[B3 1,8] łapie temperaturę
[B3 1,8] łapie temperaturę
Panowie; aż mnie głowa od tego boli a mianowicie, silnik grzeje się nieziemsko. Wymieniłem pompę wody, termostat zupełnie usunąłem aby wykluczyć tą opcję, układ odpowietrzony i nie wiem o co chodzi. Grzeje się podczas jazdy więc takie rzeczy jak wentylator można wykluczyć również. Obawiałem się uszczelki albo nawet pęknięcia głowicy ale nic na to nie wskazuje. Zostało coś jeszcze? Jak to sprawdzić? Widziałem na forum takie tematy ale każdy jakoś tam rozwiązał problem grzania się ale u mnie nic nie pomaga. ja już nie wiem..
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
A jak z mocą? Odpala normalnie? Jak wygląda bagnet od oleju nie ma na nim jakiegoś osadu? A węże nie są mocno twarde? A grzanie nagrzewnicy? Nie jest przypadkiem zamulona ? Jeśli to co pisałem jest oki to tak jak kolega wyżej pisał należy sprawdzić czujnik temp. To jest ten drugi od góry licząc od głowicy na trójnik obok głowicy.
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Napisz jaką temperaturę pokazuje na zegarach i czy niema śladu oleju w zbiorniczku wyrównawczym od chłodnicy wygląda mi to na walniętą uszczelkę pod głowicą.Jeśli zmieniłeś pompę nie masz termostatu to innej opcji nie widzę można by jeszcze przepłukać obieg chłodzenia może gdzieś chłodnica lub nagrzewnica jest zapchana i nie puszcza obiegu całego na silnik
- davidpolska
- Forum Audi 80
no własnie i tu fachowcy mam pytanie?? moja niunka też się grzeje dość szybko; nawet w trakcie jazdy temp dochodzi powyżej 90. tak do 92 stopni; jak się zatrzymam to zaraz się wentylator włączy; autko się schłodzi tak do 90 i dalej to samo. Chłodnice mam nową; płyn też; nagrzewnica 2 lata temu wymieniana;ale i tak płynu musze dolewać co jakiś czas; jednak ubywa. Wycieku niema nigdzie bo sprawdzałem. Czy taka temp jak 92 stopnie w trakcie normalnej jazdy samemu 70 km/h jest normalna?/ Pozatym jak jest wlączony wentylator węze są twarde i jak otworze korek wyrzuci płyn i węże zmięknną. I jeszcze jedno jak teraz wrócilem do domu autko stało może 40 sekund i od razu wentylator i patrzylem z tyłu to coś kopciło; ale jak jest tylko tak mocno nagrzany ?? HELP
- davidpolska
- Forum Audi 80