Witam!
Prosiłbym o pomoc. Muszę zdemontować boczki z drzwi, ponieważ podczas opuszczania/podnoszenia szyb słychać niesamowity pisk. Chcę przeczyścić mechanizmy, gumki itp.
Zanim zabiorę się do pracy, chciałbym wiedzieć gdzie jakie śrubki odkręcić, co szarpnąć itp. Co by nie tracić niepotrzebnie czasu na kombinowaniu, tylko pójść już przygotowanym bo do auta mam kawałek..
[Audi Cabrio] Demontaż boczków
Cabrio a sedan różnica niewielka co do drzwi. Więc u mnie są to 2 śrubki które widać jak się drzwi otworzy na samej górze boczków, jedna z przodu i druga po przeciwnej stronie, następnie bodajże 2 śrubki które widać gdy odkręcimy zaślepkę rączki (jest przykręcona na jednej śrubce) i to by było na tyle, potem tylko delikatnie szarpnąć do góry aż wszystko wyjdzie z zaczepów (nie można ciągnąć do siebie zanim się nie uniesie wszystko 2-3 cm do góry i wyjdzie z mocowań) uważaj tylko żeby Ci się gumki na tych mocowaniach nie pogubiły bo gdy jakiejś zabraknie to będzie stukało na nierównościach.
Tak to wygląda u mnie
Tak to wygląda u mnie
W cabrio całkiem inaczej sie zdejmuje boczek Na poczatek musisz odkrecic bolec prowadzacy w drzwiach wchodzacy w błotnik, dalej w rekojesci masz 2 otwirki i musisz tam wsadzic jak dobrze pamietam imbus ( rozmiaru nie pamietam) i zluzowac mocowanie i wtedy zejdzie cała rekojesc z przyciskami od szyb, po tym zabiegu bedzie dojscie do śrub mocujacych boczek, reszta jak w normlanym boczku.