Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9 TDI 1Z] --- > Dolewanie oleju do dwusuwów do pali

ODPOWIEDZ
Lukeon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1.9 TDI 1Z] --- > Dolewanie oleju do dwusuwów do pali

Post autor: Lukeon » 05 lip 2010, 14:02

Witam,
szukałem na tym forum informacji jak w temacie i był kiedyś jakiś stary post ale nic konkretnego tam nie wyczytałem. Tak więc niedawno spotkałem znajomego (starego kierowce) i zaczął oglądać moje audi i zapytał czy dolewam do baku przy tankowaniu oleju do dwusuwów. Zdziwiłem się trochę, on powiedział że to poprawia smarowanie i usuwa nagar. Panowie kto z was stosuje ten zabieg?PYTAM O TDI. NIE PYTAM TYCH KTÓRZY JEŻDŻĄ NA OPALE!!! jak z tym tak naprawdę jest? Pomaga czy może zaszkodzić? Czy komuś to zaszkodziło?
Ostatnio zmieniony 06 lip 2010, 09:38 przez Lukeon, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukasz1988
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lukasz1988 » 05 lip 2010, 14:13

Kolego tutaj masz taki sam temat: https://audi80.pl/b4-1z-mixol-do-bak ... ight=mixol
Wystarczyło wpisać mixol w wyszukiwarkę :-) Moja opinia jest taka że w małych ilościach na pewno Ci nie zaszkodzi. Jeśli tankujesz normalny ON na stacji to nie widzę jednak potrzeby lać olej do baku. Jak ma Ci coś paść to i tak padnie <ok> Z mixolem czy bez Takie jest moje zdanie.

Lukeon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lukeon » 05 lip 2010, 14:27

O tym temacie wspomniałem. Piszą tam że leją do opału. Ja chciałbym wiedziec czy ktoś miał przez to problemy: z pompą,wtryskami? Znajomy właśnie mówił o MIXOLU S. Czy ktoś może stosuje coś innego zamiast MIXOLU? Tak więc posiadacze TDI : czy stosujecie taki zabieg?

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 05 lip 2010, 14:39

_uwaga

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 05 lip 2010, 15:09

Jedno podstawowe pytanie: po co?

Podzespoły TDI są zaprojektowane z takich materiałów, którym wystarcza smarowanie przepływającego przez nie ON.
Posiadacze TD i TDI stosują wręcz odwrotny zabieg - czasem dolewają do ON preparaty czyszczące układ paliwowy z wszelkiego rodzaju osadów, np po oleju itp.

Lukeon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lukeon » 05 lip 2010, 23:44

Jak już gdzieś ktoś napisał: "Poniewaz Mixol ma dodatkowo wewnatrz rozpuszczalnik dla lepszego wymieszania z paliwem to oprocz smarowania mam jeszcze sukcesywne czyszczenie pompy"

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 06 lip 2010, 00:29

Nie jeździsz na opale więc nie musisz nic dolewać. Od zatrzymywania brudu masz filtr paliwa i lepiej będziesz, jeśli pieniądze zaoszczędzone na Mixolu będzie się przeznaczać na regularną wymianę filtra paliwa dobrej jakości ;-) Nawet filtron za 25zł będzie świetnym rozwiązaniem, jeśli będziesz go wymieniał wraz z olejem (a nawet częściej jak mało km robisz).
Takie jest moje zdanie. Do czyszczenia układów paliwowych są inne preparaty, znacznie mocniejsze. Tak naprawdę brud w pompie wtryskowej, jeśli pompa stała kiedyś bez paliwa, nie rozpuści się od byle rozpuszczalnika. Tu jedynie pomoże albo ręczne czyszczenie albo naprawdę mocny preparat typu Motul Fuel System Clean (za 60zł opakowanie).
A jeśli tankujesz dobre paliwo, regularnie wymieniasz filtr paliwa oraz samochód nie stoi miesiącami nie ma prawa nic się osadzać. Za duże ciśnienie oraz za szybki przepływa paliwa jest przez pompę wtryskową aby coś mogło się wytrącić bądź osadzić przy normalnej eksploatacji.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 06 lip 2010, 09:15

Lukeon, popraw nazwę tematu bo poleci do kosza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl