Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 sedan] antena w tylnej szybie

ODPOWIEDZ
mily_audi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b3 sedan] antena w tylnej szybie

Post autor: mily_audi » 20 lip 2010, 21:04

Witam, czy jest możliwość zrezania anteny w tylnej szybie?? posiadam cały osprzęt tj. wzmacniacz, wszelakie kable, wtyczki i wsuwki z audi a6 c4

Na przyszłość proszę stosować tagi.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2010, 21:58 przez mily_audi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
karolas123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karolas123 » 20 lip 2010, 21:40

Musisz miec szybę z anten, chyba 3 któres linie to antena.

Dziki
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Dziki » 20 lip 2010, 23:23

dokładnie, jak pisze kolega wyżej ściągaj tylne słupki i szukaj wsówek...

mily_audi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mily_audi » 21 lip 2010, 17:20

Wiec ściągnąłem słupek i moim oczom ukazał się oryginalnie zamontowany wzmacniacz antenowy tylko brak kabla idącego do radia oraz czerwony (plusowy?) kabel który wychodzi ze wzmacniacza a powinien być podłączony do szyby jest luzem oraz brak jakiegokolwiek miejsca do jego podłączenia... na szybie jest tylko jedna wsuwka na której siedzi czarny kabel wychodzący ze wzmacniacza. Czy da się coś z tym zrobić??

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 21 lip 2010, 20:37

Ja będę kombinował właśnie tym i plan mam taki: Odłączyć za pomocą nożyka 2 ścieżki od góry. Przykleić wsuwkę do do do ścieżki i podłączyć wzmacniacz. Wsuwkę mam od połamanego lustra od podgrzewanych luster więc podpasuje. Tylko jakim klejem ją przykleić :?:

mily_audi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mily_audi » 21 lip 2010, 21:44

Właśnie skończyłem rezać i powiem że wcale nie trzeba podłączać czerwonego przewodu (odpowiada właśnie za połączenie trzech linii na oknie, czyli anteny). Wystarczy tylko + i - do wzmacniacza oraz czarny przewód podłączyć do wsuwki na oknie, czerwony zostawić luzem. Po porównaniu z VW pasatem ojca gdzie zamontowany jest 1. metrowy bat na zewnątrz gra identycznie, aż sam się zdziwiłem... acha antena z audioli A6/C4 pasowała plug&play

Kod: Zaznacz cały

Audi Sport jeżeli chcesz tak robić to nic nie klej, bo nie widziałem kleju który by przewodził prąd, jedyną opcją jest lutowanie do tych linii, ale nie wiem czy to nie uszkodzi szyby... 

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 22 lip 2010, 16:52

Są specjalne kleje elektroprzewodzące, ale są dość drogie. Np taki klej na bazie srebra znalazłem dość szybko przez google w cenie 22 zł za 2 g.

http://www.cyfronika.com.pl/kleje_przew.htm

Czarny przewód wychodzący od wzmacniacza jest od zasilania ogrzewania tylnej szyby i nie ma nic wspólnego z anteną. Przechodzi przez wzmacniacz chyba tylko dlatego, żeby odfiltrować zakłócenia.

Radio może grać bez podłączania czerwonego przewodu, ale tylko w obszarze w miarę dobrego zasięgu. U mnie pod blokiem w W-wie mogę całkowicie odłączyć kabel antenowy od radia, a i tak większość stacji gra jakby antena była nadal podłączona. Trochę gorzej sytuacja będzie wyglądać na trasach, gdzie odległość od nadajnika jest duża lub ukształtowanie terenu osłabia sygnał.

W oryginalnej antenie w szybie te 3 najwyższe linie są całkowicie odseparowane od ogrzewania (z obu stron). Żeby dobrze zrobić samemu taką antenę, trzeba by było zdrapać z obu stron całe pionowe połączenie pomiędzy 3 i 4 linią, żeby jak najlepiej odseparować antenę.

Nie wiem do czego jest podłączona antena z drugiej strony, ale podejrzewam, że do masy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl