Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8S] Gdzie są mocowania masy silnika?

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
Krauz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8S] Gdzie są mocowania masy silnika?

Post autor: Krauz » 21 wrz 2010, 12:01

Witam. Panowie mam duży problem z elektryką a w tym tygodniu pilnie potrzebuje samochodu. Problem jest taki. Naładowany akumulator i wszystko działa pięknie. Przejadę kawałek światła przygasają, wskaźniki opadają, podświetlenie ledwo świeci. W końcu dochodzi do falowania i zmuszony jestem gasić światła mijania by silnik nie zgasł. Gdy już to zrobię, jest tak jakby prądu było na styk i silnik chodzi bez problemu. Jeżeli wówczas np. wcisnę przycisk otwierania szyberdachu na chwilkę silnik szarpie i gubi iskrę.

Problem polega nie na tym że tak się dzieje tylko na tym że jeżeli zgaszę silnik i odpalę go potem na pych to znowu wszystko super działa przez chwilę. Czytałem troszkę na ten temat i ze wszystkich propozycji ostatnimi wydają mi się "słaba masa silnika".

Więc czy ktos da mi wskazówkę gdzie przy silniku ew. skrzyni jest masa? Bo sam nie mogę znaleźć :/ Silnik 1.8 S.

Pilne. Będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
Norbas
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Norbert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Norbas » 21 wrz 2010, 13:12

A patrzyłeś czy przy bloku silnika jest podłączona masa od tyłu tak jak na zdjeciu jest zaznaczona czerwona linia od masy i ona tam do bloku na dole powinna być przykrecona;) możesz sprobować przeczyscić.
Obrazek zapisz sobie obraz i powieksz.

Dziki
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Dziki » 21 wrz 2010, 14:12

dokładnie tak jak na tym obrazku, od akumulatora masz mase przykreconą do półki, od wewnętrznej strony, a od zewnetrznej strony półki idzie kabel masowy do śruby która jest pomiędzy tymi dwiema górnymi które skręcają silnik ze skrzynią...
Pozatym sprawdź napięcie jakie masz na alternatorze (14~V powinno być)
potem na klemach akumulatora, i jakie w aucie np w zapalniczce.
Możesz mieć gdzieś zwarcie plusa delikatne że rozładowuje ci.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek

Re: [B3 1.8S] Gdzie są mocowania masy silnika?

Post autor: Jarewa » 21 wrz 2010, 20:37

Krauz pisze:Problem polega nie na tym że tak się dzieje tylko na tym że jeżeli zgaszę silnik i odpalę go potem na pych to znowu wszystko super działa przez chwilę. Czytałem troszkę na ten temat i ze wszystkich propozycji ostatnimi wydają mi się "słaba masa silnika".

A to wcale nie o znacza że słaba masa.

Czasami kiedy jest dobry akumulator potrafi jeszcze troche energi zregenerować.

Tak że mi to mówi i braku ładowania. Alternator do przegladu i sprawdzenia.

Awatar użytkownika
PI7er
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PI7er » 21 wrz 2010, 22:14

Hmm, wyciagalem ostatnio silnik w B4 ABT i nie bylo typowej masy do silnika, jedyny przewód, który mogl by posluzyc za mase jest przykrecony do glowicy pomiedzy 1 a 2 swieca i idzie da głównej wiazki...

Krauz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Krauz » 22 wrz 2010, 15:52

Po przeczytaniu i przemyśleniu poczyściłem masy koło akumulatora i na skrzyni. Następnie rozbebeszyłem alternator (przed sprawdziłem ładowanie było ledwie 11,5 V ...). Wymieniłem łożyska w alternatorze oraz komutator bo był już na wykończeniu. Szczotkotrzymacz jest nowy. Po operacji ładowanie było na poziomie 14 V, więc myślę że ok. Przejechałem bez problemu 50km i znowu to samo :/ . . .

Awatar użytkownika
Norbas
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Norbert

Post autor: Norbas » 23 wrz 2010, 19:06

A jak masz wyższe obroty to też przygasają może masz wlaniety regulator napiecia.

assai
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: assai » 25 wrz 2010, 21:42

Krauz pisze:Wymieniłem łożyska w alternatorze oraz komutator
,w alternatorze nie ma komutatora,są pierścienie ślizgowe,ale gratuluję wymiany bo to nie jest łatwe.Ewidentny problem z prądem ,styki na klemach, alternatorze,rozruszniku,masa.Ewentualnie walnięty styk stacyjki pozycja zapłon lub przekaźnik X,70A.

jankiel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jankiel » 15 mar 2014, 18:32

Muszę odświeżyć temat, mam taki problem że po wymianie sprzęgła samochód działał piękbie przez 2 dni dopóki mu się prąd nie skonczył. Masa jest przykręcona do skrzyni przewód prądowy do rozrusznika też poza tym rozrusznik normalnie kręcił. Kontrolka ładowania normalnie gasła podczas jazdy więc ubytek prądu był zupełnie niespodziewany. Będe bardzo wdzięczny za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl