WITAM
Wczoraj wybrałem sie na przejażdżkę ponad 100km i w połowie drogi zacząłem słyszeć stuki dochodzące spod maski, zatrzymałem auto, otworzyłem maskę a stuki były wyraźniejsze, dochodziły z silnika, myślałem że jest to spowodowane np. zbyt małą ilością oleju ale trzyma sie w górnej granicy bagnetu, ale wracając do tematu zanim dotarłem na miejsce stuki ustały. Później zrobiłem kilka kursów po 10 km, stuków nie słyszałem.
Dzisiaj sytuacja sie powtórzyła gdy wracałem do domu...
Czasami to słyszę jak odpalę rano auto przez 3-5sekund.
W czasie jazdy słychać z kabiny to stukanie i brzmi jak "cykanie " podobne do popychacza.
Stuki - cykanie jest szybsze gdy dodaje gazu, zależne od obrotów silnika.
Moje pytanie brzmi co to może być ?
Wybaczcie mi błędy to mój pierwszy post.
Jeszcze raz witam wszystkich
[B3 PM 1.8s] Stuki pod maską
-
- Forum Audi 80
(B3 PM 1.8s) stuki pod maska
Trudno diagnozowac na odleglosc skoro nie slyszy sie silnika.Z opisu wyglada na uszkodzony popychacz ,zeby miec pewnosc trzeba zdjac klawiature zaworow ,pozniej plastikowa oslone walka a nastepnie sprawdzic popychacze kazdy po kolei .Dobrze byloby aby zrobila to osoba,ktora ma w tej dziedzinie potrzebna wiedze.Jesli bedzie to poychacz pozostaje wymiana ,jesli nie to szukanie dalej.
-
- Forum Audi 80
- percevalle
- Audi 80 Klub
(b3 PM 1.8s)STUKI POD MASKA
Tu masz odpowiedz jaki olej www. centrum.audi80.pl/content/view/119/71/
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
dokładnie tak jak napisał kolegaLukaszbroz pisze:Słabe stuki= "graja szklanki" popychacze zaworowe.
Mocniejsze metaliczne stuki i bardzo mułowaty silnik= uszczelka pod głowica
Mocne metaliczne stuki= Panewka lub sworzeń tłokowy.
Ja też jadąc ostatnio do Krakowa jechałem słuchając koncertu techno w wykonaniu Dj "popychacza" <czapa> . Cykanie jak najbardziej uzależnione od obrotów. Dwa dni temu wymieniłem oliwę na 10W40 i cykania już nie ma <ok>