Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 80 1.8 PM] zegary nie działają

ODPOWIEDZ
Tajfun
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 80 1.8 PM] zegary nie działają

Post autor: Tajfun » 03 wrz 2010, 21:12

Zaczelo sie wszystko od przewodów w bagazniku. Od otwierania i zamykania klapy przetarły sie i przestało działac swiatlo przeciwmgielne, oswietlenie tablicy oraz swiatło wstecznego biegu. Dodatkowo aby jak by tego bylo malo liczniki takze stanely. ani obrotomierz ani licznik predkosci licznik temp i paliwa nie działaja. Czy mo to cos wspolnego z tymi kablami bo jeszcze ich nie podłaczyłem czy moze jest cos inego co sprawiło ze cały licznik przestłą działac.

Awatar użytkownika
Norbas
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Norbert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Norbas » 03 wrz 2010, 22:17

Może zwara poszła po przetarciu, ja bym w pierwszej kolejności zobaczył bezpieczniki.

Tajfun
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tajfun » 04 wrz 2010, 11:09

Podłączyłem wszystkie kable. Nie działa światło wstecznego i dalej tablica. Dziwna sprawa bo włączając awaryjne kontrolka sie pali natomiast liczniki olej i reszta nie działają. Jakby tego było mało za każdym razem kiedy chce odpalić samochód pada akumulator i odpalam go na kable. Kiedy już jest włączony i włączy sie wentylator chłodnicy lub włącze długie światła samochód gaśnie. Może to wina słabego akumulatora a może coś więcej. Koledzy co może być powodem? Bezpieczniki są dobre. Może jakiś przekaźnik? Proszę o podpowiedzi bo we wtorek mam wyjazd a tu klops z moim Audi :(

Key100l
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Key100l » 04 wrz 2010, 12:45

To tak na szybko kolego kup sobie miernik elektroniczny i po kolei wyjmuj bezpieczniki i sprawdzaj który ma zwarcie... jeśli tak nie znajdziesz to podłącz jako amperomierz szeregowo i wyjmując bezpieczniki sprawdzaj na którym jest zwiększony pobór prądu

Awatar użytkownika
Norbas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Norbas » 04 wrz 2010, 16:56

Czyli światło przeciwmgłowe działa tak? Jak tak to trzeba sprawdzic jeszcze raz bezpiecznik bo nie ma innej opcji żeby wskaźniki i swiatła cofania nie działały tak mi się wydaje. 12 zestaw wskaźników, oświetlenie przełączników, światła
cofania,regulator zasięguświateł, - 15A i bezpiecznik nr.14 oświetlenie tablicy rejestracyjnej, oświetlenie wskaźników, oświetlenie
komory silnikowej,oświetlenie skrzynki na rękawiczki - 5A
Jak ja wyciągnełem te dwa bezpieczniki miałem taką samą sytuacje że nie miałem zegarów i swiateł cofania ;-) Musisz dokładnie sprawdzić bezpiecznik nr 12 i 14.
Z aku to możesz podjechać do sklepu gdzie sprzedaja akumulatory i oni Ci sprawdzą w jakim stanie masz aku. Wskaźniki nie maja raczej nic wspólnego z akumulatorek, jeżeli by Ci nie chodził obrotek to mogła by być wina jakiejs rzeczy w alternatorze.

Tajfun
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tajfun » 07 wrz 2010, 21:08

Sprawa się wyjaśniła. Akumulator padł najprawdopodobniej od przetarcia kabli. Co do braku zegarów to poluzowane były złacza na bezpiecznikach. Odkreciłam cała szkrzyneczke z bezpiecznikami i od spodu podłaczyłem jeszcze raz. Wszysko działa jak nowe.

Awatar użytkownika
Norbas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Norbas » 07 wrz 2010, 21:13

No to dobrze, że wszystko już jest sprawne, i niech tak już zostanie :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”