Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[A80 B3 1,9 SD BENZYNA] Olej śmierdzi benzyną

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
gocci
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[A80 B3 1,9 SD BENZYNA] Olej śmierdzi benzyną

Post autor: gocci » 12 wrz 2010, 19:34

Na początku napiszę, że szukałem na naszym forum oraz na innych i nie odnalazłem odpowiedzi na mój problem. Jeżeli ktoś znalazł to poproszę o linka. Będę wdzięczny. A teraz w czym rzecz: ostatnio sprawdzając poziom oleju poczułem zapach benzyny. Sprawdziłem dodatkowo zapach z pod korka oleju i jest to samo: ewidentny zapach benzyny. Zapewne przedostaje się benzyna do oleju, ale co może być tego powodem? Auto jeździ tak jak jeździło zanim to poczułem, nie muli, nie przerywa, nie gaśnie, odpala praktycznie od strzału, w kabinie nie śmierdzi benzyną, trochę bardziej kopci ale może to przez niższą temperaturę powietrza. Dodam że silnik to model SD mało popularny pojemność 1847cm3 KE-Jetronic czyli wtrysk mechaniczny. Czekam na jakieś podpowiedzi bo chciałem to zrobić przed zimą.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2010, 21:58 przez gocci, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
percevalle
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: percevalle » 12 wrz 2010, 19:42

A ile ci pali to auto?

krystek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krystek » 12 wrz 2010, 19:47

zobacz czy przy odpalonym silniku jak wyciagniesz bagnet oleju to zakopci z rurki bagnetu

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 12 wrz 2010, 20:03

A jakie zazwyczaj przejeżdżasz odcinki? Jeśli często jeździsz na krótkich trasach to silnik się nie dogrzewa i opary benzyny nie zdążą odparować z oleju. Ten efekt pogłębi zepsuty termostat. Do jakiej temperatury nagrzewa się silnik jadąc gdy jedziesz tak 10km z prędkością co najmniej 60km/h?

Załóż LPG to paliwo nie rozcieńcza oleju, choć przy mechanicznym wtrysku chyba lepiej nie zakładać.

Awatar użytkownika
gocci
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gocci » 12 wrz 2010, 20:41

percevalle pisze:A ile ci pali to auto?
Ostatnio jak sprawdzałem to ok 8,5l/100km
aldi pisze:A jakie zazwyczaj przejeżdżasz odcinki? Jeśli często jeździsz na krótkich trasach to silnik się nie dogrzewa i opary benzyny nie zdążą odparować z oleju. Ten efekt pogłębi zepsuty termostat. Do jakiej temperatury nagrzewa się silnik jadąc gdy jedziesz tak 10km z prędkością co najmniej 60km/h?
Rzeczywiście pokonuje takie odcinki ale z prędkością ok 100km/h, termostat sprawny. Takie odcinki pokonuje od ok 2 lat i wcześniej nie było czegoś takiego...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl