[B4 all] Wymiana zaróweczek i diod w przełącznikach.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
ja u siebie do przełączników szyb wstawiłem 5 mm i świeca bardzo mocnym czerwonym światłem.do regulacji lusterek wrzuciłem diody 3 mm i tez fajnie świeca ale słabiej niż przełączniki szyb.
chciałbym was zapytać jeszcze o inna sprawę.czy spotkaliście się z przełącznikami od szyb które nie maja takich tradycyjnych diód tylko takie wlutowane w płytkę płaskie kwadratowe diody?? ja u siebie w tyle takie właśnie mam i ie wiem jak sie do ich dobrać bo słabo świecą a właśnie chce je zamienić na 5mm... zdjęcie tego przełącznika poniżej:
chciałbym was zapytać jeszcze o inna sprawę.czy spotkaliście się z przełącznikami od szyb które nie maja takich tradycyjnych diód tylko takie wlutowane w płytkę płaskie kwadratowe diody?? ja u siebie w tyle takie właśnie mam i ie wiem jak sie do ich dobrać bo słabo świecą a właśnie chce je zamienić na 5mm... zdjęcie tego przełącznika poniżej:
- Norbas
- Forum Audi 80
- Imię: Norbert
- Nadwozie: Sedan
Z takim przełącznikiem się nie spotkałem ale wydaje mi się że do przeszczepu przyda się taka mała listwa http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/dio_led/3737 i jakieś szczypce.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
ja jestem jeszcze ciekaw jednej rzeczy.ciągle pali mi się dioda która jest od szyby kierowcy.wymieniałem ją już 3 razy w tym wczoraj ostatni raz a dziś już jest spalona.działa jeden lub dwa dni i po niej.ktoś mi kiedyś powiedział że to dlatego że nie zastosowałem w niej rezystora.no dobra ale w pozostałych 3 też nie mam rezystorów a diody świeca już kilka lat a ta nie wytrzymuje 2 dni.ma ktoś jakiś pomysł dlaczego się tak dzieje tylko z tą diodą??
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
tak mam zamontowane diody led.w żadnym przełączniku nie mam rezystora bo jak montowałem mocniejsze diody to nie miałem rezystorów a te stare były zepsute...dziś do tej ciągle palącej się diody zamontowałem rezystor,zobaczymy czy teraz będzie się przepalać.mam jeszcze pytanie dotyczące innego przełącznika a mianowicie przełącznika do regulacji świateł.może mi ktoś powiedzieć jaka tam przychodzi żaróweczka??
To sa diody SMD, najlepiej miec 2 lutownice grzalkowe i grzac z obu stron.hudy pisze:ja u siebie do przełączników szyb wstawiłem 5 mm i świeca bardzo mocnym czerwonym światłem.do regulacji lusterek wrzuciłem diody 3 mm i tez fajnie świeca ale słabiej niż przełączniki szyb.
Wymienialem w Panelu od Alpiny. Tam ich bylo 26 i byly mniejsze, wielkosci jak ten czarny uklad z napisem 202. Na upartego mozna sobie poradzic jedna lutownica grzejac na przemian z obu stron i napierac czyms na diode i odejdzie, ale z czuciem aby nie zerwac sciezki z PCB.