[B4 1.9. TDI 1Z] Sprzęgło-dziwny dźwięk i drga przy ruszaniu
[B4 1.9. TDI 1Z] Sprzęgło-dziwny dźwięk i drga przy ruszaniu
Witam!
Mam taki problem: Przy ruszaniu drga mi sprzęgło a jak ruszam pod górkę albo np:. z 2 biegu to oprócz drgania wydaje taki dziwny dźwięk.
W czasie jazdy jak przyłoże noge do pedału sprzęgła to czuć drganie. A jak auto stoi, mam wciśnięte sprzęgło i przygazuje to wtedy mocno drga. Na wolnych obrotach jest ok.
Co to może być?
Z góry dzięki za info...
Mam taki problem: Przy ruszaniu drga mi sprzęgło a jak ruszam pod górkę albo np:. z 2 biegu to oprócz drgania wydaje taki dziwny dźwięk.
W czasie jazdy jak przyłoże noge do pedału sprzęgła to czuć drganie. A jak auto stoi, mam wciśnięte sprzęgło i przygazuje to wtedy mocno drga. Na wolnych obrotach jest ok.
Co to może być?
Z góry dzięki za info...
- Daniello85
- Audi 80 Klub
- krzysiek11
- Forum Audi 80
Mam podobny problem, chociaz mi pedal sprzegla drga lekko. Z tego co sie dowiedzialem to jest kilka mozliwosci. Jezeli jest szarpanie pod gorke to moze to byc zuzyte kolo dwumasowe(i tego sie dowiedzialem tutaj na forum). Inna przeczyna to lozysko oporowe, lekkie dragnie pedalu po lekkim wcisnieciu (nie do konca) moze byc spowodowane wlasnie zuzytym lozyskiem oporowym, ktore nierowno pracuje. Za kilka dni mam zamiar wymienic lozysko, docisk i tarcze, tak ze jak tylko to zrobie i wszystko wroci do normy dam znac. Dodatkowo mam problem z wrzucaniem biegow, tak ze u mnie to raczej na 100% jest sprzeglo. Jezeli u Ciebie bylo by to kolo dwumaswe ( moze u mnie tez jest, tego jescze nie wiem ) to sa to dosc duze koszta, bo z tego co sie orietnowalem to sama regeneracja kola dwumasowego to koszt ok 500 - 600 zl na allegro. Da sie je podobno zastapic kolem jednomasowym, ktore z firmy valeo z kompletnym sprzeglem(wszystko nowe oczywiscie) kosztuje cos w okolicach 1300 - 1400 zl.
To jak zrobiśż to sprzęgło to daj znać bo się troszke wystraszyłem tym kołem dwumasowym i tą ceną za niego :shock:
Z tego co piszesz to chybe bedzie sprzęgło bo drga jak się wciska pedał, a najbardziej jak nawet stoję i dodam troche gazu. A co do ruszania to obojętnie czy pod górkę czy nie - zawsze tak samo troszke drga i czasami buczy. Zauważyłem, że jak przy ruszniu dodam więcej gazu to troche mniej telepie a czasami nawet ruszy normalnie.
No to czekam na ifno czy u Ciebie pomogła wymiana sprzęgła.
pozdro
Z tego co piszesz to chybe bedzie sprzęgło bo drga jak się wciska pedał, a najbardziej jak nawet stoję i dodam troche gazu. A co do ruszania to obojętnie czy pod górkę czy nie - zawsze tak samo troszke drga i czasami buczy. Zauważyłem, że jak przy ruszniu dodam więcej gazu to troche mniej telepie a czasami nawet ruszy normalnie.
No to czekam na ifno czy u Ciebie pomogła wymiana sprzęgła.
pozdro
Mam podobnie szarpie przy ruszaniu i biegi nie bardzo wchodzą (1 i 2).
Dowiadywałem sie o kompletne sprzęgło: cena ok. 540zł za SACHS'a. Na razie zbieram się do wymiany.
Aaaa..... odczuwam, że silnik mi coraz głośniej gada ale nie do końca wiem czy to silnik czy skrzynia.
Jak do czegoś dojdziesz u siebie to daj cynka, no chyba że ja będę pierwszy :lol:
Dowiadywałem sie o kompletne sprzęgło: cena ok. 540zł za SACHS'a. Na razie zbieram się do wymiany.
Aaaa..... odczuwam, że silnik mi coraz głośniej gada ale nie do końca wiem czy to silnik czy skrzynia.
Jak do czegoś dojdziesz u siebie to daj cynka, no chyba że ja będę pierwszy :lol:
Wlasnie wrocilem od mechanika i kazdy mi odradza wymiane tego sprzegla. Powiedzieli ze byc moze to jest sprzeglo ale mam jeszcze troche poczekac, bo biegi wchodza dobrze, a to ze ja wyczywam lekki opor to to raczej nie sprzeglo a laczniki czy cos. Co prawda cykanie nie ustalo, ale powiedzieli ze wydawac 800 zl na sprzeglo + wymiane tylko po to zeby nie bylo dziwnego dzwieku to przesada, tak ze koledzy na razie jeszcze pojezdze troche na tym sprzegle i zobacze co dalej. Jezeli Wy bedziecie cos wiedziec to dajcie od razu znac.
Jeden mechanik tez mi tak powiedzial, ze ten dzwiek to moga byc sprezynki w tarczy ktore po wcisnieciu sprzegla drza i wydaja taki dzwiek.Adi 2.3 pisze:Moze sie konczyc docisk sprzegla chodzi mi tutaj o samo sloneczko blaszki mogly uledz odkrztalceniu albo w tarczy sprzegla sprezynki sie scisnely i daja taki efekt. mialem tak w Oplu szybka wymiana tarczy i bylo OK.
Chyba tak, u mnie tylko jedynka i wsteczny wchodza ciezko, ale tylko przez jakies 2 minuty od zapalenia silnika. Najwyzej odczekam ten czas i dopiero pojade. Zreszta mam tak tylko rano wiec nie jest tak zle. Za tydzien jade na wakacje i zrobie ok 1500 km, jak sie nic nie stanie podczas podrozy to zanczy ze jest ok :mrgreen: Mysle ze dopiero w zime bede musial to zrobic, bo rano moze byc problem i to wielki. W sumie to ja juz nie wiem co moze byc z tym sprzeglem, byc moze jest to wina pompki sprzegla, albo cos? Dopiero jak sie cisnienie nazbiera jest ok? Bo czasami mam nawet tak ze po wcisnieciu sprzegla i odpaleniu samochodu z wrzucona jedyna auto lekko o kilka cm podjedzie do przodu. Natomiast im dluzej pojezdze tym biegi mi lepiej wchodza. Niestety ja sie na tym nie znam a nie trafilem na mechanika ktory zna sie na tym co robi i mogl mi jakos pomoc. Na pewno mam cos ze sprzeglem bo slychac te cykanie, ale dlaczego rano nie moge wrzucic biegu a po niewielkiej chwili pracy silnika wszystko wraca do normy?wolq pisze:Czyli co jeździmy aż się rozkraczy :lol:
U mnie też nie ma tragedii tylko irytuje mnie siłowanie z pierwszymi biegami przy zimnym silniku ale w sumie to się juz przyzwyczaiłem.
Ciekawi mnie tylko jedno: jak długo jeszcze pojeżdże w ten sposób???