[80 B4 1.9 TDI 1Z] pomocy kontrolka oleju!!!
[80 B4 1.9 TDI 1Z] pomocy kontrolka oleju!!!
Witam wszystkich forumowiczów i posiadaczy audików. Od kilku dni mam ogromny problem mianowicie jak jade z prędkością 110-130 przez jakis czas to po odpuszczeniu gazu i puszczeniu samochodu na luz zaswieca mi sie kontrolka oleju a jak do dodam gazu to gasnie rownież dzieje sie tak jak mocno i gwaltownie przychamuje tak aby sie zalączyl ABS to rowniez sie zapala i po chwili gasie, ostatnio nawet przy osrym zakrecie pokonywanym z duza prędkościa tez sie zaświeciła podkreślam że stan oleju w silniku jest prawidłowy sprawdzałem kilka razy a nawet dolałem do maksimum i nasuwa sie pytanie co to może by tym po raz pierwszy i nigdy o takim czymś nie slyszałem bardzo prosze o pomoc serdecznie pozdrawiam.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
lub pompa olejowa szwankuje ale zakładamy że kolega wszystko sprawdzi :mrgreen:UKI_XX pisze:sprawdź przewody od czujników ciśnienia oleju (szt. 2), prawdopodobnie któryś spadł, jest przetarty lub przełamany, a jak to nie pomoże to sprawdź ciśnienie oleju i jak będzie prawidłowe to padł któryś czujnik
stan oleju byl sprawdzany kilkukrotnie i dolewany nawet do max i nadal to samo a wiec sprawdze te przewody a jeszcze gdzie mozna przyczyny szukac??
[ Dodano: 2010-09-01, 23:04 ]
podkresle jeszce ze za tydzien chce jechac na urlop i nie wiem czy te wariacje z kontrolką mi nie spowoduja wiekszej awarii ?
[ Dodano: 2010-09-01, 23:04 ]
podkresle jeszce ze za tydzien chce jechac na urlop i nie wiem czy te wariacje z kontrolką mi nie spowoduja wiekszej awarii ?
Witam
podepnę się pod temat bo mam całkiem podobną dolegliwość a mianowicie: gdy silnik się już dobrze zagrzeje i jedzie się np. po autostradzie 100-140 to po puszczeniu gazu niekiedy zaświeci kontrolka oleju tak na ok. 10s i gaśnie. Dzieje się tylko tak gdy puści się gaz i hamuje silnikiem a gdy da się na luz to wtedy się nie zaświeci. Ciśnienie oleju jest w porządku i nie spada niżej niż zwykle gdy kontrolka się świeci(mam zamontowane dodatkowe zegary). Autko troszkę bierze oleju(podejrzewam turbinę)ale wszystko jest uzupełniane na bieżąco i nigdy nie przekroczyło dolnego stanu na bagnecie. Wszystkie kable na czujnikach sprawdziłem i są ok. Co powoduje takie objawy jeśli któryś czujnik siada to który to może być a i dodam że ciśnienie nie spada poniżej 1bara .
Pozdrawiam
podepnę się pod temat bo mam całkiem podobną dolegliwość a mianowicie: gdy silnik się już dobrze zagrzeje i jedzie się np. po autostradzie 100-140 to po puszczeniu gazu niekiedy zaświeci kontrolka oleju tak na ok. 10s i gaśnie. Dzieje się tylko tak gdy puści się gaz i hamuje silnikiem a gdy da się na luz to wtedy się nie zaświeci. Ciśnienie oleju jest w porządku i nie spada niżej niż zwykle gdy kontrolka się świeci(mam zamontowane dodatkowe zegary). Autko troszkę bierze oleju(podejrzewam turbinę)ale wszystko jest uzupełniane na bieżąco i nigdy nie przekroczyło dolnego stanu na bagnecie. Wszystkie kable na czujnikach sprawdziłem i są ok. Co powoduje takie objawy jeśli któryś czujnik siada to który to może być a i dodam że ciśnienie nie spada poniżej 1bara .
Pozdrawiam