Witam klubowiczów, mam problem z zegarami, usterka objawia się tym że jak jest gorąco tak jak przez ostanie dni to nie działa obrotomierz, kontrolki od ciśnienia oleju, ładowania, abs, temperatury cieczy oraz od zaciągniętego ręcznego. Gdy jest chłodno wszystko ożywa i jest OK. Licznik, podświetlenie, wskaźniki temp cieczy i poziomu paliwa oraz kontrolka świateł drogowych działa zawsze.Zegary były rozbierane i już kilka krotnie luty były poprawiane, ostatnio nawet z odsysaniem starej cyny i nic to nie pomogło. Dzisiaj rozebrałem to cholerstwo i podłączyłem samą płytkę do złączek i działało, złożyłem postał na słońcu i padło tak jak na początku pisałem. Proszę o pomoc bo te kontrolki są najważniejsze w samochodzie i strach trochę jeździć, wiązki też sprawdzałem i raczej są sprawne.
pozdro
[80 ABK sedan] usterka zegarów, obrotomierz, kontrolki
U mnie jest prawie identycznie bo już teraz w ogóle nie działają nawet zimą przy -20 a sporo mechaników wymiękło i nie wiedzą o co chodzi ja nawet drugi zestaw zegarów wstawiłem i to także nie pomogło jeden majster powiedz że może to być jakaś płytka która się przegrzewa ale ja to już straciłem cierpliwość do tego
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Kolego akagi80b4, podmień płytkę zegarów na inną, miałem identyczny problem ze swoim Audi, ostatniej zimy :evil: Prawdopodobnie uszkodził się jakiś element na płytce, może to być też mikroskopijne pęknięcie jakiejś ścieżki, a tego to i pod lupą tak łatwo nie zauważysz
Ja po wymianie płytki zegarów mam problem z głowy
Ja po wymianie płytki zegarów mam problem z głowy
witam ponownie, i wydaje się że problem opanowany, ponieważ płytka była kilkakrotnie prze lutowana więc było mało prawdopodobne że usterka będzie występować z powodu zimnego lutu, przyjrzałem się wtyczkom i spryskałem je spray kontaktem i słuchajcie pomogło, od kilku dni wszystko ładnie świeci, obrotomierz działa, jeszcze jeden elektryk poradził że można jeszcze rozebrać wtyczki i delikatnie zacisnąć kleszczykami te metalowe złączki bo to one mogą też pod wpływem temperatury rozszerzać się i tracić kontakt z pinami na płytce