Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABT] wyciek spod termowłącznika wentylatorów

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
kuropatnik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABT] wyciek spod termowłącznika wentylatorów

Post autor: kuropatnik » 22 sie 2010, 22:16

Witam. Musiałem wymienić chłodnicę, bo stara ciekła więc wymieniłem. Po zalaniu płynem i odpowietrzeniu zaczęło się lać spod termowłacznika wentylatorów. Włącznik przełożyłem ze starej. Pytanie jest o uszczelkę do tego włącznika. Czy tam powinien być jakiś oring bo u mnie była tylko podkładka miedziana i po dokręceniu na maksa spod tej podkładki się leje.
Jak i czym to uszczelnić żeby wytrzymało temperaturę i kontakt z płynem chłodniczym.

Awatar użytkownika
percevalle
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: percevalle » 22 sie 2010, 22:29

kuropatnik pisze: i po dokręceniu na maksa spod tej podkładki się leje.
Jak i czym to uszczelnić żeby wytrzymało temperaturę i kontakt z płynem chłodniczym.
Normalnie jest tam podkładka miedziana, ale skoro u Ciebie to nie wystarcza, proponowałbym podjechać do sklepu z uszczelniaczami i dobrać jakiś oring który by pasował, ewentualnie jeszcze spróbować silikonem temperaturowym zaizolować.

kuropatnik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kuropatnik » 23 sie 2010, 19:34

Dziś okazało się dlaczego cieknie. Po dokręceniu na maxa zruszył się gwint w chłodnicy i nie dociska czujnika. Po prostu kręcę czujnik i gwint kręci się razem z nim. Spróbowałem dać silikon i dokręcić ale cieknie dalej choć mniej. Nerw mnie ciska bo nowa chłodnica i chyba pójdzie na śmietnik. Ma ktoś może jakiś pomysł co z tym fantem dalej zrobić?

Awatar użytkownika
PI7er
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PI7er » 23 sie 2010, 19:37

Ile ta chlodnica kosztowala ?

kuropatnik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kuropatnik » 23 sie 2010, 19:56

Awatar użytkownika
karolas123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karolas123 » 23 sie 2010, 20:37

Wyjmij i zajedz na jakąś dobrą śusarnie, naprawia za flachę.

kuropatnik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kuropatnik » 23 sie 2010, 21:07

Na ślusarnię? Nie bardzo się znam na możliwościach ślusarzy ale coś mi tu nie gra. Gwint osadzony w plastiku, zero dojścia od wewnątrz jak to sobie wyobrażasz? Robiłeś już cos takiego?

Awatar użytkownika
PI7er
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PI7er » 23 sie 2010, 21:53

Jezeli dopiero co ja kupiles to zadzwon do sprzedawcy, poinformuj go ze chlodnica posiada wade fabryczna jest uszkodzona, mosiezna gwintowana tuleja obraca sie w chlodnica uniemozliwiajac szczelne zamontowanie termowlącznika. Zapytaj jakie widzi rozwiazaniem problemu, moze wymieni od reki...

Jezeli powie ze wymieni od reki to niech Ci wysyla druga zaplac za nia, zamontuj i starą odeslij za którą powinien CI oddac równowartosc. <ok>

Byla to wada ukryta o której dowiedziales sie dopiero po zamontowaniu czesci.

Awatar użytkownika
percevalle
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: percevalle » 23 sie 2010, 23:34

PI7er pisze:Jezeli dopiero co ja kupiles to zadzwon do sprzedawcy, poinformuj go ze chlodnica posiada wade fabryczna jest uszkodzona, mosiezna gwintowana tuleja obraca sie w chlodnica uniemozliwiajac szczelne zamontowanie termowlącznika. Zapytaj jakie widzi rozwiazaniem problemu, moze wymieni od reki...

Jezeli powie ze wymieni od reki to niech Ci wysyla druga zaplac za nia, zamontuj i starą odeslij za którą powinien CI oddac równowartosc.

Byla to wada ukryta o której dowiedziales sie dopiero po zamontowaniu czesci.
To wszystko fajnie ale musi mieć dowód zakupu paragon, faktura. Jesli tak to działaj chłopie.

kuropatnik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kuropatnik » 24 sie 2010, 09:13

Paragon mam ale procedura jest taka, że oddaję chłodnicę a sklep ją reklamuje u producenta więc czekaj tatka latka z rozbebeszonym autem a nie wiadomo czy uznają.

[ Dodano: 2010-08-24, 14:04 ]
Sprawa została załatwiona w następujący sposób. W otworze gdzie wchodzi termowłącznik został zrobiony frezik w plastiku, wsadzono dość gruby oring i wkręcono termowłącznik na tyle mocno na ile się dało. Sprawdzono ciśnieniowo w warsztacie - trzyma, chłodnica założona, układ zagrzany na maxa i odpowietrzony, próbna jazda i jak na razie trzyma. Zobaczymy co będzie dalej. Mam nadzieję, że ten sposób da radę.

Awatar użytkownika
PI7er
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PI7er » 24 sie 2010, 22:45

Masz ABT z klima ? bo chlodnica do której dales link jest do silników ABK, ACE/6A oraz 1Z.

kuropatnik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kuropatnik » 24 sie 2010, 23:21

klima była fabryczna ale ktoś ją wymontował zanim kupiłem autko. Stąd taka chłodnica i pewnie też stąd dwa wentylatory.

Awatar użytkownika
PICEK1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PICEK1 » 25 sie 2010, 01:25

I nic kolega nie wykombinuje bo sprzedawca powie że nie ten czujnik był wkręcany.A może z delikatnie mniejszą średnicą,albo nie odpowiednim momentem.Także pozamiatane.
Jeśli idzie to trzeba zdemontować.I teraz w zależności-albo dorobić podobny gwint na którym zastosuje się przedłużkę i całość wkręci się na klej,albo rozwiercić i wkleić wykonaną tuleję z gwintem wewnętrznym pod czujnik.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl