[80 b4 coupe] Manualny podnośnik szyby
[80 b4 coupe] Manualny podnośnik szyby
Mam uszkodzony manualny podnośnik szyby od strony kierwocy:/
Nigdzie tego nie mogę znaleźć, a jak już znajde to za 300 zł -.-'.
Można go jakoś zregenerować lub zastąpić?
Wyrobiona jest zębatka i troszke pokiereszowane linki.
Wiadomo, że nie mam zbyt wiele pieniędzy i raczej interesuje mnie opcja budżet:)
pozdrawiam,
Michał
Nigdzie tego nie mogę znaleźć, a jak już znajde to za 300 zł -.-'.
Można go jakoś zregenerować lub zastąpić?
Wyrobiona jest zębatka i troszke pokiereszowane linki.
Wiadomo, że nie mam zbyt wiele pieniędzy i raczej interesuje mnie opcja budżet:)
pozdrawiam,
Michał
całość jest zanitowana dookoła i ma tylko jedną śrubę po środku:(
Proszę was o jakieś rady bo już kurcze trace nadzieje, że uda mi się to zrobić:(
Jutro podrzucę fotki, może uda mi się to rozebrać.
Może ktoś ma nieopodal jakiś szrot/częścioland i nie jest dla niego problemem podejście tam i zapytanie czy nie mają takiego wihajstra.
Bardzo proszę o wszelkie rady i o każdy rodzaj pomocy.
[ Dodano: 2010-07-15, 11:50 ]
Jess:)
Udało mi się rozebrać tego całego wariata;)
Widać uszkodzony element- zęby są tak pościerane na zębatce że kaplica.
Fotki:
Mam dostęp do manualnego ale do zwykłej b4, sam ten element z zębatką i frezem w który wchodzi korba jest dosyć podobny. Można jakoś ten stary wyjąć z mojej?
Mocowanie starej zębatki na takie 4 nity, próbowałem na siłę wypchnąć ją śrubsztakiem ale nie idzie:(
Może jakos uda się wymienić samą zębatkę?
[ Dodano: 2010-07-15, 12:10 ]
Eureka:) I przełom
Udało mi się rozwiercić i wyjąć zębatkę. Zaraz lece po podnośnik do b4 i spradzę czy zębatka będzie taka sama;)
Proszę was o jakieś rady bo już kurcze trace nadzieje, że uda mi się to zrobić:(
Jutro podrzucę fotki, może uda mi się to rozebrać.
Może ktoś ma nieopodal jakiś szrot/częścioland i nie jest dla niego problemem podejście tam i zapytanie czy nie mają takiego wihajstra.
Bardzo proszę o wszelkie rady i o każdy rodzaj pomocy.
[ Dodano: 2010-07-15, 11:50 ]
Jess:)
Udało mi się rozebrać tego całego wariata;)
Widać uszkodzony element- zęby są tak pościerane na zębatce że kaplica.
Fotki:
Mam dostęp do manualnego ale do zwykłej b4, sam ten element z zębatką i frezem w który wchodzi korba jest dosyć podobny. Można jakoś ten stary wyjąć z mojej?
Mocowanie starej zębatki na takie 4 nity, próbowałem na siłę wypchnąć ją śrubsztakiem ale nie idzie:(
Może jakos uda się wymienić samą zębatkę?
[ Dodano: 2010-07-15, 12:10 ]
Eureka:) I przełom
Udało mi się rozwiercić i wyjąć zębatkę. Zaraz lece po podnośnik do b4 i spradzę czy zębatka będzie taka sama;)
hmmm mechazim
Czolem chlopaki!
Ten temat rozgryzalem ostatnio... jakies 2 miechy temu i....
1.Nie wymieniaj na elektryke ..... przeciez to trzeba rzezby+ oryginalnie lipa /raczki inne/ + dziury po galkach od manuala.....
Totalna klapa. wiem ze na szrotach w polsce lipa.... nie ma manualnych sam szukalem i nie znalazlem ... ale w koncu jest allegro, tylko nie szukaj mechazmu samego bo nie znajdziesz
Ja zadzwonilem do kolesia z aukcji rozbitego qpe i okazalo sie ze mial.... wiec odqpilem za 40PLN + przesylka ..... szyba hula az milo...
polecam bracie tylko tak bo inaczej zedra z Ciebie na maxa.
