[ALL] Polerka Felg.
- M@rcus
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Napisz coś więcej, czym polerujesz, jakim papierem już poleciałeś, i nie licz że uzyskasz lustro od razu, polerka to pracochłonna praca, efekt lustra uzyskasz dopiero po paście, nawet po przejechaniu papierem 2000 lustra nie ma, jak ma być <ok> trzeba cierpliwości.karmelitto pisze:dobra, lipa jak nic. po 3 miesiach walki dzisiaj wzialem sie wreszcie do polerowania.
kupilem srodek o nazwie Mellerub firmy MotipDupli (zna ktos cos takigo? 150ml za prawie 35zł). nigdzie w Gliwicach i okolicy nie mogłem zdobyć Autosolu
poleruje, poleruje ... i efekt zerowy. zwykłe jakby lekkie rozjaśnienie aluminium. myslałem, ze moze cos sie odbije czy cos, ale tu zero. ledwo sruby się odbiją poleruje recznie, szmatką.
ma ktoś moze jakiś pomysl? moze srodek daremny? moze słabo spapierowałem felgę albo czas na jakis filc i wiertarkę? a moze ta felga nie może być bardziej odbijająca?
- Ptaku KST
- Forum Audi 80
przydatny temacik przydał sie do odnowy moich borbet
Uploaded with ImageShack.us
- lagobluerabbit
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Szczrze mówiąc używałem do usuwania powłoki (zarówno lakieru jak i teflonu którym są powlekane ranty niektórych felg) różnych środków i mimo wszystko Scansol okazywał się najlepszym. Ale oczywiscie warto eksperymentowacPI7er pisze: Jeszcze czytalem o srodku w aerozolu 400ml sprzedawanym w leroyu do usuwania starych powlok, podobno jest lepszy...
Źle źle źle. Niewolno wręcz. A to dlatego że polerka to gołe aluminium i jak każdy goły, poddany nieustającym warunkom meteo metal z czasem utlenia się. Jak widziałeś zapuszczone felgi ze zdartym lakierem i czarną korozją (kolor niekoniecznie) to tak właśnie wygląda rdza. Przy czym z tego co czytałem stal koroduje na wierzchu a aluminium to kryształy i jakoś tam się może rozsypać kompletnie. Choć można ją polakierować i straci trochę połysku wtedy.quick pisze:Czy polerowanie rantów na zimę może źle skończyć się dla alufelgi?
http://www.felgi-profil.pl/oferta.php tu lakierują polerki <ok>
Dodam że wżery nie będą Ci się robić 2 miesiące ale dosłownie chwilę. Trochę soli czy innego agresywnego środka i po polerce. Nie na darmo polerkę myje się tylko wodą i płynem do naczyń.
Nawet jesli zabezpieczysz polerke malujac ja proszkowo bezbarwnym to cala akcja ma sens do momentu kiedy z jakiegos powodu, np zawadzajac o cos czy na skutek odprysku, bezbarwny peknie, wtedy zacznie sie pod niego potroszeczku dostawac woda ktora bedzie zamarzac i zacznie bezbarwny sie luszczyc, razem z woda zacznie dostawac sie sol ktora spowoduje powstawanie bardzo szybko wzerow koloru szaro czarnego, napewno widzieliscie czesto taki puchnacy lakier i pod nim ciemne plamy.
Wybór nalezy do ciebie <ok>
Tak wogole to nie wiem czy wiecie ale felgi aluminiowe nawet te ktore sa cale w lakierze proszkowym nie sa przeznaczone do uzytkowania zima, sa felgi aluminiowe "zimowe" ktore maja odpowiednie oznaczenie na sobie, juz nie pamietam jak to byo, dwie itery przy oznaczeniach sa chyba WS czy jakostak :roll: .
Wybór nalezy do ciebie <ok>
Tak wogole to nie wiem czy wiecie ale felgi aluminiowe nawet te ktore sa cale w lakierze proszkowym nie sa przeznaczone do uzytkowania zima, sa felgi aluminiowe "zimowe" ktore maja odpowiednie oznaczenie na sobie, juz nie pamietam jak to byo, dwie itery przy oznaczeniach sa chyba WS czy jakostak :roll: .
quick, nie nie polecam, bo nic tam nie robiłem. Po prostu to jedyna firma którą znam a bawi się w lakierowanie polerki.
Na zimę na pewno nie polerka, a co dokładnie to już nasz Adaś na stówe wymyśli, bo ja nie mam koncepcji na speedliny (ale myślał bym o jakimś ciekawym kolorze i tyle)quick pisze:czyli jaki zabieg polecałbyś ze Speedlinami aby fajnie wyglądały?