[coupe 8B] Woda pod nogami z przodu jak rozebrać tapicerkę ?
[coupe 8B] Woda pod nogami z przodu jak rozebrać tapicerkę ?
Witam wszystkich
Do mojej coupe leje się woda. Zauważyłem to dopiero niedawno po intensywnych opadach. Skąd cieknie po części wiem, jednak nie wiem jak to jest możliwe. Po stronie kierowcy cieknie za "trójkącikiem" koło lusterka i tu myślę że sobie poradzę, drzwi rozbierałem już X razy. Nie wiem z kolei którędy płynie woda od prawej strony. Wypływa z miejsca zaznaczonego na fotce.
Jedyną opcją jaka mi przychodzi do głowy jest róg przedniej szyby, jednak polewanie wodą raz wywołuje taki efekt, a raz nie. Mam w związku z tym kilka pytań:
1. Jak "dopasować" szybę kierowcy żeby nie ciekła woda ?
2. Którędy może dostawać się woda od strony pasażera ?
3. Jak rozebrać całe wnętrze ? Chciałbym samochód wysuszyć i nie wiem jak się za to zabrać.
4. Czym uszczelniać ewentualne źródła przecieków ?
Do mojej coupe leje się woda. Zauważyłem to dopiero niedawno po intensywnych opadach. Skąd cieknie po części wiem, jednak nie wiem jak to jest możliwe. Po stronie kierowcy cieknie za "trójkącikiem" koło lusterka i tu myślę że sobie poradzę, drzwi rozbierałem już X razy. Nie wiem z kolei którędy płynie woda od prawej strony. Wypływa z miejsca zaznaczonego na fotce.
Jedyną opcją jaka mi przychodzi do głowy jest róg przedniej szyby, jednak polewanie wodą raz wywołuje taki efekt, a raz nie. Mam w związku z tym kilka pytań:
1. Jak "dopasować" szybę kierowcy żeby nie ciekła woda ?
2. Którędy może dostawać się woda od strony pasażera ?
3. Jak rozebrać całe wnętrze ? Chciałbym samochód wysuszyć i nie wiem jak się za to zabrać.
4. Czym uszczelniać ewentualne źródła przecieków ?
To nie szyba się leje tylko masz nieszczelności na listwie górnej i spływa Ci wszystko po uszczelce(cala listwa jest nitowana do nadwozia i jak się jej nie zabezpieczy porządnie to tak będzie). Aby wysuszyć wnętrze musisz rozebrać cala podłogę, wyjąc wygłoszenie i maty. Nie kombinuj z farelkami bo tak to sobie możesz podsuszyć tylko wykładzinę podłogową, a pod spodem będzie bagno. Powodzenia.
Wyjmuj wykładzinę w całości bo ci się ruski miesiąc zejdzie, rozebranie tunelu środkowego to nie problem. Przerabiałem to sam w starym aucie :mrgreen:
Odnitowujesz cala listwę i zanitowywujesz czyścisz wszystko i na nowo tylko na sztywno. Nastepnie otwory po nitach zaklejasz (fabrycznie była taśma). Ja używałem uszczelniacza bitumicznego.
Odnitowujesz cala listwę i zanitowywujesz czyścisz wszystko i na nowo tylko na sztywno. Nastepnie otwory po nitach zaklejasz (fabrycznie była taśma). Ja używałem uszczelniacza bitumicznego.
Suszę dziś od rana i od strony pasażera już "jestem w domu". Od kierowcy wygłuszenie nadaje się tylko na śmietnik, podjadę na szrot i wytargam z jakiegoś trupa Tunel bym może i rozebrał ale nie wiem jak :shock: No i trochę mam obawy przed odnitowywaniem tej listwy, nie da się tego uszczelnić np. silikonem albo jakimś klejem do szyb bez jej demotowania ?
Ps. mam przepaloną żarówkę w dodatkowym zegarku środkowym (bodajże ładowanie). Jak włożę głowę tam gdzie był schowek to widzę te zegary od tyłu, jest możliwość ją wymienić w ten sposób ?
Ps. mam przepaloną żarówkę w dodatkowym zegarku środkowym (bodajże ładowanie). Jak włożę głowę tam gdzie był schowek to widzę te zegary od tyłu, jest możliwość ją wymienić w ten sposób ?
Jak nie rozbierzesz to się nie nauczysz na pewno. Podobno się da to uszczelnić tak jak Ci pisali na AKP, ale roznitowanie tego to nie jest wielki problem tyle ze musisz wnętrze rozebrać i wyjąć tylne szybki. Żarówki w dodatkowych zegarach raczej nie wymienisz od tylu.
