[B2 1,8 LPG] Tankowanie..
[B2 1,8 LPG] Tankowanie..
Mam pytanie odn. tankowania gazu.
Może Wy będziecie wiedzieli coś czego ja nie wiem.
Mam butle o pojemności 30l
Więc na chłopski rozum, 30x2zł =60zł, a podczas ostatniego tankowania wyszło mi tankowanie za 30zł i odbiło.. po przejechaniu może 20km, zajechałem dotankować, gdyż musiałem zrobić zakupy i to co zostało chciałem dobić.. zajechałem zatankowałem za 0,30gr i odbiło, czy jest to wina zaworu, jak to już wszyscy okrzykneli, czy może coś innego w nim siedzi ?
Mógłbym to przetestować przez paliwo, ale brak pompki :mrgreen: powoduje blokadę tej opcji, a zanim dokupie i zamontuje chciałbym się dowiedzieć czegoś, może ktoś jest mądrzejszy niż ja.
Może Wy będziecie wiedzieli coś czego ja nie wiem.
Mam butle o pojemności 30l
Więc na chłopski rozum, 30x2zł =60zł, a podczas ostatniego tankowania wyszło mi tankowanie za 30zł i odbiło.. po przejechaniu może 20km, zajechałem dotankować, gdyż musiałem zrobić zakupy i to co zostało chciałem dobić.. zajechałem zatankowałem za 0,30gr i odbiło, czy jest to wina zaworu, jak to już wszyscy okrzykneli, czy może coś innego w nim siedzi ?
Mógłbym to przetestować przez paliwo, ale brak pompki :mrgreen: powoduje blokadę tej opcji, a zanim dokupie i zamontuje chciałbym się dowiedzieć czegoś, może ktoś jest mądrzejszy niż ja.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2010, 20:46 przez Dream, łącznie zmieniany 1 raz.
- percevalle
- Audi 80 Klub
Chłopski rozum tu sie nie przydaje. W 30 litrowej butli nie wejdzie 30 litrów gazu, ale jakieś 24litry (jakieś 80% pojemności butli, bo butle mają ograniczniki). Ale nawet biorąc pod uwage ten margines błędu to u Ciebie weszło z 15 litrów, czyli coś nie tak. Zawsze tankujesz w tym samym miejscu?Dream pisze:Mam butle o pojemności 30l
Więc na chłopski rozum, 30x2zł =60zł
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
kolego moze pływak Ci sie skrzywił.. wyjeżdzij gaz do końca i zatankuj jak znowu bedzia dziac sie takie cuda to wyjeżdził wyjmij wielozawór z butli zobacz czy drut od pływaka jest prosty cze lekko chodzi, nie zawiesza sie.. przy okazji mozesz zrobić zeby zawór nir odbijał wcale czasami sie przydaje taka opcja a jak chcesz miec zapas to tankujesz mniej i po zawodach
ewentualnei mozesz sprawdzic czy rurka od tankowanie sie nie zagięła wtedy cisnienie nei bedzie sżło na zbiornik
ewentualnei mozesz sprawdzic czy rurka od tankowanie sie nie zagięła wtedy cisnienie nei bedzie sżło na zbiornik
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Święte słowa Kolego, ja tak zawsze robię ( no może prawie zawsze, zostaje mi gazu, tak żeby w miarę potrzeby dojechać na najbliższą stację LPG) Ale to jest dobry sposób na liczenie ile Autko paliniebieski79 pisze:Moim skromnym zdaniem najbardziej miarodajnym sposobem sprawdzenia jest wyjezdzić gaz do końca zatankować i potem znowu do zera.Potem przez kilometry i wynik gotowy.
- lukash_ski
- Forum Audi 80
zatankuj sobie za 20 zl i zobacz ile zrobisz tylko zeby butla byla pusta... nie mozna jej meczyc tzn jak juz nie ma gazu to nie palic dalej na gazie niby wypalanie do konca bo Ci padnie... moja audi pali 9l w miescie czasem but czasem spokojnie... w trasie zejde do 7,5 predkosc do 150... pilnuj filtrow nie tankuj syfu... ktos wyzej pisal ze moze byc woda to prawda warto sprawdzic i wylac... ale nie samemu bo masz czujniki w bitli i mozna latwo przestawic... caly przeglad u gazownika to ok 50 zl... spr wszystko zmienia na nowe... zalezy tez jaki gaz... pozdrawiam i zycze dlugiej i taniej jazdy !!!!
Najlepiej wyjeździć całość i zatankowac, a potem podzielić, jak koledzy mówią. Na początku myślałem że to obojętne, ale jak najlepiej logiczne i przydajne. Do mojej 45 wchodzi max 36 litrów. Po zrobieniu 350 km, bo średnio mi 10 pali, jade zatankować i wiem ile mi pali, owszem zdarzają się cuda, raz pozatankowaniu na statoilu zrobiłem tylko 290 km... :evil: podczas gdy zawsze tankuje na orlenie i w najlepszym wyniku zmieściłem się w 370km i list gazu jeszcze mi ostał ale tryb mieszany. Rekorda na gazie na smaej trasie miałem 390 .
Po każdym zatankowaniu zeeruje sobie licznik oczywiście i wiem ile juz przejechałem
Po każdym zatankowaniu zeeruje sobie licznik oczywiście i wiem ile juz przejechałem