[b4 ABK] brak mocy, gaśnie
[b4 ABK] brak mocy, gaśnie
Witam. Mam problem. Jadę sobie ostatnio do domu i nagle moja audiczka odmówiła mi posłuszeństwa. Opowiem od początku, jadę około 50km/h na 3 biegu, sprzęgło, wrzucam 4 -> gaz i nic :shock: Zapaliły się nagle kontrolki w kolejności aku>temp>olej pomigały i auto zgasło. Ponowne odpalenie nie było już takie proste. Jak już odpaliłem podniosłem maskę moje oczy i uszy doznały szoku, silnik cały lata jak by miał zaraz wylecieć dając dźwięk starego diesla. Miałem 400m do parkingu pod blokiem więc jakoś tam na 1 się dotoczyłem. Samochód stoi już kilka dni, niewiem co z nim robić. Nie bardzo chcę stawiać go gdzieś do mechaniora i bulić niewiadomo ile kasy bo powymyśla bzdury. Niewiecie co to może być ? Ojciec ma też taką audicę ale przez 5 lat nie spotkał się z czymś takim u siebie, jest mechanikiem ale nie ma pojęcia co to jest. Może ktoś z was klubowiczów tak miał i coś poradzi ? ostaram się nagrać filmik jutro jak to wygląda i jak hałasuje.
pozdrawiam
pozdrawiam
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Wymiana świec to była pierwsza rzecz jaką zrobiłem bo i tak już miałem to zrobić wcześniej. Dziś przed pracą zajrzę pod maskę, jutro opiszę co tam zobaczyłem, i nagram filmik z tym dźwiękiem.
Coś znajomy mówił że być może będzie trzeba wymienić napinacz paska, pasek, rolke i że jakieś "szklanki" (niewiem o co chodzi z tym) :shock:
[ Dodano: 2010-09-21, 17:08 ]
Nagrałem filmik, niewiem czy zobaczycie na nim jakieś nieprawidłowości paska, dźwięk słychać że jest raczej nie normalny, jak można też zauważyć silnik aż cały chodzi jak by miał zaraz wyjść z siebie.
Tutaj link do filmiku
KLIK
[ Dodano: 2010-09-22, 15:37 ]
Halo, znajdzie się ktoś kto potrafi pomóc ?
[ Dodano: 2010-09-22, 18:07 ]
...
Coś znajomy mówił że być może będzie trzeba wymienić napinacz paska, pasek, rolke i że jakieś "szklanki" (niewiem o co chodzi z tym) :shock:
[ Dodano: 2010-09-21, 17:08 ]
Nagrałem filmik, niewiem czy zobaczycie na nim jakieś nieprawidłowości paska, dźwięk słychać że jest raczej nie normalny, jak można też zauważyć silnik aż cały chodzi jak by miał zaraz wyjść z siebie.
Tutaj link do filmiku
KLIK
[ Dodano: 2010-09-22, 15:37 ]
Halo, znajdzie się ktoś kto potrafi pomóc ?
[ Dodano: 2010-09-22, 18:07 ]
...
tak to wyglądało u mnie, na końcu filmiku masz uszkodzoną panewkę.Mechanior kiedy wsłuchiwał się w stuki obstawiał zawór albo sworzeń tłokowy.Na szczęście posłuchał i na początek rozebrał dół silnika i okazało się że panewka na korbowodzie była do wymiany.Zmienił od razu komplet i śmiga aż miło.Panewka różnie może stukać zależy od stopnia luzu, nie może być na niej żadnych rys.
mariano, powiem ci że miałem identycznie jak mi pompka paliwowa siadła i auto stało około 5 dni gdy już zagadała pojawił mi się taki dźwięk pojechałem do takiego starego mechanika i że to słychać panewkę ale żebym nie panikował tylko kupił płyn do czyszczenia magistrali olejowej i na ciepłym silniku wlał i zostawił samochód na wolnych obrotach przez ok 15 min. potem wylał razem z olejem i zalał nowy olej że to pomaga, nie stosowałem tego bo mi ten dźwięk zniknął po kilku minutach ale dźwięk był 100% identyczny jeśli chcesz to próbuj.