[b3 3A] ubytki w zbiorniczku wyrównawczym
- Slicznotka
- Forum Audi 80
[b3 3A] ubytki w zbiorniczku wyrównawczym
Witam. Wiem wiem temat ten był już wiele razy, przeproś się z wyszukiwarką itp itd, ale ja i tak napiszę co się w mojej niuni dzieje A wiec tak mam straszne ubytki płynu chłodniczego, raz po raz muszę dolać ok pół litra płynu. Układ mam niezapowietrzony bo wentylator się odpala i włącza się przy ok 100 stopniach. Nie dymi moje autko na biało, na bagnecie nie widać żądnego osadu, ani tzw" kawy z mlekiem" w płynie nie widać żądnych oznak oleju. Nagrzewnica grzeje i wymieniana była 3 lata temu. Dodam jeszcze że audiczka szybko się grzeje. Nie wiem gdzie jest tego przyczyna. Pomóżcie.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2012, 23:55 przez Slicznotka, łącznie zmieniany 1 raz.
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
zobacz czy weze nie robia sie sztywne i nie pecznieja, szukaj jakis wyciekow z kroccow wodnych ,moze ktorys czujnik gdzies cieknie, trzeba wszystko dokladnie obejrzec:) <ok>
Ostatnio zmieniony 16 paź 2012, 23:52 przez krystek, łącznie zmieniany 1 raz.
mialem identyczny problem,przeszukalem caly uklad i byl szczelny a jednak gdzies uciekalo,okazalo sie ze wyciek byl na kroćcu gdzie zamontowany jest czujni temp,dokladnie z niego cieklo, ciezko to zaobserwowac bo na cieplym silniku zdazy odparowac ,ale sprawdz czy nie masz takiego brudnego zacieku kolo ktoregos czujnika ,ja zmienilem czujnik dobrze dokrecilem i jest ok
Ostatnio zmieniony 16 paź 2012, 23:53 przez wolf, łącznie zmieniany 1 raz.
- percevalle
- Audi 80 Klub
Co to znaczy?Slicznotka pisze:Dodam jeszcze że audiczka szybko się grzeje.
Jest zasada że ubytki płynu z układu chłodzenia sprawdza sie rano po nocy, bo na ciepłym silniku odparowuje. Sprawdz króciec z tyłu głowicy.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2012, 23:54 przez percevalle, łącznie zmieniany 1 raz.
Przerabiałem to 2 tygodnie temu. Krócieć z tyłu głowicy był pęknięty w takim miejscu, iż nie było to widoczne a zacieki sugerowały, że płyn ucieka pod uszczelką głowicy
Radzę dobrze obejrzeć silnik wkoło żeby nie postawić błędnej diagnozy i nie iśc w koszty
Radzę dobrze obejrzeć silnik wkoło żeby nie postawić błędnej diagnozy i nie iśc w koszty
Ostatnio zmieniony 16 paź 2012, 23:54 przez majekk, łącznie zmieniany 1 raz.
/B3 3A /ubytki w zbiorniku wyrownawczym
Kiedys zetknalem sie z takim przypadkiem i mimo podkladania gazet pod silnik /na ziemi/ i brak widocznych wyciekow z silnika i wezy plyn ubywal.Wtedy zdjkalem oba weze z nagrzewnicy/pod maska/ i polaczylem je rurka i okazalo sie ,ze plyn przestal ubywac -dziurawa byla nagrzewnica.
- Slicznotka
- Forum Audi 80