[80 B3 1,8S] poważny problem z chłodzeniem
[80 B3 1,8S] poważny problem z chłodzeniem
Witam, opiszę krótko. Nie było wcześniej termostatu i się nie dogrzewał więc termostat kupiłem i założyłem, były małe problemy z odpowietrzeniem ale się udało ( tak mi się przynajmniej wydawało), ale termostat się nie otwiera. Wszystko ciepłe wszystkie węże oprócz dolnego no i chłodnica zimna, tylko letnia z góry przy górnym wężu. Fura się gotuje, mały obieg jest ale nic poza tym. Termostat sprawdziłem sobie i się otwiera w gorącej wodzie. Kupiłem też inny nawet innej firmy dla odmiany, ale dzieje się dokładnie to samo. W aucie on się nie otwiera. W czym może leżeć problem? ktoś spotkał się z czymś takim? Z góry dzięki za pomoc.
- percevalle
- Audi 80 Klub
Zrób jeszcze jeden mały test : przy włączonym i nagrzanym do 95* silniku delikatnie poluzuj opaskę węża na króćcu przy termostacie - mnie się tam czasem zbierało powietrze i wtedy termostat się nie otwierał , dlaczego do dzisiaj nie wiem :shock: . Podejżewam że głowica się przegrzewa i gotuje płyn , małe bąbelki się tam dostają i zostają w wężu któru nie chce się sam odpowietrzyć .
- davidpolska
- Forum Audi 80
Odpal auto, zostaw je na wolnych obrotach. Chłodnica dopiero zacznie się grzać przy otwarciu na pełny obieg. Przypominam, że termobimetal zamyka dopływ zimnego płynu z chłodnicy. Zakładam, że dopiero odpaliłeś autko i jest chłodne. Przy 1 niepewnym otwarciu termobimetalu powinna zagrzać się chłodnica w prawym górnym rogu stojąc od przodu auta. Cierpliwości. Te układy odpowietrzają się same. Może to potrwać nawet 35 minut. Tyle to trwało u mnie dziś. Mała niespodziewajka na trasie. Dodam, że aby przyspieszyć odpowietrzanie dusiłem dolny wąż od chłodnicy i dolewałem z konieczności H2O
ja sprawę już rozwiązałem dzięki za pomoc ja odpowietrzać umiem przewierciłem w termostacie mały otworek wiertłem no może 3, bo oryginalny termostat coś takiego ma i już wiem, że nie bez powodu. większość aut ma termostat na górze dlatego odpowietrzanie jest proste tym bardziej że większość odpowietrza się sama. Ta dziurka ułatwiła odpowietrzenie itp, silnik grzeje się powiedziałbym rewelacja czyli tak jak powinno być i gra gitara. Dzięki za dobre rady