Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 1.8 89r benz RU]jak podłączyć osobno światła

ODPOWIEDZ
adam247

[80 B3 1.8 89r benz RU]jak podłączyć osobno światła

Post autor: adam247 » 11 lip 2010, 08:01

Witam potrzebuje podłączyć światła krótkie na jakim włączniku osobno żebym nie musiał ich włączać na pojąku dlatego że sie popsuł i jak włączę na pająku to iskrzy w środku, włączają sie długie i słyszę jak chyba jakiś przekaznik wariuje pod kolumną w lewym rogu pod nawiewem ( wymiana nie wchodzi w grę ani naprawa bo jest to stary typ w całości i nie chce do końca go zepsuć) cała reszta działa proszę o pomoc

[ Dodano: 2010-07-11, 15:11 ]
koledzy żadnych pomysłów to może jak podpiąć je pod wajchę od długich świateł i powie mi ktoś czy do tych krótkich jest jakiś przekaźnik który mieści się pod kierownicą na dole z lewej strony bo jak iskrzy mi w manetkach to tam słychać jakieś pykania i trzeszczenie wiec może to jakis przekaźnik sie popsuł

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 11 lip 2010, 16:51

Światła idą tylko przez przekaźnik odciążający styk X który wyłącza na czas pracy rozrusznika między innymi dmuchawę ogrzewania, wycieraczki, światła drogowe/mijania...
Taj poza tym cała moc idzie przez włączniki przy kierownicy.

https://audi80.pl/all-schemat-kostek ... htm#361237
https://audi80.pl/all-schematy-insta ... htm#380459

adam247

Post autor: adam247 » 11 lip 2010, 17:02

dzieki ale ja mam mojego pająka w całości a nie tak ja na fotce wiec rozkład kabli jest troszke inny mozna to przerobić ale narazie nie mam za co wiec chce zamontować jakis osobny pstryczek do świateł bo wszystko działa światła postojowe też tylko jak manetka przełączę na 2 czyli drogowy to wtedy włączają sie długie i iskrzy

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 11 lip 2010, 18:03

Jak chcesz osobny włącznik do św. mijania to podłącz się do przewodów czarno-żółtego i czerwonego grubego. Po ich połączeniu będą świecić światła mijania. Tylko są pewne wady tego rozwiązania:
1. Gdy zapomnisz wyłączyć to rozładuje Ci akumulator.
2. Szybciej dorobisz swoje reflektory i żarówki gdy będziesz włączał drogowe bo będę świecić oba włókna.

adam247

Post autor: adam247 » 11 lip 2010, 19:11

o zapomnieniu nie ma mowy tylko nie rozumiem tego 2 znaczy że dobije je czy co i czy 2 włókna czyli krótkie i długie bedą świecić czy pozycyjne i krótkie

[ Dodano: 2010-07-11, 19:13 ]
no sprawdzilem i jest ok tylko u mnie jest żółty a nie czarno żółty tylko czy można jakoś wyjąć z tej kostki ten kabelek z metalem nie rozwalając ani ciąć kabla

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 11 lip 2010, 21:22

Zawsze można wykorzystać jeszcze to co pozostało tylko przepuścić przez przekażniki i nic nie będzie iskrzeć. Zmiana krótkie/długie wykorzystać włacznik manetki na długich. To troche skoplikowane technicznie. Ale to tylko dwa przekażniki i parę kabelków manetka odpoczywa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl