[b4 aah] wymiana żarówek (klimia i VDO) jak dojść do nich?
[b4 aah] wymiana żarówek (klimia i VDO) jak dojść do nich?
Witam, chcę wymienić żarówki w klimie jak i we wskażnikach (okrągłych, pod klimą) od temperatury oleju, poziomu akumulatora i ciśnienia w garach. część żarówek wypaliła się i chciałbym wiedzieć jak dojść do nich, żeby niczego nie połamać. Próbowałem zdjąć klimę albo kontrolki z panelu, ale na próżno. Może ktoś wie gdzie jest temat o tym? Szukajka zawodzi
Ostatnio zmieniony 09 lip 2010, 19:03 przez Azymut, łącznie zmieniany 2 razy.
Demontujesz pokrętła nawiewu jeśli posiadasz...odkręcasz 2 śrubki mocującą ten dekielek... ukażą Ci się 2 śrubki na dole mocującą tą ozdobną listewkę od dodatkowych zegarów... odkręcasz ją.... Następnie kluczem nasadowych 13 pod tylną popielniczką w tunelu środkowych... dalej podważasz dekielek przy dźwigni ręcznego... tam masz śrubkę... odsuwasz cały tunel do tyłu następnie to samo robisz z konsolą od dodatkowych zegarów.
Dziękuję Miodek! <ok> zdjąłem tak jak pisałeś, patrze... obrazek po robocie dodany :mrgreen: przyda się może komuś, żarówki do wymiany, pozostało mi klimę zdjąć, cierpliwości, może ktoś podpowie
[ Dodano: 2010-07-09, 18:59 ]
klima wyjęta, po prostu ta blaszka drewniana jest na zatrzask zapięta, trzeba delikatnie wsadzić płaski śrubokręt najlepiej ze ścierką żeby nie narobić śladów, i pociągnąć do siebie delikatnie i powoli,
teraz kolejne pytanie do posiadaczy auto-klimy, czy po włączeniu klimy przyciski świecą się? Bo ekrany to oczywiste, ale czy przyciski też powinny się świecić? Pytam bo akurat żaden przycisk nie świeci, jeżeli mają nie świecić to nie ma sensu rozbierać obudowy.
[ Dodano: 2010-07-09, 18:59 ]
klima wyjęta, po prostu ta blaszka drewniana jest na zatrzask zapięta, trzeba delikatnie wsadzić płaski śrubokręt najlepiej ze ścierką żeby nie narobić śladów, i pociągnąć do siebie delikatnie i powoli,
teraz kolejne pytanie do posiadaczy auto-klimy, czy po włączeniu klimy przyciski świecą się? Bo ekrany to oczywiste, ale czy przyciski też powinny się świecić? Pytam bo akurat żaden przycisk nie świeci, jeżeli mają nie świecić to nie ma sensu rozbierać obudowy.
Dzięki, już rozebrałem i faktycznie są żarówki, zrobiłem mały teścik, otóż wziąłem żarówki od VDO 12V 1.1W i od ekranu klimy 12V 0.9W i niestety nie pasują, na przyciski mi potrzeba 12V 2W. Myślałem, że będą pasować. Więc muszę kupić identyczne. Gdzie można kupić? Na VDO są firmy OSRAM zaś w klimie ALBA.