Witam
Prosze o wskazówki na co zwrócić szczególną uwagę przy dłubaniu przy silniku ACE po obejrzeniu filmików.
Silnik po kupnie autka.
LPG II gen. (mieszalnik + krokowiec LPG). Wywalony krokowiec od obrotów jałowych. W jego miejscu wstawiona całkiem zamknięta śruba regulacyjna typu LPG 8-)
Odpalanie na Pb i trzymanie go na 2000RPM ze 3 min(aż się rozgrzeje), też Pb. Poniżej 1400RPM gasł. Po 3min pstryk na LPG. Chodził na jałowych 1000RPM ale nie równo (LPG).
Na Pb to tylko na siłe (na biegu) lub powyżej 3000RPM. Inaczej gasł.
Silnik teraz. Tylko Pb.
Wymontowałem zaworek typu LPG z rury powietrza obrotów jałowych i wstawiłem orginalnego krokowca (nie czyszczony )
Silnik odpala i pracuje na jałowych ale nie równo, popierduje i w ciagu 1-2 min gaśnie sam.
[nie odłączłem akumulatora wcale po zmianach. Taki reset ma sens?][na VAGu był cały czas tylko błąd silnika krokowego biegu jałowego]
Sprawdziłem czujnik temp z tyłu silnika.("biały"). 1,5k [Ohm] po postoju. 390 [Ohm] po obu filmikach 5-6 min pracy silnika.
Śruba regulacyjna od /składu CO?/ (obok rozdzielacza) co powinna mieć zaślepke raczej grzebana. Zaślepki brak. Prądu nastawnika jeszcze nie sprawdzałem.
Charakterystyka przepływki jeszcze nie zdjęta.
Sonda jeszcze nie sprawdzona.
Odma nie czyszczona.
Widać że była wymieniana kopułka + przewody. Czujnik na przewodzie WN jest i jest podłączony (1szy przewód od grodzi). Ile stopni wyprzedzenie zapłonu jest ustawione jeszcze nie wiem.
########################################
Filmik pierwszy.2 min. Odpalenie auta. Utyk silnika przy odpięciu i podpięciu nastawnika (tym razem nie zgasł-wcześniej tak). Przy odpinaniu czujnika temp do ECU ("biały") silnik zwolnił. Po podłączeniu wtyczki zgasł.
Filmik1
Filnik drugi.1 min. Poza jedną przegazówką na 3000RPM pedał gazu był w stałym nie zmiennym położeniu. Obroty ostro falowały. Jak puściłem pedał gazu dość szybko silnik zgasł.
Filmik 2
Co sprawdzać w pierwszej kolejności?
Jakie opinie na temat pracy silnika z drugiego filmiku?
:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
[ Dodano: 2010-11-21, 11:00 ]
Nieprawidłowe działanie silnika wynikało z uszkodzonego (wytartego) potencjometru w przepływomierzu.
Tutaj opis dochodzenia do uszkodzenia potencjometru.
Wykonałem pomiar U na potencjometrze (Pin 2 i masa).
Napięcie przez dość duży fragment przesuwania klapki przepływomierza było stałe i wynosiło 0,68V. Po czym w pewnym momencie skokowo zmieniało się na 2,3V i potem liniowo rosło. Potencjometr padł bo napięcie powinno być jak na rysunku.
Po wydłubaniu widać wyraźnie że potencjometr padł
Identycznie jak u kolegi ziemor tu: b3-20-6a-obroty-pytanie
Zakupiłem przepływkę używaną od lukaszbroz. Po zamianie działanie jest jak należy.
Poprawne działanie po zmianie przepływomierza. (oscylacje sondy lambda i prądu nastawnika ciśnienia)
Zdemontowany mieszalnik gazu. Silnik krokowy od regulacji obrotów biegu jałowego podłączyłem przy pomocy kolanka miedzianego (orginału brak).
[B4 ACE Pb] Ocena działania silnika.Filmiki
[B4 ACE Pb] Ocena działania silnika.Filmiki
Ostatnio zmieniony 21 lis 2010, 11:16 przez triodak, łącznie zmieniany 3 razy.