Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z] Niezidentyfikowane stukanie...

ODPOWIEDZ
Bubi89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1Z] Niezidentyfikowane stukanie...

Post autor: Bubi89 » 04 wrz 2010, 09:52

Witam,

Problem jest następujący - jadąc ze stałą prędkością np. 80km/h, slyszanie takie metalicznie stuknięcie (czasami dwa) w momencie kiedy dodaje gazu bądz kiedy puszczam gaz. Wydaje mi się, że odgłos pochodzi z przedniego, prawego koła. Cóż to może być? Sworznie wachacza wymienione, stabilizatory, amory,poduszki amorów, silnika, końcówki drążków też. Na szarpakach byłem - gumy na wachaczach sprawne. Czasami też wydaje mi się, że podczas jazdy na sekunde lub dwie z tego samego koła dochodzi odgłos (szum) jakby zużytego łożyska natomiast nie jest on ciągły - trwa sekunde lub dwie i jest cisza, jednak co kilka minut to słysze. Cóż to może być? z tego czego jeszcze nie wymieniłem to wydaje mi się, że może to być przegub bądź łożysko koła ale te by hałasowało w sposób ciągły (tak mi sie wydaje). A dalej to chyba tylko sprzęgło i skrzynia? I jeszcze jedno - podczas zmiany biegów kiedy puszczam sprzęgło też słysze jakiś wyraźny stuk chociaż nie jestem pewny czy jest to ten sam stuk (delikatne puszczanie sprzęgła niweluje ten stuk). Macie jakieś inne pomysły?

Awatar użytkownika
gucia
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gucia » 04 wrz 2010, 12:42

Sprawdzałeś zawieszenie układu wydechowego?

Bubi89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bubi89 » 04 wrz 2010, 15:55

gucia pisze:Sprawdzałeś zawieszenie układu wydechowego?
Sprawdzałem, wszystkie gumy nieuszkodzone oraz sam wydech jest sztywny i nie ma za bardzo o co stukać. Dręczyły mnie jednak te gumy na wachaczu i postanowiłem mimo wszystko zorganizować kanał i tak też zrobiłem, że wjechałem autem na kanał, podlewarowałem jedno koło i gwałtownie nim ruszałem na biegu w jedna i drugą stronę a kolega patrzał z kanału na gumy wachacza przeciwnego koła. Co się okazało ? Przy szarpaniu prawego koła (od pasażera) lewy wachacz ma potężny luz na jednej gumie, po głębszych oględzinach okazało się, że to ta guma najprawdopodobniej jest winowajcą bo praktycznie nie trzyma. Reasumując, szarpaki można o kant dupy potłuc ;]. W poniedziałek wymienię tą tuleje i mam nadzieje, że będzie wporządku. Swoją drogą, mechanior mówił, że szarpaki to tylko "szarpią" w poprzek auta (na boki) kiedy mu zasugerowałem, że chyba powinno szarpać wzdłuż auta (przód - tył).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl