Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4] Brak świateł pozycyjnych.

ODPOWIEDZ
motomaniaczek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4] Brak świateł pozycyjnych.

Post autor: motomaniaczek » 17 lip 2010, 12:57

Cześć
Dawno mnie tu nie było, za co przepraszam. :oops: Wracam z 'drobnym' problemem.
W aucie(80 b4, ABT, rocznik 1993) nie świecą się światła postojowe, przednie oraz tylne. Bezpieczniki są w porządku, żarówki też-ich wymiana nic nie pomogła. Podejrzenie padło na włącznik, ten przy kierownicy. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia go w warunkach domowych(weekend)? Może jest jakaś inna przyczyna? Proszę o wszelką pomoc.
Pozdrawiam Krzysztof 8-)

terranovy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: terranovy » 17 lip 2010, 13:18

trzeba wyjac wajchownik i zwierac styki kawalkiem kabla

motomaniaczek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: motomaniaczek » 17 lip 2010, 14:00

Dzięki za pomoc. Próbowałem zwierać styki przy włączniku-przy kablach: zielono-czerwony i zielono-czarny(takie informacje znalazłem na forum). To nic nie dało, światła nadal nie działały. Może to nie te styki co potrzeba? Jeśli tak to które są odpowiedzialne za światła pozycyjne, bo kombinacji jest sporo...

A może to nie wina włącznika, a coś innego nie działa? Jakieś sugestie?

terranovy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: terranovy » 17 lip 2010, 14:53

te kolory idz przez zarowke do brazowego do masy do polaczenia z wiazka przedniaa przewodow z lewej strony

[ Dodano: 2010-07-17, 14:59 ]
za oslona lewego podnozka jest dod skrzynka przekaznikow
przek 18 - narozny to sterowiec swiatel - wersja exportowa
zajrzyj tam
moze tak masz
może masa ci zwiala tak od drugiego konca patrzac
albo wiazka ci sie wypieła gdzies

[ Dodano: 2010-07-17, 15:04 ]
a czekaj a drogowe sie swiecą ?
a tylko postojowe padły ?

za tabl rozdz L strona zlacze 6 stykowe to od wajchologii idzie głebiej w elektryke

motomaniaczek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: motomaniaczek » 17 lip 2010, 15:33

"te kolory idz przez zarowke do brazowego do masy do polaczenia z wiazka przedniaa przewodow z lewej strony"
niestety nie bardzo to rozumiem, czyli które kolory przy przełączniku mam stykać? brązowy? przy żarówkach mam jakoś dziwnie, bo z przodu żółty, biały i brązowy(ten chyba od masy); natomiast z tyłu są czerwone przewody... widać ktoś już przy tym grzebał

"za oslona lewego podnozka jest dod skrzynka przekaznikow
przek 18 - narozny to sterowiec swiatel - wersja exportowa
zajrzyj tam
moze tak masz
może masa ci zwiala tak od drugiego konca patrzac
albo wiazka ci sie wypieła gdzies"
po lewej stronie, na wysokości pedałów jest tylko jakaś mata-wygłuszenie pod tapicerką

"a czekaj a drogowe sie swiecą ?
a tylko postojowe padły ?"
tak, światła drogowe działają, tylko postojowe padły(przód i tył)

"za tabl rozdz L strona zlacze 6 stykowe to od wajchologii idzie głebiej w elektryke"
a co do tego... rozumiem że jest to gdzieś głębiej i wymaga znacznego rozbierania wnętrza samochodu

a może jednak winny jest przełącznik przy kierownicy-pajączek, ale nadal nie wiem jak o sprawdzić, część styków zwierałem i nic... może nie te co potrzeba

Dzięki za pomoc, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 17 lip 2010, 16:09

motomaniaczek pisze:ale nadal nie wiem jak o sprawdzić, część styków zwierałem i nic...
Podaj prąd z przewodu (najlepiej czerwonego - jest tam prąd zawsze) do przewodu zielono-czarnego styk przy przełączniku PR (prawa strona), lub zielono-czerwonego styk przy przełączniku PL (lewa strona), jeżeli będzie świecić któraś ze stron, to będzie oznaczało walnięty przełącznik pod kierownicą, a jeżeli nie zaświeci się żadna ze stron to przyczyny trzeba szukać w innym miejscu.

motomaniaczek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: motomaniaczek » 17 lip 2010, 16:23

Mobilek pisze:
motomaniaczek pisze:ale nadal nie wiem jak o sprawdzić, część styków zwierałem i nic...
Podaj prąd z przewodu (najlepiej czerwonego - jest tam prąd zawsze) do przewodu zielono-czarnego styk przy przełączniku PR (prawa strona), lub zielono-czerwonego styk przy przełączniku PL (lewa strona), jeżeli będzie świecić któraś ze stron, to będzie oznaczało walnięty przełącznik pod kierownicą, a jeżeli nie zaświeci się żadna ze stron to przyczyny trzeba szukać w innym miejscu.

Dzięki za informacje, ale w międzyczasie do tego doszedłem. Pojawił się inny problem. Po połączeniu styków czerwony i zielono-czerwony/zielono-czarny świecą się światła pozycyjne przednie, natomiast tylne nie. :-? Nie wiem co się dziej. To wskazuje na awarię przełącznika, ale dlaczego nadal tył nie świeci? Może to coś innego, ale tyle awarii jednocześnie...

Mam jeszcze drobne dodatkowe pytanie. Czy po połączeniu przewodu czarno-żółtego z czerwonym po prawej powinny świecić się światła 'mijania'? Drogowe świecą po podłączeniu biało-czarnego z czerwonym.
Wielkie dzięki za pomoc i dobre chęci :mrgreen:
Pozdrawiam Krzysztof

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 18 lip 2010, 10:13

motomaniaczek pisze:ale dlaczego nadal tył nie świeci?
Sprawdź podłączenie czarnej kostki w zaznaczonym gnieździe skrzynki bezpieczników.

motomaniaczek pisze:Czy po połączeniu przewodu czarno-żółtego z czerwonym po prawej powinny świecić się światła 'mijania'? Drogowe świecą po podłączeniu biało-czarnego z czerwonym.
Oczywiście że powinny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl