Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0 ABK] Układ paliwowy i pompa wspomagania...

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
czadzior
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.0 ABK] Układ paliwowy i pompa wspomagania...

Post autor: czadzior » 13 lip 2007, 09:29

Witam wszystkich klubowiczów,
jestem tutaj nowy i z góry przepraszam jeśli palnę jakieś fopa.
Mam swoją Niunię (AUDI 80 B4 Avant 2.0 ABK z '93 r. z instalacja LPG) od listopada 2005r. i bardzo się do niej przywiązałem. Nietsety od 4 miesięcy walczę z kilkoma problemami:

1. nie dostaje paliwa (odpala i jeździ tylko na gazie)
Wymieniłem pompe paliwa i nic. Sprawdzałem przekaźnik i elektromagnes działa w czasie zapłonu. Filtr paliwa wymieniałem rok temu. Nie mam pojecia, co jeszcze może być?

2. pompa wspomagania juz dogorywa. Wcześniej brzeczała przy dużym skręcie, teraz brzęczy nawet przy wyprostowanych kołach. Ponadto ma wyciek. Problemem jest jej wymiana. Nowa to za duże obciążenie finansowe, a za regenerowana do tego modelu niewiele oszczędzę. Jesli ktoś z Was posiada na zbyciu to proszę o kontakt.

Niestety to nie wszystko, ale dzięki kilku postom na tym forum poradziłem sobie między innymi z naprawą przepływomierza, na którym wcześniej poległa duża część mechaników w mojej okolicy. Stokrotne dzięki.

Bedę bardzo wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam :-)

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 13 lip 2007, 10:25

Jaki masz gaz zamontowany, która generacja? Sprawdź czy paliwo dochodzi do wtrysków, jeśli tak to czy czasem nie masz na stałe odciętego wtrysku benzyny przez komputer/emulator (II generacja) LPG, przekaźnik/emulator (I generacja) LPG. Może tak być, że podczas pracy na benie cewka "odpada" ale są zawieszone styki, albo przewód ma gdzieś zwarcie do masy albo przerwę.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 13 lip 2007, 11:10

Dokładnie sprawdź czy paliwo dociera do listwy wtryskiwaczy i czy jest pod odpowiednim cisnieniem. Druga sprawa przełącz na benzyne kręć rozrusznikiem podłącz lampkę lub voltomierz pod jeden z wtrysków i zobacz czy pojawiają sie impulsy

czadzior
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czadzior » 13 lip 2007, 11:24

Mam starą instalacją LPG I generacji, ale chodzi bez zarzutu zwłaszcza po wymianie parownika. Sprawdzę wasze sugestie zaraz po tym jak poczytam jak się to robi. Jesli chodzi o mechanikę samochodowa to jest to moja nowa pasja i jeszcze raczkuję. Korzystam z książki "Obsługa i naprawa AUDI 80" niestety są tam modele do '89 roku i ciężko przełożyć to na B4. Damy radę - dzieki za podpowiedzi.

Awatar użytkownika
paco
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [80 B4 2.0 ABK] Układ paliwowy i pompa wspomagania...

Post autor: paco » 13 lip 2007, 11:30

czadzior pisze:2. pompa wspomagania juz dogorywa. Jesli ktoś z Was posiada na zbyciu to proszę o kontakt.
Witam

Posiadam sprawną pompę wspomagania do ABT, nie jestem jednak pewien czy bedzie pasować do ABK :-?

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 13 lip 2007, 11:33

Jeżeli masz I generacje a nie było dobrej emulacji sondy lambda mozliwe że mapy w kompie sie wysypały i dlatego na gazie jeździ na paliwie NIE

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 13 lip 2007, 12:24

Jeśli chodzi o książkę to na downloadzie leży, a właściwie odnośnik do nowszej pozycji :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl