[b4 1.9 tdi 1z] przekladka skrzyni na bęzyne
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
O tym nie pomyślałem :shock: Ale znowu nie idźmy w skrajności, bo to by było jak "zamienił stryjek siekierkę na kijek".maciek12 pisze: Częściowo się zgodze, jeśli mowa o AKMmie, a autor tego nie podał... W 1.8 były różne skrzynie, w tym 4ro biegowa... <ok>
@pawelrybak15
Tak, Labiel miał AXC. Ale znowu do dłuższych skrzyni przydałoby się trochę więcej NM niż to ma zwykły SB/RA. Bez 200NM bym nie podchodził.
W sumie kiedys czytałem na innym forum ze, jak do benzyniaka załozymy skrzynie od diesla to bedzie latał z takimi predkościami ze głowa mała a jak do siesla załozymy skrzynie od benzyny to na krótkim odcinku zaskoczy nie jedna benzyne... coś w tym jest uważam, czytajac tutaj wypowiedzi... tak czy siak chyba bym nie kombinował w przypadku TDI...
ja mam przy 2000 - 100km/h
przy 3000 - kreska jest za 140 kh/h
przy 3500 - 170 km/h
jak bym miał miec krotka skrzynie to chyba bym sie w trasy nie udawał tylko jeżdził po mieście
ja mam przy 2000 - 100km/h
przy 3000 - kreska jest za 140 kh/h
przy 3500 - 170 km/h
jak bym miał miec krotka skrzynie to chyba bym sie w trasy nie udawał tylko jeżdził po mieście
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Zupełnie jak w turbo gnojku :mrgreen:chmiel25 pisze:Bezsensu zakładac skrzynie od benzyny do diesla bardzo krotkie biegi i niska V-max.
Najdluzsza skrzynia z V6 spieta z TDI gaj e V-max 160-170km
Strasznie meczace jazda na trasie i czeste zmiany biegow na miescie. A i mozna smialo ruszac wtedy z drugiego biegu.
pozdro
już lepiej polować na skrzynię z AFN, z tego co się orientuję to na 5 przy 2000obr ma coś koło 100km/h a w 1Z jest przy tych obrotach ok 90-95km/h
w ABK była strasznie krótka skrzynia i przy 4000 na 5 jest coś koło 130km/h a w ABT (B4, 2.0E) kumpel miał przełożenia podobne jak w 1Z czyli przy 3000 na 5 było coś koło 140km/h
w ABK była strasznie krótka skrzynia i przy 4000 na 5 jest coś koło 130km/h a w ABT (B4, 2.0E) kumpel miał przełożenia podobne jak w 1Z czyli przy 3000 na 5 było coś koło 140km/h
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Koledzy spokojnej już jestem bo miałem problemy z netem i dlatego mnie nie było.
Problem rozwiązana bo znalazłem drugom skrzynie w super stanie po przelocie 150 tys.od 1.9 tdi.
A tak ogółem okazało się że było walnięte łożysko prowadzące wałek sprzęgłowy na wale które pociągnęło za sobą nie dość ze skrzynie to jeszcze sprzęgło.
A co najlepsze rozsypały się jeszcze poduszki pod silnikiem.
Sprawę opanowałem w dwa dni z oryginalnymi częściami.
DZIĘKI BOGU ŻE MAM ZNAJOMOŚCI W HURTOWNIACH BO NIEWIDEM ILE BYM ZA TO ZABULIŁ <ok>
Wielkie dzięki za pomoc. :mrgreen:
Problem rozwiązana bo znalazłem drugom skrzynie w super stanie po przelocie 150 tys.od 1.9 tdi.
A tak ogółem okazało się że było walnięte łożysko prowadzące wałek sprzęgłowy na wale które pociągnęło za sobą nie dość ze skrzynie to jeszcze sprzęgło.
A co najlepsze rozsypały się jeszcze poduszki pod silnikiem.
Sprawę opanowałem w dwa dni z oryginalnymi częściami.
DZIĘKI BOGU ŻE MAM ZNAJOMOŚCI W HURTOWNIACH BO NIEWIDEM ILE BYM ZA TO ZABULIŁ <ok>
Wielkie dzięki za pomoc. :mrgreen:
Skrzynia beigów do TDI
Witam
Szukam tematu nad którym się zastanawiam i trafiłem na wasz. Może uda się i ktoś mi coś odpisze choć temat jest dość stary. Czytałem wasze wypowiedzi na temat skrzyń biegów i osiągów na poszczególnych modelach. Mianowicie nurtuje mnie pytanie co by się stało jakbym do 1z wstawił skrzynię od s2 rs2 CGR. Czy ten 6 bieg by pomógł w jeździe czy wręcz przeciwnie osłabił by bardzo samochód.
Z góry dziękuję za pomoc.
Szukam tematu nad którym się zastanawiam i trafiłem na wasz. Może uda się i ktoś mi coś odpisze choć temat jest dość stary. Czytałem wasze wypowiedzi na temat skrzyń biegów i osiągów na poszczególnych modelach. Mianowicie nurtuje mnie pytanie co by się stało jakbym do 1z wstawił skrzynię od s2 rs2 CGR. Czy ten 6 bieg by pomógł w jeździe czy wręcz przeciwnie osłabił by bardzo samochód.
Z góry dziękuję za pomoc.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Silnik: 1.9 1Z
Skrzynia beigów do TDI
Chodzi o to, że chcę do zetorka założyć kompletny napęd quattro. Znalazłem taki tylko, że ze skrzynią CCV 5 biegową. Mam u siebie Pietrsburga i już 110 KM. W niedalekiej przyszłości będę go podciągał na większą moc. Zastanawiam się czy lepiej zostawić tą skrzynię która jest w zestawie czy szukać 6 biegowej od s2 lub rs2.
Re: Skrzynia beigów do TDI
Kolego po co ty kombinujesz tak?? bierz zestaw z A4 1,9TDI Quattro. To ze weźmiesz skrzynie z s2 to nie wiele ci da bo potrzebujesz dopasować przełożenia żeby torsena nie rozwaliło, a raczej zabawa w s2 to droga zabawa o rs2 się nie będę wypowiadał bo zapewne wartość skrzyni by przewyższyła wartość autaMarvel pisze:Chodzi o to, że chcę do zetorka założyć kompletny napęd quattro. Znalazłem taki tylko, że ze skrzynią CCV 5 biegową. Mam u siebie Pietrsburga i już 110 KM. W niedalekiej przyszłości będę go podciągał na większą moc. Zastanawiam się czy lepiej zostawić tą skrzynię która jest w zestawie czy szukać 6 biegowej od s2 lub rs2.
Generalnie możesz wziąć z benzyny quattro tylko musisz mieć takie samo przełożenie w skrzyni co w dyfrze i podobne do diesla
Jeśli chodzi o skrzynie 6 będzie kombinacja żeby ja dopasować, nie obejdzie się bez dorabiania łap pod skrzynie.
Wszystko zależy od ciebie, na ile chcesz kombinować:) poszukaj kolego na forum jest temat rozbudowany dosyć możesz sobie poczytać dokładnie.