opony do wymiany - to już wiesz.
Poza tym o doborze opon lednich <bylo> wiele razy więc <szukaj>
Temat zamykam.
Moim zdaniem nie.towerone pisze:3) Czy opłaca się w ogóle kupować używane ogumienie?
Poza tym o doborze opon lednich <bylo> wiele razy więc <szukaj>
zależy od stylu jazdy i od mieszanki. też było coś o tym na forum.towerone pisze:4) Ile kilometrów pokonują Wasze opony od dnia zakupu do ich zużycia?
Temat zamykam.