[B4 1Z] Ile pradu bierze rozrusznik
[B4 1Z] Ile pradu bierze rozrusznik
Witam
Mam pytanie, ile bierze lub ile powinien brać rozrusznik pradu na starcie. Wczoraj mierzyli mi akumulator ładowanie, itp. i okazało sie że na rozruchu rozrusznik bierze 400A. Podobno to za dużo, tylko nie wiem od czego jest to zależne i ile powinien brać i co ewentualnie jesli to faktycznie za dużo z tym zrobić :?:
Mam pytanie, ile bierze lub ile powinien brać rozrusznik pradu na starcie. Wczoraj mierzyli mi akumulator ładowanie, itp. i okazało sie że na rozruchu rozrusznik bierze 400A. Podobno to za dużo, tylko nie wiem od czego jest to zależne i ile powinien brać i co ewentualnie jesli to faktycznie za dużo z tym zrobić :?:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Re: [B4 1Z] Ile pradu bierze rozrusznik
a kto ci to powiedział?"mechanicy" :roll:Jelly pisze:Witam
Powiedział mi to gość w sklepie z akumulatorami po tym jak wcześniej zmierzył akumulator,lądowanie i pobór przy rozruchu.Powiedział że powinien brać ok 200A.Dlatego pytam Was bo nie chce mi się wierzyć że coś jest nie tak gdyż 2lata temu był regenerowany alternator i rozrusznik i raczej nie zużywa się on tak szybko...
Wszystko zależy od tego jak był regenerowany. Często regeneracja polega na wymianie tulejek i łożysk na wirniku. Zbadają też uzwojenia pod kątem izolacji i to cała regeneracja.Jelly pisze:2lata temu był regenerowany alternator i rozrusznik i raczej nie zużywa się on tak szybko...
Pobór prądu jest zależny od kilku rzeczy i moim zdaniem może to być 400 A jak na diesla.
Można łatwo policzyć ile aku wytrzyma, jak masz aku 100 Ah to 100 Ah/400A=0,25h czyli przy takim poborze powinien wytrzymać +/- 15 minut.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Potwierdzam ,powinien pobierać ok 200A .Skoro pobiera 2x tyle coś go "trzyma "najczęściej tulejki (zazwyczaj ta z przodu)mają luz i trzyma go w momencie gdy wirnik przyciera o stojan .Co zostawia ewidentne slady i pieknie to widać po rozebraniu rozrusznika Tulejki można zastąpić małymi łozyskami igiełkowymi co w zasadzie rozwiązuje problem ich zużywania się na zawszeJarewa pisze:Co powinno dać 150A max 200A
- rodzynek87
- Forum Audi 80
Witam szanownych kolegow, nie moge zakladac nowych tematow wiec podepne sie tutaj-mam nadzieje, ze nikt sie nie obrazi..otoz poszukuje pomocy w temacie wyciagniecia i rozebrania rozrusznka w audi b4 1.9tdi silnik 1z...dojscie jest tam koszmarne i nie mam pojecia jak tam sie do niego dostac..moze ktorys z kolegow to robil.. posłuży pomoca? nie obraze sie tez na jakies zdjecia ulatwiajace orientacje
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- rodzynek87
- Forum Audi 80
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek