Panowie mam mały kłopot z moją niunią. Jest to Audi 80 B3 z silnikiem 1.8 PM bez instalacji gazowej. Otworzyłem ten temat z myślą, iż jest on oryginalny. Z szukajki jak regulamin przykazał skorzystałem. Ostatnimi czasy wieczorową porą zaparkowałem auto na podjeździe. Następnego ranka samochód już nie zapalił. Tak jakby w ogóle nie było iskry. Postanowiłem podmienić kable WN bo moje już w kiepskim stanie były. Po podmiance czuć było tylko zapach nieprzepalonej mieszanki paliwowej z rury wydechowej. Postanowiłem więc sprawdzić przepustnice od paliwa i czy nie zalało świec. Okazało się, że cylindry były zalane, a przepustnica była otwarta na 1/4 w stosunku do całkowitego otwarcia :shock: . Oczywiście winowajcą był silniczek krokowy. Poradziłem sobie poniekąd z tym problemem. Wypinając wtyczkę od czujnika i podając mu odpowiednią rezystancję zmieniłem położenie przepustnicy na "0". Auto z trudem zapaliło najpierw na trzy gary, kopcąc przy tym na czarno (nie przepalona mieszanka w ukł. wydechu). Z odpalenia na odpalenie chodził coraz lepiej. Lecz kiedy tylko podpiąłem czujnik temp. obroty jałowe wynosiły 2500obr/min :shock: . Takie "jazzy" były nawet po wielu adaptacjach silnika. Natomiast po odłączeniu 900obr/min. Silniczek krokowy jest na 100% w pełni sprawny;nie zacina się tak jak to często bywa. Teoretycznie mógłbym tak jeździć - bez ssania szczególnie letnią porą. Ale wyjeżdżając na "A4" nie mogę jechać szybciej niz 100km/h i to na..... "IV" biegu (~2500rpm) jak wbijam "V" auto zwalnia do 90km/h pomimo wciśniętego gazu do dechy. Czy to jest wina odłączonego czujnika? Czy czegoś innego. Wydaje mi się że "krokowiec" odpowiada tylko za regulację wolnych obrotów i to w niskim zakresie sterowania przepustnicą. Ostatnio w chwilach desperacji wymieniłem filtr paliwa Mann, kopułkę Top ran :mrgreen: , palec rozdzielacza Bosch, przewody WN Beru, świece NGK.
Mam również pytanie odnośnie tego jaki to jest dokładnie czujnik ten od dołu przy rozgałęźniku wychodzącym z bloku silnika (foto). Chodzi mi o nazwę lub (co byłoby już wspaniale) numer części. Wszelkie podpowiedzi dotyczące mojego problemu są mile widziane

Pozdrawiam serdecznie