[b4 1.9 tdi 1Z] nadal stuka zawieszenie
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 1.9 tdi 1Z] nadal stuka zawieszenie
witam.mieliśmy wymienić ostatnio u znajomego wahacze ale okazało sie że zrobimy grubszy remont.wymieniliśmy wahacze, sworznie wahaczy , łączniki stabilizatora, gumy na stabilizatorze, końcówki drążka kierowniczego... po tych operacjach nadal słychać lekkie popukiwanie na nierównościach.co to może być.na diagnostyce nic nie wyszło.zawieszanie idealne,amorki po 86% a nadal stuka... macie jakiś pomysł co to może być...
- siwusek216
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
zawieszenie seryjne,poduchy były wymieniane na lemfordera. objaw jest taki że stuka na poprzecznych niedużych nierównościach identycznie jak stuka gdy są wyrąbane gumy na stabilizatorze lub łączniki stabilizatora ale to było robione wiec to nie to... a jak się poluzowało coś to można to jakoś dokręcic?? czy te śruby w kielichach można dociągnąć??
Stuki
Witam, podpinam sie do tematu, jednak mój problem jest nieco inny, Wylał mi sie jeden amortyzator wiec wymieniłem od razu dwa z przodu, do tego wymiana odbojów i łożysk amortyzatorów, skręciłem wszysko, i zaczęło i było prawie dobrze od czasu do czasu było słychać jakieś niepokojące stuki w lewym kole , po przejechaniu 200km te stuki tak sie nasiliły że trzeba było coś z tym zrobić, więc jak stuka przy skręcie i ruszaniu to prwnie przegób wiec go wymieniłem na nowy , ale nic to nie dało jak stuka tak stukało... Amortyzaror rozebrałem jeszcze raz bo mysłalem że coś przeoczyłem ale nie, wszystko z nim ok. Wiec co może strzelać jak nie jest to przegub i nie jest to amortyzator, dodam jeszcze że były nieco wczeniej wymienione tuleje wachaczy . ja juz zgłupiałem..
W załączniku wysyłam 30 sekundowy plik z tym odgłosem przy delikatnym ruszaniu kierownicą w prawo i w lewo..
W załączniku wysyłam 30 sekundowy plik z tym odgłosem przy delikatnym ruszaniu kierownicą w prawo i w lewo..
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
ładnie wali... u znajomego w golfie był podobny stukot, tylko nie taki częsty, gdy miał problem z poduchą amortyzatora,podczas kręcenia kierownicą sprężyna się źle układała i cała chodziła przez co wydawała dziwne odgłosy...ja bym radził wjechał na kanał,wskoczyć pod samochód i niech ktoś kręci kierownicą a ty każdy element po kolei sprawdzaj... ja u siebie jak wymieniałem poduchy amortyzatora to też po złożeniu słychać było raz za czas stukanie sprężyny ale po kilku dniach przeszło.do dziś nie wiem ci było tego przyczyną...
nadal stuka
Wiem o co Ci chodzi że sprężyna mogła by nie zaskoczyć w te zapadki , ale ja to rozebrałem jeszcze raz i ustawiłem sprężyne od nowa jest na bank dobrze a jak stukało tak stuka
[ Dodano: 2010-08-22, 14:05 ]
No wreszcie znalazłem problem stukania... okazało sie że nowy amortyzator jest minimalnie mniejszy od starego i śruba która przykręca sie amortyzator do kolumny nie była wstanie docisnąć amortyzatora w pełni przez co teleskop mniał minimalny luz, podłożyłem podkładke pod śrube dokręciłem żabką i teraz amortyzator ani drgnie i tak powinno to wyglądać... szkoda że wszczsniej o tym nie wiedziałem...
[ Dodano: 2010-08-22, 14:05 ]
No wreszcie znalazłem problem stukania... okazało sie że nowy amortyzator jest minimalnie mniejszy od starego i śruba która przykręca sie amortyzator do kolumny nie była wstanie docisnąć amortyzatora w pełni przez co teleskop mniał minimalny luz, podłożyłem podkładke pod śrube dokręciłem żabką i teraz amortyzator ani drgnie i tak powinno to wyglądać... szkoda że wszczsniej o tym nie wiedziałem...