Witam wszystkich klubowiczow.
Mam nastepujacy problem temperatura to 80 stopni i nie przekracza przy jezdzie do 80-90km/h ale gdy troszke sie bujnie do 140 to temperatura wzrasta do 90 i nawet troche ponad i wrac przed 90 tak jak było zawsze odkad pametam. I czy czujnik temperatury EPS do dobra firma jak na te czujniki, Nadaja sie do audioli? Dodam ze gdy zimny czy ciepły to na powrocie do zbiorniczka wyrownawczego powraca woda ale tak jakby pluło co jakis czas czy moze tak byc? słyszał ktos ta metode ze ogrzewaniedaje sie na full na ciepłym przy otwartym korku na zbiorniczku i czeka az temperatura wzrosnie do 90 i wtedy jest odpowietrzony układ i mozna korek zakrecic CZy na otwartyk korku na zbiornczku temperatura wzrosnie do 90 stopni czy termostat bedzie na poł otwarty i temperatura nie wzrosnie do 90?
[80 B4 1.9 TDI 1Z] Układ chłodzenia
[80 B4 1.9 TDI 1Z] Układ chłodzenia
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2010, 14:02 przez syku84, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Układ sam się odpowietrza ,przynajmniej powinien jak jest szczelny ,a zanim wymienisz czujnik który jak wynika z twojego opisu jest sprawny , sprawdż sobie czy termostat działa jak należy .Dolna rura chłodnicy ma być zimna do temp.otwarcia termostatu czyli ok 85 stopni ,jak jest choć lekko ciepła przed osiągnięciem tej temp.to termostat nie trzyma <ok>
- percevalle
- Audi 80 Klub
- Niki20
- Forum Audi 80
- Imię: Dominik
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Wszystko to są normalne objawy. W trasie przy spokojnej jeździe nie osiągniesz temp. 90*. Wzrasta ponad 90 delikatnie bo wtedy się włączają wentylatory i chłodzą do 87*.syku84 pisze:Mam nastepujacy problem temperatura to 80 stopni i nie przekracza przy jezdzie do 80-90km/h ale gdy troszke sie byjnie do 140 to temperatura wzrasta do 90 i nawet troche ponad i wrac przed 90 tak jak było zawsze odkad pametam.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
można sprawdzić najpierw termostat, później czujnik a na końcu wskaźnik jeśli nie będzie poprawy ale jak czytam co opisujesz to myślę że u ciebie nie ma żadnego problemu...nie wiem jak u innych ale u mnie temperatura wynosi niecałe 90 stopni bo przy 87 puszcza termostat i układ się chłodzi ale nawet przy mocnym bucie temperatura nie przekracza 90 stopni nie mówiąc już o włączeniu się wentylatorów które u mnie włączyły się tylko kilka razy i to w upał w korkach...