[80 B4 1,9 TDI] Sprzęgło czy koło dwumasowe?
[80 B4 1,9 TDI] Sprzęgło czy koło dwumasowe?
Zastanawiam się czy można jakoś wykluczyć po objawach awarie dwumasówki?
Samochód przy ruszaniu z jedynki często szarpie, muszę trzymać dłużej na pół-sprzęgle i dawać więcej gazu żeby to jakoś płynnie szło. Z zewnątrz widać że koła nie ruszają płynnie tylko tak jakby przeskakują. Podczas zmiany na wyższy bieg przy puszczaniu sprzęgła nie szarpie, słychać tylko takie głuche uderzenie.
Bywa że przy ruszaniu trzęsie cała budą (mocno szarpie, wtedy już nie pomagają wyższe obroty i długie pół sprzęgło) ale też zdarzają się dni że auto rusza normalnie płynnie (przy zmianie biegów nie ma stuku). Zwykle gdy tak szarpie pomaga, zatrzymanie i wyłączenie silnika. Sprzęgło się nie ślizga.
Chcę wymienić sprzęgło (łożysko, tarcza, docisk) ale boję się że może mi wyskoczyć także koło dwumasowe, a to nie jest mały wydatek... Sprzęgło chodziło już tak gdy go kupiłem czyli ponad 40 tys km temu, ale mam wrażenie że problem się nasila...
Dlatego chętnie usłyszę wasze opinie na ten temat, sam nie mam doświadczenia:)
Samochód przy ruszaniu z jedynki często szarpie, muszę trzymać dłużej na pół-sprzęgle i dawać więcej gazu żeby to jakoś płynnie szło. Z zewnątrz widać że koła nie ruszają płynnie tylko tak jakby przeskakują. Podczas zmiany na wyższy bieg przy puszczaniu sprzęgła nie szarpie, słychać tylko takie głuche uderzenie.
Bywa że przy ruszaniu trzęsie cała budą (mocno szarpie, wtedy już nie pomagają wyższe obroty i długie pół sprzęgło) ale też zdarzają się dni że auto rusza normalnie płynnie (przy zmianie biegów nie ma stuku). Zwykle gdy tak szarpie pomaga, zatrzymanie i wyłączenie silnika. Sprzęgło się nie ślizga.
Chcę wymienić sprzęgło (łożysko, tarcza, docisk) ale boję się że może mi wyskoczyć także koło dwumasowe, a to nie jest mały wydatek... Sprzęgło chodziło już tak gdy go kupiłem czyli ponad 40 tys km temu, ale mam wrażenie że problem się nasila...
Dlatego chętnie usłyszę wasze opinie na ten temat, sam nie mam doświadczenia:)
-
- Forum Audi 80
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Niestwty nie masz racji kolego bo w niektórych modelach silnikowych Audi B4 ma dwumas. Do nich należy między innymi 1Z, ABC czy AAH.krzysiek_b pisze:w audi b4 nie ma koła dwumasowego
denis44, Skoro masz zamiar wymieniać sprzęgło to zanim zaczniesz to jak piszekrzysiek_b, sprawdź posuszki.
Jeżeli jednak okażą się dobre to jak zdemontujesz skrzynie biegów to będziesz mógł sprawdzić dwumas, poszukaj w moich postach ja ostatnio robiłem sprzęgło i wklejałem link z filmikiem jaki ma luż moje koło.
Znalazłem :mrgreen: https://audi80.pl/all-wymiana-sprzeg ... htm#469439 jak nic nie puka w kole nic nie dzwoni to zostaw. Ja się martwiłem że coś nie tak jest z moi ale na szczęście po wymianie sprzętła jest super.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Wychodzi na to że mój zetor i kilka mi znanych ,to jakieś wyjątki bo nie mają dwumasów tylko zwykły zamach .W ETCE też nic takiego jak dwumas w 1z nie występuje .Pierwszy najbliższy krewny zetora w którym występuje dwumas to np. 110 konny AFNkokolino1 pisze:Niestwty nie masz racji kolego bo w niektórych modelach silnikowych Audi B4 ma dwumas. Do nich należy między innymi 1Z,
Te szarpanie przy ruszaniu to na 99,9% sprzegło bo miałem to samo , zapewniam cię że w 1 Z nie masz dwumasa i kompletne sprzegło do zetora kosztuje od 400 do 700zł w zależności od firmy .Są jeszcze tańsze np.Statim ok.300zł ale opinie o nich są różne .Pod blokiem nie zrobisz ,konieczny kanał ,ja robiłem na kanale sam ,ale do założenia skrzyni potrzebna druga osoba .Powiem ci że wymiana sprzęgła w B4 ciężka sprawa ,kupę odkręcaniadenis44 pisze:A nie mam w tej chwili kasy na koło bo to spory wydatek, wiec szkoda by było żeby wymienił sprzęgło jak okaże się że to nie to:)
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Ani w 1Z ani w AHU nie było dwumasu na 100 % . W nowszych 1,9 tdi i owszem.Jak jesteś bystry to zerknij na tą aukcję http://allegro.pl/item1170472832_audi_8 ... letne.html dokładnie takie jak twoje ,wprawne oko od razu zauważy że to zwykły zamach nie dwumas swoje z 1Z też miałem w ręku ,zapewniam cię że to zwykłe sprzęgło nie dwumas 8-)
-
- Forum Audi 80