Witam.... Dzis pojawił się problem w mojej audioli i dość mnie to niepokoi... Otóż jadąc zauważyłem że przy wciskaniu pedał sprzęgła mocno zaczął wibrować, zatrzymalem sie podnioslem maske ale no akurat z tej perspektywy nie wiele bylo widac tak wiec ruszylem dalej i po ok. minucie problem ustal... Wracając już całą drogę te wibracje byly odczuwalne i to dość mocno, nie przeszkadza to w zmianie biegów. Wydaje mi się że im mniejsze obroty tym pedał bardziej wibruje. Dodam jeszcze ze wsluchując sie w prace silnika przy wcisnietym pedale sprzegła slychac dziwne odglosy, nie wiem jak to opisac jakby coś się ślizgało, nie wiem cos w tym stylu...
Co to może być??
Czy mogę dalej poruszać się autem??
Jaki jest szacunkowy koszt naprawy??
Czy miał ktoś taki problem...
Dodam, że nie znam sie na mechanice i jedyne co to warsztat samochodowy... ale boje sie kosztow, bo wiadomo wakacje. a za kilka dni przymierzam sie do wyjazdu do Gdańska no i boję sie troche bo to jednak ode mnie ponad 300 km, i jak mi gdzies stanie w polu auto to co?? Mam tylko OC...
[b3 1.8]Wibracje pedału sprzęgła i dziwne odgłosy
Cześć. Przerabiałem taki problem kiedy jeździłem Oplem Ascona. Padło łożysko oporowe sprzęgła nie ukrywam, że dość mocno szarpnęło mnie to po kieszeni. Łożysko ogólnie nie jest drogie robocizna kosztuje. Demontaż skrzyni biegów by dostać się do sprzęgła i łożyska. Kiedy mechanik wyjął skrzynie spytał czy wymieniamy docisk i sprzęgło w końcu wszystko było na wierzchu a nie wyglądało to najlepiej. Nie chce krakać ale dobrze by było poradzić się dobrego fachowca.
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Wibracje mogą świadczyć o zużytych sprężynach tarczy sprzęgła ich zadaniem jest niwelowanie wibracji , jazda z tą usterką załatwi łożysko oporowe.Jeśli łożysko i tylko łożysko jest trafione zazwyczaj słychać
Skrzynia w dół jak najszybciej.
Najczęściej stopień wyeksploatowania całego sprzęgła jest spory , jeśli tak będzie nie warto wymieniać np. samej tarczy czy samego łożyska bo kompletne sprzęgło kosztuje powiedzmy 480zł a samo łożysko 150zł , a przecież w całej zabawie najbardziej boli robocizna.
Skrzynia w dół jak najszybciej.
Najczęściej stopień wyeksploatowania całego sprzęgła jest spory , jeśli tak będzie nie warto wymieniać np. samej tarczy czy samego łożyska bo kompletne sprzęgło kosztuje powiedzmy 480zł a samo łożysko 150zł , a przecież w całej zabawie najbardziej boli robocizna.