Pozdro
mAnS
Ten temat rozgryzalem ostatnio... jakies 2 miechy temu i....
1.Nie wymieniaj na elektryke ..... przeciez to trzeba rzezby+ oryginalnie lipa /raczki inne/ + dziury po galkach od manuala.....
Totalna klapa. wiem ze na szrotach w polsce lipa.... nie ma manualnych sam szukalem i nie znalazlem ... ale w koncu jest allegro, tylko nie szukaj mechazmu samego bo nie znajdziesz
Ja zadzwonilem do kolesia z aukcji rozbitego qpe i okazalo sie ze mial.... wiec odqpilem za 40PLN + przesylka ..... szyba hula az milo...
polecam bracie tylko tak bo inaczej zedra z Ciebie na maxa.
Pozdro
mAnS
wielkie dzięki:) zębatkę będę miał jutro lub w sobotę więc to zrobię:)
Superancko!
Wrzucę fotki, na pewno ktoś będzie kiedyś takiego tematu potrzebował.
biorę się za wymianę wężyka hamulcowego bo mi na przeglądzie strzelił :mrgreen:
trzymajcie się!
[ Dodano: 2010-07-17, 16:14 ]
Niestety, ze zwykłej B4 nie pasuje zupełnie inna konstrukcja.
Myślałem, żeby dorwać jakąś zębatkę z motoru/skutera z przekładni albo z kopki, nie wiem dokładnie. Potem starą zembatkę spiłować całkiem i zostawic tylko te nóżki, a taką zębatkę dospawać.
Może ktoś mi doradzi skąd taką zębatkę dorwać? Ktoś się może orientuje?
[ Dodano: 2010-07-23, 16:50 ]
Odświerzam bo mam pytanie.
Czy możliwe jest dorobienie takiej zębatki na frezarce czy czymś podobnym?
pozdrawiam
Superancko!
Wrzucę fotki, na pewno ktoś będzie kiedyś takiego tematu potrzebował.
biorę się za wymianę wężyka hamulcowego bo mi na przeglądzie strzelił :mrgreen:
trzymajcie się!
[ Dodano: 2010-07-17, 16:14 ]
Niestety, ze zwykłej B4 nie pasuje zupełnie inna konstrukcja.
Myślałem, żeby dorwać jakąś zębatkę z motoru/skutera z przekładni albo z kopki, nie wiem dokładnie. Potem starą zembatkę spiłować całkiem i zostawic tylko te nóżki, a taką zębatkę dospawać.
Może ktoś mi doradzi skąd taką zębatkę dorwać? Ktoś się może orientuje?
[ Dodano: 2010-07-23, 16:50 ]
Odświerzam bo mam pytanie.
Czy możliwe jest dorobienie takiej zębatki na frezarce czy czymś podobnym?
pozdrawiam
Przerabiałem temat niedawno, z tym że u mnie była urwana jedna linka, kupiłem kompletne drzwi na aledrogo (dzwoń i pytaj, są tacy co nie krzyczą za części kosmicznyc cen). Przełożyłem całość z ramką tylko szybę sobie zmieniłem bo moja była ładniejsza U mnie mechanizm był tak wyrzeźbiony, że jestem dla kogoś pełen podziwu - wyglądało to jak połączenie części z poloneza i malucha <rotfl>
Po mojemu nie ma się co babrać, chociaż części do coupe jak na lekarstwo, powodzenia
Po mojemu nie ma się co babrać, chociaż części do coupe jak na lekarstwo, powodzenia
PO 130 telefonach i po wielu godzinach spędzonych na szukaniu, jeżdzeniu itd
W końcu kupiłem od shellah, rozebrałem do części pierwszych, wypolerowałem, nasmarowałem, wyjąłem prowadnice i linki, wyregulowałem sprężynę, zamonowałem i hula:)!
Wiecie jak fajnie się jeździ jak po dwóch miesiącach w końcu masz boczek w drzwiach:)?
W końcu kupiłem od shellah, rozebrałem do części pierwszych, wypolerowałem, nasmarowałem, wyjąłem prowadnice i linki, wyregulowałem sprężynę, zamonowałem i hula:)!
Wiecie jak fajnie się jeździ jak po dwóch miesiącach w końcu masz boczek w drzwiach:)?