[B3 1.6TD] Problem z czujnikeim oleju
[B3 1.6TD] Problem z czujnikeim oleju
Pojawił się u mnie problem z kontrolką oleju. Podczas jazdy(przeważnie powyżej 100km/h) zaczyna zapalać się i brzęczeć kontrolka oleju. Na początku sprawdziłem stan oleju i było git, później dla pewności ciśnienie oleju, które również było dobre. Więc zabrałem się za czujniki, które u mnie znajdują się obydwa(brązowy i biały) w podstawie filtra. Niezrozumiałe dla mnie jest to że w miejscu w którym został wkręcony manometr siedzi brązowy czujnik 0,3bar a ciśnienie przy rozgrzanym silniku osiągało wartości od 1,2bar na niskich obrotach do 6bar na maksymalnych. Tu moje pytanie czy ten czujnik powinien siedzieć w tym miejscu, skoro ma on tylko 0,3 bara? Ponadto wymieniłem ten czujnik na nowy i problem nadal występuję!. Czy mam wymienić również biały czujnik?.Co może być nie tak??
- percevalle
- Audi 80 Klub
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
tomiv90, temat był już wiele razy. W Audi masz dynamiczny pomiar ciśnienia oleju. Jak odpalasz działa ten czujnik do 0,3 odpowiada więc za gaśnięcie kontrolki. Powyżej 2,5 tyś z tego co pamiętam funkcje przejmuje drugi czujnik o wartości 0,9 bara który odpowiada za zapalenie się kontrolki i brzęczka. U ciebie walną ewidentnie ten drugi. Więc nie ten czujnik wymieniłeś.