[All] Dziwny zapach po rozgrzaniu silnika
[All] Dziwny zapach po rozgrzaniu silnika
Siemka, mam mały problem i niezbyt wiem jak go mogę rozwiązać. Temat dodaje tutaj bo szczerze mówiąc nie wiem do jakiego działu go dopiąć. Mianowicie po rozgrzaniu silnika do temperatury użytkowej (do 90°C) stojąc obok samochodu jest wyczuwalny zapach topionego plastiku... oglądałem samochód chyba ze wszystkich stron i nie mam zielonego pojęcia skąd może dobiegać ten zapach. Nie ma żadnych dymów z tłumika, nagrzewnicy, chłodnicy, silnika, akumulatora, żarówek, nawet klocki i tarcze hamulcowe sprawdzałem i kupa.....a w środku auta nic nie czuć. Może ktoś coś doradzi?
Ostatnio zmieniony 17 paź 2012, 00:39 przez matilob, łącznie zmieniany 1 raz.
- zawodnik88
- Forum Audi 80
znalazłem mały wyciek oleju przy filtrze, dokręciłem go troche mocniej i zobaczymy, na przestrzeni kilku dni jest większy ubytek oleju ok. litra i są ślady oleju przy odpowietrzeniu głowicy i na przewodach. Póki co uzupełniłem ubytki oleju i powycierałem wszystko i zobaczymy co będzie się działo dalej
Czyli że pasek by ocierał?BorysTDI pisze:Topiony plastik to raczej z osłony rozrządu.
Ale chyba już wiem co to może być.... pogrzebałem troche z latarką po silniku i znalazłem też stopiony plastik w przewodzie tłumika szmerów zaraz przy bloku silnika, jest tam taka rura metalowa w kształcie fajki ( najprawdopodobniej stopiło tam wąż od doprowadzenia powietrza ) tylko nie mam jak sie tam dostać żeby to wydrapać
[ Dodano: 2010-09-11, 18:04 ]
a ślady też znalazłem za filtrem oleju w takiej małej dziurce. Póki co dokręciłem mocniej filtr i jak narazie jest suchy ale wymiana wisi w powietrzuBorysTDI pisze:jak się litra oleju podziała to ślady na pewno powinny być widoczne na silniku