Penie była wymieniana przednia szyba i ktoś spieprzył robotę z uszczelnieniem.
Penie była wymieniana przednia szyba i ktoś spieprzył robotę z uszczelnieniem.
Coś mi tu nie pasuje, trzeba wyjąć tylne szyby żeby zdemontować listewkę idącą od maski do górnej krawędzi przedniej szyby ? Czy mówimy o listwie wewnątrz samochodu. Suszyć go nie chcę po raz kolejny ale nie chcę też nic zniszczyć.
No i może ktoś podpowie jak rozebrać tunel środkowy, a przynajmniej jak wyjąć dodatkowe zegary ?
No i może ktoś podpowie jak rozebrać tunel środkowy, a przynajmniej jak wyjąć dodatkowe zegary ?
Zobacz do tego tematu: https://audi80.pl/26-abc-woda-ze-slu ... t29053.htm
Ostatnio zmieniony 05 sie 2010, 16:54 przez grze, łącznie zmieniany 1 raz.
co do demontażu tej listwy co jest przynitowana to mogłem zrobić fotostory, ale kto o tym myślał jak coupe na czesci rozbierałem... po prostu ów listwa jak zaczyna się od słupka na wysokosci lusterka zewnętrznego idzie aż do tylnych szyb, a że tylne szyby są wsadzone jeszcze z uszczelkami to zasłaniają dostep do nitów tej że listwy.
Co do wody w Coupe to można powiedzieć częsty problem :roll: a raczej niedbalstwa jakie ktoś zrobił przy remontach w aucie...
Szwab jak poskładał w fabryce auto było cacy <ok>
Co do uszczelniania silikonami to mam nadzieje że wiesz, że nie tędy droga
( silikon ma w składzie ocet który jest przydatny przy powstawaniu rdzy )
stosuj klej do szyb conajwyżej a i co do szyby nie masz jakichś białych odbarwień dokoła niej :?:
Co do wody w Coupe to można powiedzieć częsty problem :roll: a raczej niedbalstwa jakie ktoś zrobił przy remontach w aucie...
Szwab jak poskładał w fabryce auto było cacy <ok>
Co do uszczelniania silikonami to mam nadzieje że wiesz, że nie tędy droga
( silikon ma w składzie ocet który jest przydatny przy powstawaniu rdzy )
stosuj klej do szyb conajwyżej a i co do szyby nie masz jakichś białych odbarwień dokoła niej :?:
Odbarwień nie mam, szyba była ostatnio mocno zaparowana ale autko stało 5 dni i woda stojąca w środku + upały - wszystko jasne. Dziś "zapuściłem" listwę zewnętrzną klejem do szyb pod uszczelkę, zobaczę jaki będzie efekt po pierwszym deszczu, mam nadzieję że pomoże bo osuszyłem wszystko na cacy i nie chce mi się tego powtarzać
[ Dodano: 2010-08-17, 13:59 ]
Podnoszę
Po wczorajszych opadach okazuje się że dalej cieknie z tej listwy, w dodatku po obu stronach ;/ Nie mogę tylko zrozumieć którędy dostaje się tam woda ?
Czy szyberdach ma odpływy także z tyłu ? Czy moze się nalewać tamtędy ? Jeśli nie to JAK woda dostaje się pod listwę która jest w środku samochodu ? Pomocy :shock: :shock:
[ Dodano: 2010-08-17, 13:59 ]
Podnoszę
Po wczorajszych opadach okazuje się że dalej cieknie z tej listwy, w dodatku po obu stronach ;/ Nie mogę tylko zrozumieć którędy dostaje się tam woda ?
Czy szyberdach ma odpływy także z tyłu ? Czy moze się nalewać tamtędy ? Jeśli nie to JAK woda dostaje się pod listwę która jest w środku samochodu ? Pomocy :shock: :shock:
Usterka zażegnana (przynajmniej jeśli chodzi o wodę z węża ogrodowego- czekam na mocny deszcz ). Rozwierciłem nity na słupku, wyczyściłem wszystko, zapodałem na czarną metalową prowadnicę klej do szyb i zanitowałem z powrotem. Teraz już tylko wysuszyć qpe i będzie miodzio.
BTW czy ktoś mi w końcu powie jak zdemontować tunel żeby wyjąć tapicerkę podłogi w całości do linii mocowania przednich foteli ????
BTW czy ktoś mi w końcu powie jak zdemontować tunel żeby wyjąć tapicerkę podłogi w całości do linii mocowania przednich foteli ????