[B4 ABT] Stuk przy wciskaniu i puszczaniu sprzęgła
[B4 ABT] Stuk przy wciskaniu i puszczaniu sprzęgła
Kilka dni temu zauważyłem, że coś cyka mi w skrzyni jak puszczam sprzęgło, czasem też słychać podczas jazdy jak wciskam sprzęgło lub hamulec jak by coś latało. Zaznaczam, że jest to pojedynczy stuk pojawia się tylko jak silnik pracuje i nie słychać go wewnątrz, tylko przy otwartych drzwiach lub oknie. Na zgaszonym silniku nie się nie dzieje. Co to może być?
Nie wydaję mi się, że to może być wina poduszek, to cyknięcie (cyknięcie - pojedynczy dźwięk) po puszczeniu sprzęgła jest bardziej metaliczne - "cyk" i cisza.
Bardziej skłaniał bym się do teorii, że brakuje oleju w skrzyni bo ostatnio zaczęło ostro lecieć w z wybieraka skrzyni biegów.
btw. w ABT jest 2mas czy 1mas?
Bardziej skłaniał bym się do teorii, że brakuje oleju w skrzyni bo ostatnio zaczęło ostro lecieć w z wybieraka skrzyni biegów.
btw. w ABT jest 2mas czy 1mas?
Nasłuchiwałem ostatnio trochę podczas jazdy i grzechocze skrzynia trochę, słychać to przy otwartych oknach jak się jedzie obok ściany czy w tunelu - taki metaliczny odgłos mielnia. Biegi też słchać jak wchodzą, więc olej tak czy inaczej trzeba kupić i wlać, bo pewnie nie ma :p Przy puszczeniu sprzęgła ten pojedynczy cyk słychać wewnątrz i mam wrażenie, że szarpie trochę skrzynią wtedy, dlatego obstawiam poduchę. U mnie na bank jest wybita, mechanik mi to mówił jakiś czas temu. 2masy w ABT chyba nie ma, ale nie jestem pewien. Jaki olej przekłądniowy najlepiej kupić? W instrukcji (niestety mam tylko do B3) piszą, że 75W-90. Ile litrów?