Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

SUBWOOFER do Audi 80

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
kapsel

Post autor: kapsel » 08 cze 2007, 18:16

Emem:Zestaw odseparowany(oddzielny woofer i tweeter) o ktorym myslisz kosztuje okolo 290zl.

Kolega Doc testowal zestaw dwudrozny.Dlatego jest tanszy.

Ja mam jeszcze pytanie do Doc'a:do montazu uzyles dolaczonzch kabelkow?Mi sie wydaja jakies cieniutkie dlatego chce wiedziec czy wystarcza.
Te taszki do przednich drzwi przykrecane sa tylko do boczku?Zaczepy sie nie pozrywaja?
ps.moje jeszcze nie doszly ;-)

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 08 cze 2007, 20:56

kapsel pisze:do montazu uzyles dolaczonzch kabelkow?Mi sie wydaja jakies cieniutkie dlatego chce wiedziec czy wystarcza.
Te taszki do przednich drzwi przykrecane sa tylko do boczku?Zaczepy sie nie pozrywaja?
ps.moje jeszcze nie doszly ;-)
W aucie nie. Kupiłem beztlenowe przewody, troszke, ale niewiele grubsze.
Taschki sa z drewna, wiec montujesz je wkrętami do boczka. Ja dawalem wkręt co 3-4cm. Mozna stać na tym i nie ma prawa się urwać.

Weź wkrętarkę żebyś tak jak ja bąbla na łapie sie nie nabawił :mrgreen: ;-)

Użyłem również trochę czarnego silikonu jeśli gdzieś wydawało mi sie, że mogłaby być szpara, zwłaszcza przy głośniku. Oczywiście silikon od środka także nigdzie go nie widać.

Nie zapomnij o otworze w boczku. Nie montuj bez otworu bo stracisz bardzo dużo dołu.

Awatar użytkownika
nightmar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

SUBWOOFER w b3

Post autor: nightmar » 10 lip 2007, 15:54

Witam wszystkich. Zaprojektowałem sobie tube, aby wykorzystać przestrzeń bagażnika i aby to fajnie wyglądało.
Oto "szkic" jak to sobie wyobrażam:
Obrazek
W bagażniku mam zamontowaną butle z gazem. Chciałbym najpierw skonstruować obudowe na butle. A następnie zbudować tube w kształcie trójkąta, aby wykorzystać tą wnęke po prawej stronie. Co o tym myślicie?
Zastanawiam sie jeszcze nad montażem otworu bass-reflex w skrzyni.
Wzmacniaz do tuby chciałbym zamontować po lewej stronie butli.
Prosze o opinie i porady z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 18:59 przez nightmar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krecik80.
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Krecik80. » 10 lip 2007, 17:50

Projekt przedstawia skrzynie basową a nie tubę ale to bardzo dobrze poza tym najpierw musisz mieć głośnik żeby wyliczyć litraż skrzynki bo kazdy głośnik ma swoje parametry odnośnie litrów w jakich gra najlepiej.Co do bas refleksu to nie ma obawy będzie trochę głośniej grało ale to dobrze bo w audi bagażnik jest dobrze odizolowany od kabiny pasażerskiej. 8-)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 18:55 przez Krecik80., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 11 lip 2007, 23:28

Obawiam sie, ze w tym miejscu BR nie będzie dobrym rozwiązaniem.
Nie możesz stroić długością rury bo przeszkadzać Ci będzie tylna sciana skrzyni.

Chyba dałbym BR w tylnej scianie pamiętając aby był jak najdalej od osi z głosnikiem.
Długośc rury nalezy wyliczyć. Na bolka oko powiem, ze dośc długa, aby zejść niżej tą skrzynką a nie robić efekt tuby.

Trójkątna skrzynia to nie najlepszy pomysł, ale tu ważna jest przestrzeń wiec tego się czepiać nie będę.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 12 lip 2007, 06:40

Po pierwsze litraż, musisz wszystko ładnie wyliczyć pod dokładne wymiary, po drugie to nie ma sensu tam dawać bass reflexu bo skrzynia do BR musi być dużo wieksza i dokładnie wyliczone. Ja bym tam zrobił mała skrzynie zamkniętą, będzie dobra efektywnośc i małe wymiary.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 12 lip 2007, 07:17

Parametry parameterami ale co do kostrukcji BR czy zamknietej to jeszcze wazne sa upodobania nightmar - tzn czy chce zebyladnie gralo w zamknietej obudowie i tym samym troche ciszej, czy zeby z BR zejsc na nizsze czestotliwosci i miec glosniej i masaz plecow! Co do trojkatnej skrzyni to tez jestem przeciwny... Ale zawsze mozna zrobic trapez i kat uciac!

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 12 lip 2007, 16:37

Cóż z tego że włozy bas reflex ale jak źle wyliczy obudowę to będzaie mu to grało dupowato. Do bassreflexu obudowa musi byc idealnie wyliczona. Np przeważnie dla głośnika 30cm obudowa BR ma około 50 litrów i zeby upchnąć taki litraż w trójkącie to musi być on naprawde sporych wymiarów.

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 12 lip 2007, 20:48

ja natomiast pozostałbym przy BR... miałem dwie skrzynie z BR i zawsze byłem zadowolony z tego rozwiązania... nic nie zejdzie Ci tak nisko jak BR... jeśli głośnik będzie dobrej jakości, to będziesz musiał wyciszyć caluśki bagażnik... ponieważ blacha zacznie Ci telepać... o tablicy rejestracyjne już nie wspomnę :lol:

to były czasy :-P ;-)

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 13 lip 2007, 06:59

AUDI_A6 pisze:Cóż z tego że włozy bas reflex ale jak źle wyliczy obudowę to będzaie mu to grało dupowato. Do bassreflexu obudowa musi byc idealnie wyliczona. Np przeważnie dla głośnika 30cm obudowa BR ma około 50 litrów i zeby upchnąć taki litraż w trójkącie to musi być on naprawde sporych wymiarów.
No to wlasnie mowie ze moze zrobi trapez na bazie tego trojkata (uciac tylni wierzcholek) i trapez juz da sie lepiej wyliczyc. Ja niedawno sam robilem trapezik i jestem super zadowolony - masaz plecow gwarantowany - zawsze! Mi chodzilo oniskie zejscie i dlatego mam BR.

Awatar użytkownika
nightmar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nightmar » 13 lip 2007, 21:34

Bardzo dziekuje za rady.
Narazie będe robił konstrukcje na zbiornik.
W czasie pracy bede myślał również nad tubą.
Czy wrazie czego mógłbym prosić kogoś o pomoc w wyliczeniach?

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 13 lip 2007, 22:05

winisd program który na podstawie parametrów głośnika wylicza ci odpowiednie wymiary skrzyni.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 14 lip 2007, 04:59

Ja tego uzywalem i pomocy kolegi elektronika-audiofila :-P

versus25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: versus25 » 18 lip 2007, 20:08

Siemka wlasnie skonczylem Subka do swojej niuni.Wzmachol JBL GTQ-190 obudowa zamknieta bes BR wlasnej roboty 38 litrow wszystko liczone Winisd, glosnik Audion 0808 z allegro.Calosc gra przyzwoicie.Oto foty Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 18 lip 2007, 20:33

ładnie Ci to nawet wyszło... najważniejsze teraz, żeby grało tak jak wygląda ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl