Witam
Mam problem mianowicie gdy jade po nieruwnosciach to cos puka z tylu. nie wiem czy to wina zimowych opon z tylu czy jakies gumy sa do wymiany
[B4 IZ avant] stukanie z tylu
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Jeśli coś mogę doradzić. To sprawdź w pierwszej kolejności dokręcenie górnego mocowania amortyzatora. Warto by również sprawdzić czy nie jest sparciały amortyzator gumowy w górnym miejscu styku sprężyny z budą. Proponuję też sprawdzić wszystkie tuleje gumowo metalowe.
[ Dodano: 2010-07-24, 06:46 ]
To wszystko zależy jak się trafi. Ja wychodzę z założenia, że poco mam płacić za markę.
[ Dodano: 2010-07-24, 06:46 ]
Ja śmigam już 4 lata na olejowych hartach (przednia oś) Zrobiłem na nich 27000km.milan_25 pisze:Ja kupuje Bilsteina albo Monroe. Na nasze drogi w zupełności wystarczające i ceny niewysokie.
Nie kupuj żadnych Hartów Maxx-ów itp. bo dwa razy pieniądze wydasz.
To wszystko zależy jak się trafi. Ja wychodzę z założenia, że poco mam płacić za markę.
Podłączę się pod temat bo mam podobny problem. Od paru dni borykam się z dziwnym pukaniem dochodzącym z tyłu auta. Puka mi na większych i nawet tych mniejszych nierównościach. Czasami nawet nie widzę dziury czy wyboju a usłyszę stukot. Zaobserwowałem też, że gdy jadę sam rzadziej słyszę ten hałas niż jak wiozę kogoś na tylnej kanapie.
Diagnostykę zacząłem od wyciągnięcia wszystkiego co tylko mogło "walić" w bagażniku - bez efektu. Pomyślałem, że może amortyzatory więc udałem się na stację diagnostyczną aby sprawdzono zawieszenie. Gość powiedział, że tutaj jest wszystko ok nie widzi nic co by mogło dawać takie pukanie (amorki 67%).
Sam hałas jest takim "pum" "pum" dziwnym pustym odgłosem (porównałbym do pukania w pusty metalowy kanister), ciężko mi zlokalizować czy dochodzi on z prawej czy lewej strony.
Kierując się radami innych użytkowników, sprawdziłem też kielichy amortyzatorów w bagażniku. Nic z nich nie wystaje, nic nie popękało.
Zaglądając pod auto, zauważyłem pęknięty uchwyt od środkowego tłumika. Wisi on teraz z 1cm nad belką ale nie tą co prowadzi od koła do koła tylko tą co idzie bardziej ku przodowi. Pomyślałem, że może to jest przyczyną stukania ale kiedy pukałem zerwanym uchwytem w tą belkę co idzie ku przodowi wydaje to nieco inny dźwięk niż ten który słyszę podczas jazdy.
No i mam rozkmine czy gościu na szarpakach nie sprawdził tulei od belki czy może jednak to ten tłumik a może zupełnie coś innego. Podpowiecie co z tym fantem zrobić?
Audi 80, b3 89rocznik; 1.8, 75KM
pozdrawiam
Diagnostykę zacząłem od wyciągnięcia wszystkiego co tylko mogło "walić" w bagażniku - bez efektu. Pomyślałem, że może amortyzatory więc udałem się na stację diagnostyczną aby sprawdzono zawieszenie. Gość powiedział, że tutaj jest wszystko ok nie widzi nic co by mogło dawać takie pukanie (amorki 67%).
Sam hałas jest takim "pum" "pum" dziwnym pustym odgłosem (porównałbym do pukania w pusty metalowy kanister), ciężko mi zlokalizować czy dochodzi on z prawej czy lewej strony.
Kierując się radami innych użytkowników, sprawdziłem też kielichy amortyzatorów w bagażniku. Nic z nich nie wystaje, nic nie popękało.
Zaglądając pod auto, zauważyłem pęknięty uchwyt od środkowego tłumika. Wisi on teraz z 1cm nad belką ale nie tą co prowadzi od koła do koła tylko tą co idzie bardziej ku przodowi. Pomyślałem, że może to jest przyczyną stukania ale kiedy pukałem zerwanym uchwytem w tą belkę co idzie ku przodowi wydaje to nieco inny dźwięk niż ten który słyszę podczas jazdy.
No i mam rozkmine czy gościu na szarpakach nie sprawdził tulei od belki czy może jednak to ten tłumik a może zupełnie coś innego. Podpowiecie co z tym fantem zrobić?
Audi 80, b3 89rocznik; 1.8, 75KM
pozdrawiam
Tyle tylko,że za harty płacisz po 80 pln za sztukę a za monroe'a zapłacisz 120 pln i masz gwarancję bez limitu kilometrów.Patrique pisze:
Ja śmigam już 4 lata na olejowych hartach (przednia oś) Zrobiłem na nich 27000km.
Ja napisałem to co wiem z własnego doświadczenia.Kiedyś kupiłem 4maxy i na dzień dobry jeden był trafiony. Po roku wymieniłem na firmowe.
I zależy ile kto jeździ Ty zrobiłeś 27 000 przez 4 lata,a ja przejeżdżam 40 000 rocznie
- ciechan
- Forum Audi 80
- Kontakt:
bakus, wejdź w kanał i poruszaj w duł tłumikiem jak nie stuknie to nie to, czyli prawdopodobnie tuleje belki tył, można to też sprawdzić ale musisz mieć dwie osoby do pomocy, ktoś w kanale a dwie osoby robią za szarpaki i ciągną za tylne koła do siebie i od siebie, luz i stuk zauważysz na tulei jak coś