Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 ABK] zapala tylko na LPG, jeździ na benzynie

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
whoytass
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 ABK] zapala tylko na LPG, jeździ na benzynie

Post autor: whoytass » 14 lip 2010, 18:08

Witam, mam taki problem. Moja 80 od jakiegoś czasu podczas jazdy na gazie trzymała zbyt wysokie obroty (ok 1300-1400 na jałowym biegu) ale chciałem tylko oddać ja do regulacji gazu i myślałem że to załatwi problem. Ostatnio jednak troszkę szybciej ruszając usłyszałem strzał pod maską (wystrzał gazu?) i na chwilę znacznie spadła moc silnika, ale po jakimś kilometrze wszystko wróciło do normy. Niestety jednak, kiedy chciałem ją odpalić na drugi dzień, nie udało mi się, dopiero kiedy spróbowałem "na popych" to się udało, ale sytuacja się powtarzała i do dziś nie pali na benzynie. Żeby nie musieć jej za każdym razem pchać podpiąłem "na krótko" plus z aku do reduktora i na samym gazie odpala, co dziwne, jak podczas jazdy przełączę na benzynę to jeździ normalnie. Problem pojawia się, kiedy samochód chodzi na wolnych obrotach: na benzynie obroty falują (600-1000) i czasami gaśnie, na gazie z kolei obroty są zbyt wysokie (prawie 2000!) Dodam tylko, że po odpaleniu na gazie, podczas gdy samochód jest jeszcze zimny obroty są ok, ale mija chwila i skaczą w górę. Co radzicie w tej sytuacji i czy uda mi się ten problem zlikwidować samemu, czy bez mechanika się nie obejdzie? ;/ Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
Lukaszbroz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lukaszbroz » 14 lip 2010, 18:59

Z tego co kojarze to masz digifanta 115KM i elektryczny wielopunkt. Jeśli tak to po strzale mogla zostac uszkodzona przepływka (przepływomierz powietrza)
albo połamało albo wygieło klape która sie zacina.
przepływka znajduje sie nad filtrem powietrza zdemontuj ja i zobacz czy klapa jest cała i czy pracuje (uchyla sie)

[ Dodano: 2010-07-14, 19:00 ]
Mozliwe również ze któraś guma spadła badz pękła także sprawdz szczelność dolotu...pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl