Witam,
Od pewnego czasu mam problem z czujnikiem wskaźnika temperatury – nie wskazuje temperatury (sam wskaźnik jest ok). Jest to czarny, 6 – pinowy czujnik. Jak mniemam pełni on też jakąś funkcję w układzie klimatyzacji, która niestety tez nie działa więc nie mam możliwości sprawdzenia go pod tym kontem.
Chciałem zakupić nowy i w zasadzie nie byłoby problemu gdyby nie fakt że za oryginalny krzyknęli mi od 500 do 600 zł, a zamienników nie ma. Jak za taką pierdołkę to dość dużo, więc postanowiłem zapytać fachowców, co o tym myślą, i czy byłoby możliwe przerobić wtyczkę i podłączyć jakiś inny czujnik np 2 lub 4 pinowy, pomijając kabelki od klimatyzacji? Dodam że w króćcu wodnym jest tylko ten jeden czujnik.
Może ma ktoś schemat instalacji elektrycznej do tego modelu audi (b4 1.9 TD avant, silnik AAZ + klimatyzacja) w szczególności interesuje mnie za co odpowiedzialne są poszczególne przewody.
Ps. Jeżeli pominąłem jakąś istotną informację to z góry przepraszam, będę uzupełniał na bieżąco.
Pozdrawiam!!!
[80 B4 1,9 AAZ] sześciopinowy czujnik wskaźnika temperatury
Dzięki za radę. Za używanym oryginałem rozglądam się już od jakiegoś czasu – póki co z marnym skutkiem :roll: Więc tak sobie pomyślałem, że można by to przerobić – króciec wodny na dwa czujniki i może by coś z tego było. Tylko, że nie mam zielonego pojęcia jak rozdzielić wtyczkę – który przewód do czego podłączyć.
Może ktoś robił już coś podobnego i będzie w stanie podpowiedzieć.
Pozdrawiam!
[ Dodano: 2008-08-06, 14:43 ]
Witam ponownie,
na dzień dzisiejszy sprawa została załatwiona, wprawdzie półśrodkiem ale skutecznie <ok> . A konkretniej mówiąc, rozebrałem felerny czujnik, podgrzałem wyjętą elektronikę opalarką - tak aby odświeżyć łączenia lutowane, złożyłem, włożyłem i surprise.. czujnik działa. Niestety nie jestem w stanie sprawdzić dokładnie czy wskazywana temperatura jest zgodna z rzeczywistą, ale pomimo tego i tak jestem zadowolony.
Pozdrowienia dla wszystkich klubowiczów!
Może ktoś robił już coś podobnego i będzie w stanie podpowiedzieć.
Pozdrawiam!
[ Dodano: 2008-08-06, 14:43 ]
Witam ponownie,
na dzień dzisiejszy sprawa została załatwiona, wprawdzie półśrodkiem ale skutecznie <ok> . A konkretniej mówiąc, rozebrałem felerny czujnik, podgrzałem wyjętą elektronikę opalarką - tak aby odświeżyć łączenia lutowane, złożyłem, włożyłem i surprise.. czujnik działa. Niestety nie jestem w stanie sprawdzić dokładnie czy wskazywana temperatura jest zgodna z rzeczywistą, ale pomimo tego i tak jestem zadowolony.
Pozdrowienia dla wszystkich klubowiczów!
[1.9 TD, AAZ]
Siema, obszukalem posty o czujnikach w modelu AAZ i nie znalazlem nic, a problem moj jest podobny co kolego, bo tez dotyczy czujnika temp., tego, ktory "idzie" na wskaznik. Kupilem (wg wskazan sprzedawcy zgodnie z katalogiem) 2-pinowy i mialo byc OK, ale taki maly i okragly znalazlem tylko w dolnej czesci chlodnicy. Na krućcu gumowym przy pokrywie zaworow, sa 2. pierwszy jest czteropinowy - z kwadratowa wtyczka; drugi, trzypinowy z okragla wtyczka.
Nie wiem, czy zle kupilem (mial byc trzypinowy?, bo podobno ten czteropinowy jest od komputera), czy moze jest gdzies indziej czwarty czujnik, taki maly, krotki, dwupinopwy, ktory kupilem. Oblukalem caly motor z lampka w zebach i nic nie znalazlem, a temp, jak nie pokazywal, tak nie pokazuje.
TERMOSTAT WYMIENIONY, nadmieniam <urodziny> pozdrowki i dzieki za info.
Nie wiem, czy zle kupilem (mial byc trzypinowy?, bo podobno ten czteropinowy jest od komputera), czy moze jest gdzies indziej czwarty czujnik, taki maly, krotki, dwupinopwy, ktory kupilem. Oblukalem caly motor z lampka w zebach i nic nie znalazlem, a temp, jak nie pokazywal, tak nie pokazuje.
TERMOSTAT WYMIENIONY, nadmieniam <urodziny> pozdrowki i dzieki za info.