Witam.
Mam problem ze swoim samochodem. Po odpaleniu silnik trzepocze, nie ma mocy i czasem gaśnie po próbie ruszenia. Problem występuje nieregularnie. Po zgaszeniu i odpaleniu ponownie problem nie znika. Ustępuje dopiero po jakimś czasie i chyba po dodaniu więcej gazu.
Dzisiaj np. odpalił bez problemu po 3 dniach, a po paru godzinach problem wystąpił.
Pozdrawiam
[B4 1.9TDI 1Z] Trzepotanie silnika
Witam ponownie.
Odwiedziłem już kilku mechaników, a poprawy brak.
Z pewnością nie jest to wina poduszek silnika itp. Wszystko zostało sprawdzone.
Następnie miałem wymieniony filtr paliwa, odpowietrzone wszystkie podejrzane układy, sprawdzona pompa wtryskowa i wtryski.
Prawdopodobnie szwankuje 4 cylinder. Dokładnie nie wiem o co chodzi, mechanik wspominał coś zaworze (?) szklance zaworu (?).
Jeszcze raz opiszę co się dzieje z samochodem. Na zimno (po paru godzinach) zaczyna szarpać, trzepotać silnikiem, czasem od razu, czasem po kilku sekundach, a czasem dopiero po dodaniu gazu. Szarpie tak, aż się rozgrzeje. Rozgrzany odpala bez problemu i nie szarpie.
Silnik bez względu na bieg i przy trzepotaniu mocno kopci.
Proszę o jakieś wskazówki
Pozdrawiam
Odwiedziłem już kilku mechaników, a poprawy brak.
Z pewnością nie jest to wina poduszek silnika itp. Wszystko zostało sprawdzone.
Następnie miałem wymieniony filtr paliwa, odpowietrzone wszystkie podejrzane układy, sprawdzona pompa wtryskowa i wtryski.
Prawdopodobnie szwankuje 4 cylinder. Dokładnie nie wiem o co chodzi, mechanik wspominał coś zaworze (?) szklance zaworu (?).
Jeszcze raz opiszę co się dzieje z samochodem. Na zimno (po paru godzinach) zaczyna szarpać, trzepotać silnikiem, czasem od razu, czasem po kilku sekundach, a czasem dopiero po dodaniu gazu. Szarpie tak, aż się rozgrzeje. Rozgrzany odpala bez problemu i nie szarpie.
Silnik bez względu na bieg i przy trzepotaniu mocno kopci.
Proszę o jakieś wskazówki
Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
no to czytaj mój temat cały mam coś podobnego jutro będę wiedział na 100% co to jest albo uszczelka pod głowicą albo pierścienie albo tłok a jak z płynem?nie ubywa?a olej też ok? https://audi80.pl/-b4-19tdi-1z-nasta ... t41650.htm
Witam ponownie.
Obecnie problemu nie ma dzięki wysokiej temperaturze powietrza, ale gdy trochę się ochłodzi (10-15 stopni) szarpanie powraca. Ostatnio szarpało w czerwcu.
W takiej sytuacji które podzespoły mogę całkowicie wykluczyć, a którym przyjrzeć się bardziej jeśli przyczyną występowania usterki jest temperatura otoczenia ?
Obecnie problemu nie ma dzięki wysokiej temperaturze powietrza, ale gdy trochę się ochłodzi (10-15 stopni) szarpanie powraca. Ostatnio szarpało w czerwcu.
W takiej sytuacji które podzespoły mogę całkowicie wykluczyć, a którym przyjrzeć się bardziej jeśli przyczyną występowania usterki jest temperatura otoczenia ?